foradia mediambient

Lorena Zamorano: “hem d’aconseguir que Alcoi siga la Ciutat del Nadal”

• "Que els comerços tinguen més gent, els bars..." • "Fomentar el comerç local i que li donen també color al Nadal" • "Cada any ve més gent".

Lorena Zamorano és la regidora de Turisme del Govern d’Alcoi. Hem parlat amb ella perquè ens conte tots els detalls de la campanya Alcoi Ciutat del Nadal: en què consisteix? Quina és l’oferta cultural? Quines millores i propostes s’han fet respecte a l’any passa? Quines novetats ens presentarà?…

– Bon dia, Lorena, com va la campanya del Nadal Alcoià? Comenta’ns.

Totes les regidories de l’Ajuntament estem molt bolcades en la campanya de Nadal i aconseguir que Alcoi siga la Ciutat del Nadal, que és l’objectiu que tenim.

Hem treballat perquè la gent fera seua la campanya ‘Alcoi Ciutat del Nadal’. L’any passat va anar molt bé el tema de la creació de la marca ‘Alcoi Ciutat del Nadal’. El que volíem és el crec que està aconseguint-se, que Alcoi tinga una marca per al Nadal que redundara en benefici de prosperar i arribar a ser Patrimoni de la Humanitat. Al final tot passa pel mercat, i el mercat és màrqueting, així que si no entres dins d’eixos paràmetres, al final no fas molt.

“Rutes amb la companyia dels personatges: el Tirisiti i l’Agüelo”

Per això, vam començar la campanya amb el seu disseny: vam realitzar el cartell i el vídeo, que és el cartell animat. Van fer el vídeo perquè la promoció per les xarxes socials el que més meneja són els vídeos. Una imatge estàtica sabíem que no arribaria a compartir-se tant com un vídeo, que ha anat molt bé.

– Quina perspectiva n’hi ha de què el Nadal Alcoià arribe a ser Patrimoni de la Humanitat?

Això és molt complicat. Depén no de què tu vulgues, sinó de què hi haja un reconeixement general. Ser Patrimoni és el certificat de què aquest reconeixement popular ja s’ha produït. Perquè les Falles volen optar a ser Patrimoni? Perquè són mundialment conegudes, ja tenen eixe reconeixement: és un espectacle que té una acceptació i una repercussió. A partir d’ací es presenta per a optar a ser Patrimoni.

Nosaltres el que proposem per al Nadal Alcoià és que siga un projecte que transcendisca Alcoi, les comarques, el País Valencià, Espanya i el món. Que tot el món conega que està Papà Noel i que està ‘Alcoi Ciutat del Nadal’: Papà Noel ha transcendit fronteres, jo no sé si tenen expectativa que siga Patrimoni, però podria. El que nosaltres intentem any rere any és dotar de contingut perquè tot el mes de desembre (perquè Nadal no pot ser a soles tres dies ha de ser tot el mes) siga el Nadal Alcoià.

– Comenta’ns sobre els diferents elements nadalencs que destaquen a Alcoi?

La ruta dels Betlems, que donen molt de color al Nadal. Que la gent puga visitar-los tots i que no estén escampats per la ciutat, sinó que estén tots pel Centre. El Casal del Nadal s’obri un any més i acollirà activitats per als xiquets. El Tirisiti, que és un motor que meneja la ciutat durant tot el mes. Després tenim la Cavalcada, la Burreta, les Pastoretes.

El campament dels Reis Mags, que ho vam fer l’any passat per primera vegada i no ens esperàvem la gran acceptació que va tindre, que van vindre al voltant de 12.000 persones en un matí; es va col·lapsar; aquest any l’organitzàrem perquè no es desborde com l’any passat.

– Pareix que la promoció que es fa d’Alcoi com a Ciutat del Nadal està funcionant i cada vegada ve més gent, veritat?

El que estem intentant és donar contingut, no a soles per als tres dies més importants, sinó per a tot el mes. Abans per exemple no teníem les funcions del Tirisiti durant tot el més, ara comencen el primer dia de desembre, en concret des del dia 3. Els dissabtes estarà obert per a tots els públics i la resta de dies per als col·legis. A partir del dia 23 ja està obert per a tots els públics.

“Fomentar el comerç local i que li donen també color al Nadal”

Des de la regidoria de Turisme hem volgut organitzar unes rutes, ‘descobreix Alcoi de la mà del Tirisiti’, que són rutes orientades als xiquets, per complementar els caps de setmana. Seran els dissabtes 3, 10 i 17. Al matí es realitzaran aquestes rutes amb la companyia dels personatges: el Tirisiti i l’Agüelo. I a la vesprada estan les sessions del Tirisiti. Així el turista que ve a passar el dia pel matí té una activitat, dina, i per la vesprada té la representació.

Cada volta t’adones que, com venen molts col·legis de fora, coneixen els personatges i s’entaula un diàleg amb els xiquets i els personatges. I això és molt bo perquè vol dir que la gent de fora ja està fent seues les tradicions. Perquè al final es tracta d’arribar al cor de la gent que no és d’Alcoi perquè facen seu el Nadal d’Alcoi i aconseguir ser Patrimoni de la Humanitat.

– Què més sorpreses ens ofereix la campanya d’enguany?

La regidora de Comerç està duent a terme una sèrie d’accions amb la Federació de Comerç al voltant de la campanya ‘Alcoi Ciutat del Nadal’ enfocades per a fomentar el comerç local i que li donen també color al Nadal: hi haurà un mercadet del Nadal en la Glorieta, per exemple. Es va fer també l’any passat però aquest any estarà millorat. Es podran trobar allí productes típics nadalencs. El que volem és que siga un mercadet de Nadal.

“Cada any ve més gent”

A través de Cultura s’ha realitzat l’edició de la banda sonora ‘Alcoi Ciutat del Nadal’. S’ha reunit tota la música que s’identifica amb el nostre Nadal. Ha sigut un treball realitzat per totes les bandes.

– També s’ha realitzat el parc de Tirisiti a la Glorieta…

Sí, és una altra acció que vam trobar interessant i que entronca amb la línia del turisme familiar. Hem de crear productes atractius perquè les famílies decideixen vindre a Alcoi perquè els xiquets s’ho passen bé. Vam remodelar l’entorn de jocs infantil de la Glorieta. També amb el recurs que tenim del Tirisiti.

La idea era fer un recurs per al Nadal però que també estiga tot l’any. Al final una cosa du a una altra: si ve una família en juny a la Glorieta, es preguntarà pel personatge del Tirisiti. I allí n’hi ha ja codis QR que donen informació i generen expectatives perquè eixa família torne en Nadal. Amb aquests productes hem volgut crear sinergies. Vam fer una xocolatada el dia de la inauguració i va ser tot un èxit. Encara és un parc amb mancances però que anirem solucionant.

“Que els comerços tinguen més gent, els bars…”

En aquesta línia està el projecte que portarem endavant amb els nous pressupostos, que és el de convertir el que era la ‘pajarera’ en un quiosc com puga ser el de la Rosaleda, per a donar el mateix servei. La Glorieta és un parc que tradicionalment ha acollit a moltíssima gent. Jo recorde de xicoteta anar a la Glorieta un dissabte o un diumenge.

Durant aquests anys s’havia perdut un poc. I el que volem és que un parc tan peculiar i tan volgut com la Glorieta torne a tindre vida. A més l’hem dotat de wifi gratuïta i amb serveis públics… Té l’entorn perfecte: està en el Centre de la ciutat, i en eixe sentit també contribueix a revitalitzar el Centre.

– Hi ha expectativa del fet que vinga a Alcoi més gent aquest Nadal que el darrer?

Cada any ve més gent. Les visites guiades de la mà del Tirisiti, que comencen el dia tres, fa dues setmanes que estan plenes, totes. I les entrades del Tirisiti d’eixos tres dies estan esgotades, ara només queden en taquilla. Vull dir que la resposta de la gent de fora cada vegada és més gran.

– Això és molt bona notícia per als comerços alcoians i en general per a tota la ciutat.

El que tenim a Alcoi, que no està en altres llocs, és la capacitat dels alcoians de bolcar-nos en tot el que fem. Per exemple, la Cavalcada és com és gràcies a la participació de tota la gent: grups de danses, els escouts, grups de música, moltíssimes entitats…

Tota la ciutat està bolcada, perquè si la societat no estiguera bolcada, la Cavalcada no valdria un potosí, igual que les festes de Sant Jordi. Eixa faena està feta de tradició, el que volem fer és difondre-la a la gent, aleshores la gent que ve veu el treball ben fet i els enganxa. Eixa llavor de difusió i de boca a boca està repercutint i al final el que fa és que els comerços tinguen més gent, els bars… Al final tot és una cadena.

 

 

 

 

Font: Rodrigo Paños./


museus alcoi

 

agora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *