foradia pressupostparticipatiualcoi

La realitat reivindicativa alcoiana gaudeix de bona salut

• Perquè els polítics i les institucions actuen a favor de la gent, de vegades la ciutadania ha de reivindicar de manera organitzada • Entre altres temes, es va parlar sobre la relació dels moviments amb les institucions polítiques: en general n'hi ha descontent al respecte.

Perquè els polítics i les institucions actuen a favor de la gent, de vegades la ciutadania ha de reivindicar de manera organitzada. Eixa és la funció dels moviments socials, que històricamet han sigut els impulsors dels canvis i les millores polítiques més rellevants vinculades amb millores i compliment dels drets socials, el benestar social i els valors naturals.

És el cas dels moviments alcoians, els quals van establir un punt d’encontre a la UNESCO per tal de conéixer i aprofundir en l’actual realitat associativa d’Alcoi.

Van ser set els col·lectius presents:

  • Avanzar, que treballa pels drets de les persones amb diversitat funcional;
  • la Colla Ecologista La Carrasca; que defensa els valors naturals;
  • el Col·lectiu de Dones 8 de març, que lluita per la igualtat entre dones i homens en tots els aspectes;
  • el Moviment Veïnal, que realitza millores als barris de la ciutat;
  • la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que es mobilitza pel dret a l’habitatge;
  • el Col·lectiu LGTBI Mariola, que defensa la diversitat sexual;
  • i la Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència, que reivindica els drets de les persones amb algun tipus de dependència.

A més d’aquestes organitzacions, van estar presents i actives altres com ara:

  • el Front Estudiantil Unificat, que treballa pels drets educatius;
  • i Fesord, l’associació de sordos d’Alcoi.

Cada un dels membres representants de les organitzacions presents va exposar el seu punt de vista respecte la realitat reivindicativa.

Entre altres temes, es va parlar sobre la relació dels moviments amb les institucions polítiques: en general hi ha descontent al respecte. A grans trets, i amb excepcions, les demandes dels moviments no són ateses amb la serietat, importància i velocitat que cal per part dels polítics.

Un dels fets que impedeix que les seues reivindicacions avancen tant com la realitat requereix és la baixa participació ciutadana, que a soles és elevada en moments especials.

En aquest sentit van fer una crida a la gent que s’anime a treballar amb ells pel bé comú.

Per a millorar aquest aspecte, una de les idees que va sortir en el debat va ser la de donar-se suport unes organitzacions amb altres, mantindre una relació fluida entre elles i participar i fer difusió de les activitats i accions que realitzen. A més, per tal d’expandir els horitzons de participació i acció, es va ressaltar la idea de tindre una perspectiva, més que local, comarcal.

Per altra banda, van destacar un parell d’intervencions dels membres del públic fet al·lusió a la creació imminent de dos nous col·lectius reivindicatius, un d’ells relacionat amb donar resposta urgent a les persones que es troben en ’exclussió social; i l’altra amb la lluita contra el pensament i xenòfob que està avançant (també a les nostres comarques).

Amb aquest acte, organitzat per Guanyar Alcoi, a més de construir sinergies i d’extraure conclusions i punts en comú entre les diferents organitzacions, es va demostrar que la realitat reivindicativa alcoiana gaudeix de bona salut.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *