foradia subscriutegrat

Front d’estudiants a Alcoi contra la LOMCE i les retallades en educació

• Una exitosa i contundent jornada reivindicativa a Alcoi • La gent del carrer es parava a mirar i fotografiar l’ample corrent de participants • Les despeses educatives de les famílies han augmentat quasi un 30%

Els estudiants alcoians, també murers i contestans, han protagonitzat una exitosa i contundent jornada reivindicativa a Alcoi. Els centres educatius públics, sindicats com CC.OO., col·lectius com el 8 de Març i alguns grups polítics (Compromís, Guanyar i Podem) l’han secundat.

Una jornada que s’emmarca dins d’una protesta educativa a nivell nacional amb l’objectiu de rebutjar la llei educativa que va implantar per decret el PP, la LOMCE, i les grans retallades que ha patit el sector educatiu durant els últims cinc anys.

La reivindicació alcoiana ha consistit en una nombrosa marxa que ha iniciat des del centre comercial Alzamora, passant pel carrer Alameda, per a finalitzar a la Plaça d’Espanya.

Durant el trajecte, la gent del carrer es parava a mirar i fotografiar l’ample corrent de participants que corejava eslògans denunciant el maltractament que està patint el sector educatiu per part del Govern del PP.

A l’arribar a la Plaça, convocants (el Front Estudiantil Unificat i l’Assemblea de Batoi), professors, estudiants i sindicalistes han agafat el micròfon per a exposar les raons de la protesta de la comunitat educativa.

Entre elles, cal destacar que l’educació pública ha viscut durant els darrers anys un ample deteriorament. Han sigut més de 9.000 milions d’€ que s’han retallat per part del Govern del PP. Un retallament que ha disminuït dràsticament els recursos i el personal docent, degradant així la qualitat del sistema educatiu i del servei que fa a la societat.

  • S’ha augmentat la ràtio dels alumnes per classe en un 20%: de 25 a 33 alumnes en primària, i de 35 a 42 estudiants per aula.
  • S’ha deixat d’emprar a 30.000 professors, i els han augmentat les hores lectives.
  • Les baixes dels professors no són suplantades.
  • Les beques d’estudi han sigut retallades per valor de 200 milions.
  • Les ajudes a llibres, transport i menjador també s’han vist dràsticament reduïdes.
  • S’han augmentat les taxes universitàries vora un 66% del seu preu en 5 anys.
  • La carència de recursos ha influït a les instal·lacions.

La inversió mitjana en educació dels països de la Unió Europea és del 4’6% del seu PIB, però Espanya inverteix a soles un 3’7%. I per altra banda, les despeses educatives de les famílies han augmentat quasi un 30% entre el 2008 i el 2015.

Amb tot això, s’ha dificultat el dret a l’estudi i a l’educació de les classes populars i treballadores: segregació social. N’hi ha més xifres que ho demostren, a banda de la perduda del 10% de l’alumnat que ha perdut les universitats, segons l’organització Save the Children, el 43% dels xiquets i xiquetes del 20% de la població més humil abandona prematurament els seus estudis.

Altres de les denúncies de la comunitat educativa relacionades a la LOMCE són: els impediments que estan posant al valencià, que ha deixat de ser una assignatura troncal per a ser optativa; i el sistema de revàlides imposat com a condició per a obtenir les titulacions educatives.

Font: Rodrigo Paños./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *