foradia barnasants

Quan la Cavalcada ha d’evolucionar…

Mirada al món per Ester Jordá

La Cavalcada dels Reis d’Orient d’Alcoi és un referent a nivell nacional per ser la més veterana però també hauria de ser-ho per adaptar-se a l’ètica. Vullgam o no vullgam el debat sobre si les cavalcades (i també les Festes de Moros i Cristians) han de portar animals existeix i hi ha que fer-li front.

Ben cert és que la tradició fa que ens resulte difícil contemplar una Cavalcada sense cavalls, burretes o camells però això no vol dir que hauríem de trobar solucions intermitjes que milloren la qualitat de vida dels animals.

Haveu de saber que darrere de la vida d’estos animals que veiem a la Cavalcada (i a les Festes) no hi ha un camí de roses. Cavalls d’alguna quadra de la zona, de la que no publicaré ací el nom, són exposats des de joves a música ensordidora sometent-los a un estrès innecessari per al seu desenvolupament. A més, siguen de la quadra que siguen, la majoria d’ells, quan deixen de ser bonics acaben en l’escorxador. I recalque, QUAN DEIXEN DE SER BONICS, no he dit res de que siguen vells o estiguen malalts.

 «Mireu xiquets i xiquetes a tots estos animalets, que d’aci no res, en tindre canes, en l’escorxador acabaran, perquè ja no aprofiten, perquè ja no valen res»

Així, durant la seua vida útil els seus amos els exprimixen el que poden per a després desfer-se d’ells com si d’una estora vella parlarem. És això esperit nadalenc? És això ètic? És un example per a les futures generacions? Ja podria dir l’Ambaixador Reïal «Mireu xiquets i xiquetes a tots estos animalets, que d’aci no res, en tindre canes, en l’escorxador acabaran, perquè ja no aprofiten, perquè ja no valen res»

Volem una Cavalcada antiga o volem una Cavalcada referent? Perquè a Madrid, Valladolid o València ja han decidit llevar els animals de la Cavalcada dels Reis d’Orient.

Però… i per aquells casos d’animalets ben cuidaets i tractats amb respecte i amor que també eixen a la Cavalcada amb els seus amos? (que pocs hi han però sí que estan)

Aleshores, l’Ajuntament d’Alcoi que és qui organitza la desfilada hauria de ser més exigent (èticament exigent) amb els seus proveïdors d’animals, perquè pagant factures a les quadres que crien i es desfan dels animals d’esta manera estan donant continuïtat a esta pràctica cruel i innecessària. I el mateix aprofita per a l’Associació de Sant Jordi en quant a les Festes de Moros i Cristians.

No demane a este article que es suprimisquen tots els animals de la Cavalcada, demane que es garantisca un tracte just i una supervisió veterinària. Sí que proposaria l’eliminació dels cavalls del començament que porten als patges amb els tambors perquè tenen el soroll al costat de l’orella i no té sentit mantindre-los damunt de cavalls quan poden anar en carrossa, arrastrant els tambors com fan les bandes de música o portant-los al muscle com fan els xirimiters i tabaleters. Això apenes alteraria la tradició de la Cavalcada i seria un pas per a millorar la vida dels equins.

I és que jo no vull la Cavalcada més antiga per a Alcoi, jo vull la MILLOR Cavalcada!!

 

Font: Ester Jordá./

bombersvalencia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *