foradia subscriutegrat

Alcoi, ciutat social

columna opinió per Josep Maria Gadea

Una característica que tenen i han d’aprofitar els governs municipals és la proximitat al ciutadà. La proximitat facilita les actuacions de caràcter social que són les que doten de dignitat la vida dels ciutadans, i ho fan en distints nivells, des dels més bàsics com pot ser l’habitatge, als més elevats com la participació ciutadana.

Una ciutat que lluite per la dignitat dels seus ciutadans ha d’evitar qualsevol raó que els cause sofriment. No es pot permetre la manca d’allotjament. Els desnonaments de primer habitatge no es poden consentir. Per tant cal tindre un observatori i oficina contra els desnonaments que evite al màxim les actuacions contra un dret constitucional que incomprensiblement no s’aplica. Tampoc es pot permetre tenir a gent sota l’ombrall de pobresa i per tant s’han d’aplicar polítiques d’esguard d’aquestes famílies i s’han de pressupostar partides suficients per a no permetre eixe sofriment indigne en una societat dita “avançada”.

Per altra banda cal tindre els serveis adients perquè els dependents i les seues famílies tinguen el suport necessari, que alleugere al màxim una situació provocada solament pel destí. Parle de psicòlegs, assistents socials, infraestructures i ajudes.

Dins del que ha de ser una Ciutat Social també està la lluita contra l’atur. Què pot fer un Ajuntament per alleugerar l’atur? Moltes coses. Algunes ja està fent-se, però cal fer més. És una feina de tots en comú per a dinamitzar l’economia. No cal esperar més, cal dotar d’eixida a Cotes Baixes fins a l’autovia. Comunicar bé Sembenet. Dotar els polígons actuals i tindre cura d’ells: o no estan allí els fabricants alcoians de tota la vida, que són els que mantenen la indústria a Alcoi? Mira que ha fet mal durant tant de temps eixa dèria de fer el polígon de la canal! I mentrestant tot parat.

És important que el ciutadà se senta alcoià, no solament de filà, de Sant Jordi, o de mirar-se el melic, sinó Alcoià global, mirant endins i enfora.”

Per últim en una ciutat social, el ciutadà participa i s’implica en la governació de la ciutat. És important que el ciutadà se senta alcoià, no solament de filà, de Sant Jordi, o de mirar-se el melic, sinó Alcoià global, mirant endins i enfora. Alcoià al qui el preocupe Alcoi, també l’entorn comarcal, que tinga il·lusió en fer-lo millor, que s’integre, que participe. I com es fa això. El primer seria que el funcionament de l’ajuntament fóra transparent (ullet: no legalment transparent, sinó transparent de veres), que s’òbriga al ciutadà i que genere confiança. Després, és més fàcil il·lusionar-se i participar donant idees i col·laborant. Clar què per a tancar el cercle, les aportacions deuen ser considerades, deliberades, contestades i executades si correspon.

 

Font: Josep Maria Gadea:/


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *