foradia subscriutegrat

Alcoi condiciona el segon refugi de la Guerra Civil, situat a Sant Tomàs

• Aquest refugi recorre per davall tot el carrer Sant Tomàs, des del carrer l’Escola fins al pont de Sant Jordi • El diumenge dia 26 de març, tindrà lloc la ruta “Espais urbans de la Guerra Civil”, guiada per Àngel Beneito i Francesc X. Blay

L’Ajuntament d’Alcoi ha condicionat el primer tram d’un dels refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil, concretament el que recorre el subsòl del carrer Sant Tomàs, l’accés del qual es realitza al costat del Pont de Sant Jordi.

Les obres realitzades en Sant Tomàs permeten accedir al públic al primer tram del refugi, on se situa l’entrada i recórrer els primers metres de la galeria, en la qual s’ha instal·lat dos panells amb textos i gràfics que informen de les característiques d’aquest element patrimonial.

Aquest refugi recorre per davall tot el carrer Sant Tomàs (en guerra, Blasco Ibáñez), des del carrer l’Escola fins al pont de Sant Jordi, i té una longitud que sobrepassa els 100 m. Té una superfície de 425 m² i està dissenyat per a albergar unes 1.700 persones. Disposava de llum elèctrica, excusats i una estança per a un xicotet dispensari.

Es va edificar el 1937, i la seua estructura es va projectar mitjançant la construcció d’una ampla galeria amb murs de pedra i voltes de formigó. Per a guanyar espai, a cada costat del llarg corredor es van construir diferents cavitats rectangulars de tres metres de profunditat. Per a protegir l’obra, se la va cobrir amb un gros paviment de formigó i ferro al qual se li va afegir una capa de sorra.

Al refugi s’accedia per mitjà de tres boques d’accés: una a cada costat del pont de Sant Jordi i la tercera, hui cegada, al carrer Sant Blai. Posteriorment se li va afegir una altra al final del carrer Sant Tomàs, al costat de la plaça d’Espanya.

Amb aquest refugi, són ja dos els espais d’aquest tipus condicionats a la ciutat. L’altre Refugi situat en Cervantes és visitable en tot el seu conjunt, i compta amb recursos audiovisuals testimonis directes de la guerra i amb el so dels bombardejos de l’època.

Per altra banda, cal informar que el diumenge dia 26 de març, dins del cicle10 excursions voltant Alcoi i el seu patrimoni històric i arqueològic”, tindrà lloc la ruta “Espais urbans de la Guerra Civil”, guiada per Àngel Beneito i Francesc X. Blay, experts en el tema i membres del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, que recorrerà diferents escenaris directament relacionats amb la contesa civil armada i visitarà els refugis de Sant Tomàs i Cervantes. La sortida de la ruta és a les 9,30 h. des del Passeig Ovidi Montllor, i no es requereix inscripció prèvia.

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *