foradia pressupostparticipatiualcoi

+queuntrail: el Trail Solidari d’Alcoi 2017

• Ja portem en donacions més de 30.000 euros en aquests quatre anys • En el Trail Solidari d'Alcoi tots som guanyadors.

La nova edició del Trail Solidari d’Alcoi se celebrarà el 8 d’abril del 2017, com sempre en benefici i ajuda de la lluita contra el càncer. Els organitzadors, Club d’Esports de Muntanya Associació +queuntrail, ja ho tenen tot previst. Enguany la cursa serà de 51 km al voltant de la serra de Mariola, 2400 metres de desnivell positiu.

Amb un marcatge escrupolós i un control rigorós els organitzadors s’asseguren que tota la gent que participe ho faça en la millor de les condicions possibles. En concret seran al voltant d’1’3 km de cintes de marcatge, més de 80 lones d’indicació i més de 170 persones en organització i seguretat.

El recorregut donarà l’oportunitat als, al voltant de, 1050 participants no a soles de realitzar una intensa jornada esportiva per una bona causa, sinó també de gaudir d’una ruta amb els més espectaculars passatges d’Alcoi. Els punts del recorregut seran: Parc de Mariola. Alcoi, Batoi, Casetes del Salt, Preventori, Collao del Sabata, Montcabrer, Mas de Prats, Barranc del Cinc, Mas del Garrofero, paellers del Preventori, Casetes del Salt, Castell de Barxell, Solaretes, Mas de Bons aires, Racó de Sant Bonaventura, Font del Quinzet, Poliesportiu, Molinar i Alcoi.

Ajudar als malalts del càncer”

Per altra banda, els organitzadors del Trail Solidari organitzen la tercera edició de La Marxa Senderista Solidària, una variant del Trail més assequible a gent no tan entrenada físicament. Enguany la ruta, que es realitza a peu, serà de 23 km, 950 de desnivell positiu. El trajecte de la marxa serà més reduït, des de la Creu del Preventori als paellers, passant per les casetes del Salt i directes al Racó de Sant Bonaventura.

Tot interessat pot obtenir més informació a la pàgina web dels organitzadors, en la qual trobaran, a més de les diverses iniciatives i detalls sobre els esdeveniments, un pla d’entrenament físic.

Un esdeveniment que compta amb la col·laboració de, a més dels patrocinadors, amb centenars de persones voluntàries, entre ells a membres de la societat civil, SOLC, AECC, Creu Roja, Voluntaris dels Juniors, ACIF, 30 Charly Alpha, Policia Local, Guardia Civil, Protección Civil, Centro Escursionista d’Alcoi…

És un acte espectacularment emocionant”

Parlem sobre el Trail Solidari d’Alcoi 2017 amb Nacho Company.

Nacho Company és membre fundador i organitzador, ens assabenta sobre el Trail Solidari d’Alcoi: la seua història, la seua filosofia, la seua importància, els seus participants i totes les activitats que comporta la iniciativa.

– Bon dia, Nacho, com va sortir la iniciativa del Trail Solidari d’Alcoi?

Va sorgir a través d’una iniciativa de quatre amics que es coneixien de tota la vida, Nacho Aracil, Jordi Silvestre, Paco Fuster i jo, el Comando Costereta, amics que practicaven esports junts al Club d’Atletisme, amants de la natura i de la conservació del medi ambient. Dels quatre hi ha dos components que pareixen càncer.

Entre l’any 2008 i 2010 realitzaven jornades esportives junts. La primera iniciativa que van organitzar era la volta als ponts d’Alcoi amb el lema “amb energia contra el càncer”. Van recaptar quasi 3.000 euros que es va donar íntegra a l’Associació Espanyola Contra el Càncer, diners que es van dedicar a la investigació.

Ja portem en donacions més de 30.000 euros en aquests quatre anys”.

En el 2013 ens plantegem fer una cursa de muntanya, i així naix el Trail Solidari d’Alcoi. Es volia fer una cursa completament diferent de les que es feien a la resta dels territoris. L’objectiu primer és arreplegar diners que es destinaran a la lluita contra el càncer. Com a segon objectiu, donar a conéixer a tots els corredors l’entorn natural de la Font Roja, conéixer nova gent, noves sendes, nous camins. I com a tercer objectiu la preservació del medi ambient, una carrera responsable i ecològica, amb el compromís de mantenir el nostre entorn natural.

– El Trail Solidari d’Alcoi ja és un esdeveniment consolidar per a la nostra ciutat, com va ser ‘experiència d’organització del primer any?

El primer any va ser un èxit, però a última hora. El plantejament era fer equips de quatre corredors, la segona carrera que hi havia a Espanya d’aquest tipus, i de muntanya la primera. Hi havia molt bona acollida però arribava la data de la cursa i només hi havia quatre equips apuntats. Al final vam omplir les 450 inscripcions que teníem previst. A última hora la gent es va animar. A partir d’ací ens vam donar compte que hi havia molt bona resposta i ens va donar ales per a organitzar la segona, la tercera i aquest any la quarta edició.

Som conscients que la cursa està on està, no per nosaltres, sinó per seu objectiu, i per la col·laboració institucional que n’hi ha. He d’afegir que un dels puntals importants del Trail ha sigut l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés i es conselleries d’Esports i de Turisme, que ens han recolzat des del primer any.

– Inclús us plantegeu fer una variant del Trail, la Marxa Solidària.

A partir del 2015 muntem també la Marxa Senderista Solidària, que era una prova menys exigent que el Trail, que la gent estava reclamant per a fer-la caminant. Una prova més accessible a la gent. En 2016 va ser la segona Marxa Solidària. Portem dos anys que en 48 h esgotem les inscripcions. Cosa la qual, com a organitzadors, ens ompli de tranquil·litat, perquè ja sabem que podem comptar amb la gent necessària.

– Quina és la vostra filosofia de fons?

Vam voler organitzar el Trail en equips de quatre per a dur a terme els valors de la solidaritat i la cooperació, l’ajuda mútua. Veure entrar a la meta equips de quatre persones abraçant-se després de dotze hores de cursa és molt emocionant. Inclús hi ha gent que s’espera a passar la meta a què vinga la resta de l’equip per a passar tots junts.

Dorsal 000 és una iniciativa que estem duent a terme ara i amb la qual estem molt il·lusionats”

A més a més, fem una entrega de premis personalitzada a mesura que van entrant els participants. A tots els corredors els posem la cinta de guanyador, siga el primer en passar la meta o siga l’últim, és un detall que ens agrada marcar. En el Trail tots són guanyadors. Després cridem equip per equip per a donar-los els premis. És un acte espectacularment emocionant.

– On es destinen els diners que recapteu?

Els diners de les inscripcions van a parar a l’organització de la cursa i tot el que sobra va directament a les associacions que lluiten contra el càncer. Des de fa tres anys, els diners que arrepleguem els donem, a banda de l’AECC, també a SOLC, que és l’entitat d’Alcoi d’ajuda al càncer. 50% a cadascuna. La primera s’encarrega d’investigar per a prevenir i curar el càncer i la segona s’encarrega d’ajudar als malalts del càncer a tots els nivells i amb tot el que necessiten.

No estem cobrant grans quantitats de diners per inscripció, enguany cobrarem 40 euros per persona. Però ja portem en donacions més de 30.000 euros en aquests quatre anys.

– Cada any ho dediqueu a algun sector de persones relacionat amb l’ambit del càncer.

El primer any el vam dedicar als xiquets, al càncer infantil. El següent als metges i infermers del càncer i enguany als investigadors. En el 2016 vam realitzar el primer congrés de jóvens investigadors del càncer de la Comunitat Valenciana. Una iniciativa que ve a través de José Antonio López, investigador alcoià, Jefe del Laboratorio de Biologia Molecular del IVO; i Jacobo Martínez, Director Gerente de Fisabo, que és la Fundació de la Conselleria de Salut de la Generalitat Valenciana respecte al tema del càncer.

– Com a col·lectiu +queuntrail teniu moltes altres iniciatives en marxa, comenta’ns.

Dorsal 000, per exemple, és una iniciativa que estem duent a terme ara i amb la qual estem molt il·lusionats, una iniciativa per a recaptar diners que es destinen a un projecte d’investigació de càncer de la zona de l’Alcoià, el Comptat i la Foia de Castalla. Es tracta d’obtenir una base de dades de la prevalença del càncer des de l’any 1999 fins al dia d’avui. Base de dades que servirà als investigadors estudiar quin tipus de càncer n’hi ha per població. Considerem que és un projecte molt interessant i que reverteix a la nostra zona concreta. Qualsevol persona pot fer una aportació a partir d’un euro per a aquest fi. I cada donant rep un regal simbòlic.

En el Trail Solidari d’Alcoi tots som guanyadors”

També organitzem cada any una donació de sang… Perquè no és que el Trail siga el 8 d’abril, és que el Trail Solidari és tot l’any, i efectivament tenim activitats tot l’any.

– Com amants de la natura, també aposteu per la preservació del medi ambient, veritat?

Sí, vam fer un conveni amb l’Ajuntament d’Alcoi i tots els clubs d’atletisme d’Alcoi per la recuperació de les sendes per les quals transcorre el Trail Solidari, enguany hem fet ja una jornada i queden dues actuacions més. Aquest any volem recuperar la pujada al Preventori original i adequar-la al públic, l’Hortet del Pobre, que l’acaben de recuperar els voluntaris de Caminos de Herradura. Tot en combinació dels tècnics de Medi Ambient.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *