foradia camaraalcoi

L’única Cavalcada del ‘Rei Pàixaro’ a Biar

• Durant el cap de setmana més proper a la festivitat de Sant Antoni Abad, el poble de Biar celebra la festa del Rei Pàixaro, una de les tradicions més antigues del País Valencià • Hem parlat amb Joan Luis Escoda regidor en el poble de Biar perquè ens parle sobre la Festa del Rei Pàixaro.

L’origen d’aquesta festa tradicional data del segle XVI, època en la qual, una vegada finalitzada la collita d’ametla, raïm i oliva, el Rei Jaime I d’Aragó visitava la localitat per a arreplegar els impostos.

La festa del Rei Pàixaro abraça dos dies de celebració. El primer dia, dissabte 14 de gener, es realitzen diversos actes com el volteig de campanes i tret de morteretes.

I a la nit és l’hora de la Gran Cavalcada del Rei Pàixaro, on el Rei es passeja pels carrers del poble damunt un cavall. Mentre saluda tothom, va custodiat per dos grups de persones amb grans torxes enceses, els fatxos. Just davant seu hi van els homes-ocell, dos bufons ballant vestits amb dalmàtiques quadribarrades i capes d’ocell.

Durant tot l’alegre i festiu recorregut, la gent surt de les seues cases, encén petites fogueres i ofereix beure i menjar als participants.

Finalitza amb la gran i espectacular Cordá, el tret de coets que pengen d’una corda. Els joves se situen a sota i han d’anar empomant els coets, agafant-los a l’aire abans que arriben a terra per, tot seguit, deixar-los anar lliurement. La peculiaritat d’aquesta Corda és que els seus participants no duen cap vestit especial de protecció quan són dins el foc.

la gent surt de les seues cases, encén petites fogueres i ofereix beure i menjar als participants”

Per a mantenir la tradició, amb el temps, la festa del Rei Pàixaro es va unir a la festa de Sant Antoni Abad, que està vinculada amb la celebració i els actes que es realitzen al dia següent.

Diumenge 15 de gener 2017, té lloc la Cavalcada de La Cavallá que presideix el Rei Paixaro, una cercavila de carros amb cavalls que inclou la benedicció dels animals de companyia dels veïns del poble (un ritual similar a la que es realitza en altres pobles de les comarques).

A més, els xiquets i les xiquetes realitzen l’arreplegà dels regals (fruites, dolces i embotits, però també objectes) que els veïns ofereixen i que després seran subhastats.

Una vegada finalitzada la subhasta, la imatge de Sant Antoni recorre la plaça de la Vila.

Joan Luis Escoda, regidor de Cultura./

Joan Luis Escoda: “el rei paixaro és una festa i tradició única a la vila de Biar”

Joan Luis Escoda és regidor en el poble de Biar de Festes, Cultura, Patrimoni i Tradició.  Hem parlat amb ell perquè ens parle sobre la Festa del Rei Pàixaro.

  •  Què representa la Festa del Rei Pàixaro per al poble de Biar?

És un element tradicional que s’identifica amb la festa: conté elements festers molt entranyables com la música, el ball, el foc… I la seua figura, que és molt peculiar. A més a més, és una festa que serveix per a cohesionar a tots els veïns i veïnes.

  • D’on surt la tradició?

La seua història es remunta al segle XVI. És una festa que ve de l’herència de les festes romanes en es quals, per uns dies, la gent es podia permetre la llibertat de fer coses que no podien fer durant la resta de l’any. Una festa similar és la dels carnestoltes.

  • Parla’ns del seu valor històric

La festa del Rei Pàixaro té un origen grotesc, una festa profana de diversió, dies per a passar-ho bé, per alliberar-se. També està relacionada amb la burla amb el poder: durant un dia, la gent que no manava podia representar a aquells que manaven i fer burla d’ells.

  • Té un valor simbòlic prou profund.

Sí, de fet, cada any la Universitat d’Alacant realitza unes jornades dedicades a aquesta festa i a la de Sant Antoni.

  • A soles se celebra a Biar?

Sabem que fa molts anys se celebrava a altres llocs, com Barcelona i Elx, però es va perdre. L’únic poble en el qual ha perdurat és a Biar, per això podem di que la nostra és una festa única i tradicional.

Sabem que fa molts anys se celebrava a altres llocs, com Barcelona i Elx, però es va perdre. L’únic poble en el qual ha perdurat és a Biar”

  • També està relacionada amb els valors animalistes, veritat?

Sí, amb el pas del temps es va lligar amb l’Església i amb la Festa de Sant Antoni, que representa la veneració als animals.

  • Quines són les activitats més destacades?

Per una banda té activitats festives: durant la nit del Rei Pàixaro, aquest i els seus bufons ixen d’una casa i comencen un recorregut per tot el poble. Per on passa, els veïns els dediquen fogueres i els donen menjar i de beure.

Per altra banda, té el vessant religiós: la missa, la Cavallà… L’ofrena d’aliments per part dels veïns i la subhasta final que es fa d’ells…

  • Com és l’escenografia?

Tots els elements ambientals i escenogràfics fan que el poble es trasllade a l’època medieval: la música, les activitats, els vestits, les torxes, el foc, que té una presència molt important…

  • Una festa molt entranyable.

Sí, jo convide a tota la gent a què vinga al poble, la conega i es divertisca com fem cada any.

 

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *