foradia mediambient

Nani Serrano, autora del Cartell de Festes: “La dona dóna color i forma a la festa”

• Entrevista a Nani Serrano, autora del Cartell de Festes d'Alcoi 2017. • "Per una vegada donar cabuda a la dona en el cartell com a ànima de la festa”

– Com et vas assabentar que series l’autora del Cartell de Festes?

Vaig rebre una trucada de Raül Llopis, regidor de festes qui em va felicitar pel meu treball i em va proposar fer el cartell per a enguany.

– Què vas sentir?

Entre emoció i compromís. Emoció per un nou encàrrec i compromís davant un especial repte.

– En què t’has inspirat per a realitzar-ho?

M’he inspirat en la pintura renaixentista i prerrafaelista quant a estil; i també en l’art nouveau on done protagonisme a la dona com ho van fer els pintors modernistes en els seus cartells, l’art nouveau va deixar en la història de la publicitat cartells impressionants per la seua bellesa i dinamisme. Amb aquestes pautes he volgut fer una visió renovada i simbòlica del que podria ser el cartell anunciador de les festes per a enguany.

– Has volgut donar protagonisme a la dona, per què?

En el meu cartell és protagonista la dona, perquè no podria ser d’una altra manera dins del meu estil figuratiu. La dona és peça imprescindible en les meues pintures. D’aquesta forma, he centrat tota la meua intenció a evocar aquesta festa en un marc diferent del que estem acostumats.

Sé que ha sigut un risc considerable, quan una idea nova floreix col·lapsa amb un sistema de profundes tradicions. Però he realitzat aquest canvi des d’un terreny neutral sense deixar-me condicionar per idees establides. Per una vegada donar cabuda a la dona en el cartell com a “Ànima de la festa”. I sí, la seua presència en aquesta celebració és imprescindible, pel seu protagonisme no tan evident. La dona dóna color i forma a la festa, o així jo ho sent i l’exprés.

– És un cartell amb molts elements simbòlics, comenta’ns-els un poc.

Per a crear aquesta nova mirada fresca i renovada, en un context on tot sembla ja dit, he realitzat una obra amb molt simbolismes al·lusius a la Festa i a la ciutat. Sense excessos i de forma elegant i ordenada. Cal observar detingudament sense presses per a apreciar i entendre tot el que en conjunt representa aquesta figura. Si observem el fons del quadre trobarem que tots els elements s’identifiquen amb la nostra ciutat, Alcoi; està l’enramada, el castell de festes i el Barrranc del Sinc representats de forma gràfica i tènue per a no llevar protagonisme a la figura central.

Aquesta dona representa “l’ànima de la festa”, de mirada solemne i actitud serena. Ens mostra la seua bellesa com també es representa en la festa la importància de l’estètica visual dels seus vestits en les desfilades de cada bàndol. També l’atmosfera festiva i primaveral d’abril. Porta en les seues mans una fletxa i uns clavells en honor a Sant Jordi i en les seues teles i vestidures llueixen colors i símbols dels bàndols moro i cristià.

– Quant de temps i treball li has dedicat?

De forma continuada he treballat un mes llarg en la preparació del procés, que inicialment sempre és complex i molt laboriós. Esbossos, dibuix a escala, plantilles en paper, proves de color, preparar el suport. Una vegada tinc ja tot llest, és quan veritablement comença el treball. Uns vint dies de concentració, on agafe l’aerògraf i comence a pintar. Aprofite cada minut del dia, incloent-hi caps de setmana. És un procés molt intens, qualsevol distracció és fatal. L’aerògraf poden ser un avantatge o un inconvenient, dependrà de l’habilitat que jo tinga amb l’eina.

– Tal com succeeix cada any, hi ha hagut gent a la qual li ha entusiasmat el cartell i gent més crítica, quina és la teua sensació al respecte?

Malgrat les opinions més crítiques, em queda una sensació positiva. Ha causat molta controvèrsia en general i açò és bo. Depén de qui siga la crítica em pot importar o no. És grat rebre missatges d’admiració i llegir articles molt bé redactats i amb fonament. D’altra banda els memes i versions del meu cartell m’han resultat molt creatius. Cal contemplar amb ulls nous un món en constant transformació.

Font: Rodrigo Paños./


agora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *