foradia subscriutegrat

PP, PSOE i C’s aproven a Europa el CETA: com ens afectarà?

• Si la gent tinguera informació detallada, el CETA seria amplament rebutjat per la societat. • Convé destacar que hi ha organitzacions actives enfront.

L’Europarlament ha votat l’aprovació del tractat internacional, CETA, entre Europa i Canadà. El PP, Ciudadanos i PSOE han votat a favor del tractat, mentre que Podemos i EU han votat en contra.

Precisament recentment Alcoi ha rebut a Marina Albiol, eurodiputada per EU, per tal que explicara amb detall en què consisteix aquest tractat internacional i com afectarà el nostre territori i la nostra societat.

A grans trets, el CETA és un marc normatiu i legal que afectarà a tots els Països de la Unió Europea (similar al TTIP). Com una constitució internacional. Un projecte polític i econòmic que atorgarà tot el poder sobirà dels països a les grans corporacions multinacionals perquè els seus propietaris i accionistes continuen enriquint-se.

Per citar a algunes corporacions espanyoles que s’han pronunciat a favor del CETA: BBVA, Santander, Iberdrola, Endesa, Inditex, La Caixa, Repsol… Altra dada significativa és la inversió de més de 40 milions d€ que les farmacèutiques han destinat a propaganda a favor del tractat.

Des d’aquest punt de vista no és tant d’estranyar que els grans mitjans de comunicació espanyols hagen silenciat el debat i la informació respecte a aquest tractat, ja que com grans corporacions i com a col·laboradors de les grans multinacionals comparteixen interessos amb el CETA.

I és que si la gent tinguera informació detallada, el CETA seria amplament rebutjat per la societat.

En resumits comptes, el CETA constituirà un marc legal per augmentar l’explotació dels treballadors i dels recursos naturals, la privatització irreversible dels serveis públics bàsics i la competència deslleial de contra les PIMES.

Entre altres aspectes, el projecte CETA comporta la creació d’uns tribunals internacionals d’arbitratge que s’encarregaran de què els països no apliquen lleis que resten guanys a les grans corporacions. Per exemple, Egipte (que té signat un tractat similar amb França) va ser condemnat a pagar milionariament a una multinacional francesa per apujar el salari mínim interprofessional, ja que la multinacional va al·legar perdudes de guanys.

En definitiva, aquest és un tema que repercuteix negativament sobre la nostra societat. Per això convé que la ciutadania s’informe i rebutge activament el CETA.

Convé destacar que hi ha organitzacions actives enfront d’aquests tipus de tractats: organitzacions ecologistes, plataformes locals i comarcals, Attac… Entre altres, està activa la plataforma comarcal Alcoià-Comtat-Foia.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *