Foradia subscriutegrat

Alcoi en quinze dies: lliures de paradisos fiscals

• Els paradisos fiscals són una gran xacra per a les nostres societats • La gent de bé ha de manifestar-se contra els paradisos fiscals i de les empreses que participen d'ells

Predicar amb l’exemple, aquesta és una condició bàsica per a tindre credibilitat. Si dius lluitar contra desigualtat econòmica, no pots fer polítiques que l’afavorisquen, perquè no tens credibilitat. Els que tenen interessos als paradisos fiscals no poden dir que estan en contra de les desigualtats econòmiques, perquè no tenen credibilitat. Així ocorre, per exemple, amb les empreses de l’Ibex 35, que tenen 810 filials en paradisos fiscals.

Per anomenar algunes empreses concretes que realitzen operacions amb els paradisos fiscals: BBVA, Santander, Repsol o Iberdrola. També Telefónica, Endesa, Banco Popular, Banco Sabadell…

Aquestes empreses, si es presentassen a concurs públic a Alcoi, a partir d’ara no serien afavorides per a ser contractades. I és que en l’últim Plenari, Alcoi s’ha declarat com a territori lliure de paradisos fiscals. Ho ha fet gràcies a la moció d’Oxfam Intermon que van defendre Guanyar i Compromís, que va ser aprovada per tots els grups polítics menys el Partit Popular, que es va abstenir.

Un acte de coherència per part del PP: si a nivell estatal està promovent tot tipus de polítiques econòmiques que no fan sinó augmentar la riquesa dels que més tenen i la pobresa dels que menys, com demanar que aprove a nivell municipal una moció que beneficia a les PIMES i els autònoms en detriment de les companyies especuladores?

Ara bé, sabem que FCC, empresa gestora del servei de brossa i neteja viària d’Alcoi, està dins del llistat d’empreses amb vincles amb paradisos fiscals. Sabem que Aqualia, empresa que gestiona l’aigua d’Alcoi també està dins d’aquest vincle. Significarà això que l’Ajuntament d’Alcoi deixarà de contractar els seus serveis?

Si es presentaran empreses alternatives a aquestes a concurs públic per a oferir a la ciutat d’Alcoi el seu servei, sempre que tinguen una relació qualitat-preu més o menys competent i que complisquen les condicions necessàries, en teoria l’Ajuntament d’Alcoi hauria de donar-les preferència.

Crec que aquest posicionament per part de l’Ajuntament d’Alcoi és de justícia. Els paradisos fiscals són una gran xacra per a les nostres societats: permeten evadir impostos a les grans fortunes, fet que perjudica la recaptació de diners públics i el finançament dels serveis i la seguretat social; gràcies a la seua opacitat, permeten el finançament del crim organitzat i d’altres activitats en contradicció amb els drets humans i el bé comú.

Per aquests motius, la gent de bé ha de manifestar-se contra els paradisos fiscals i de les empreses que participen d’ells. I els Ajuntaments de bé també. Alcoi de moment està per la labor. És un orgull.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *