Foradia ajualcoitel

Guanyar Alcoi proposa crear un Bosc urbà

• El Bosc Urbà s’ubicaria en els espais compresos entre l’Avinguda d’Elx i el carrer Alacant i també entre el carrer Doña Amàlia i el carrer Alacant alberguen • Aquest projecte pretén aprofitar extensions de terreny inutilitzat per plantar arbres autòctons, dotar d’un recorregut amb terra compacta per a poder recórrer-les.

Guanyar Alcoi proposa la creació d’un Bosc urbà amb l’objectiu de recuperar espais en desús o degrats i donar-los ús i utilitat per a tota la ciutadania. En concret el Bosc Urbà s’ubicaria en els espais compresos entre l’Avinguda d’Elx i el carrer Alacant i també entre el carrer Doña Amàlia i el carrer Alacant alberguen. Així ho ha proposat tant a les al·legacions del PGE com al Projecte de regeneració dels espais industrials d’Alcoi.

El Bosc urbà, tal com ho defineix Guanyar, és un espai forestal urbà. No conté paviment artificial o zones de jocs, sinó que tracta de reproduir en la mesura del possible un espai boscós, amb senders de terra, desnivells i vessants sense adequar. Un intent de representar de forma fidedigna un bosc dintre de la ciutat.

Aquest projecte pretén aprofitar extensions de terreny inutilitzat per plantar arbres autòctons, dotar d’un recorregut amb terra compacta per a poder recórrer-les a peu o amb bici i, en les zones apropiades, la creació d’horts urbans.

Com que gran part d’aquests espais estan en zones amb pendents, la implantació d’arbres i plantes evitaria l’erosió del sòl i les solsides a aquests terrenys.

Per altra banda, segons Guanyar, es podria treure un profit econòmic compatibilitzant tots aquests usos amb el forestal, de tal manera que a més de poder crear activitat econòmica productiva, permetria mantenir en bones condicions l’espai.

Segons Guanyar, el projecte de Bosc urbà suposaria:

 • 40.000 m2, aproximadament,de zona d’arbreda ubicada entre el vessant de La Beniata i el carrer Doña Amàlia i l’avinguda d’Elx i el carrer Alacant.
 • Un espai amb capacitat d’albergar diferents usos com el forestal, horts urbans, senders de terra compacta per a ciclistes i vianants.
 • Un arbrat entre una zona industrial, com és el Polígon Santiago Payá, i el nucli urbà, per on passejar en tranquil·litat entre natura.
 • Un corredor verd poblat d’espècies autòctones mediterrànies com el pi blanc, la carrasca, el teix o el roure valencià, entre d’altres

Per altra banda, El Bosc urbà com a espai didàctic: podria comptar amb petits espais didàctics on aquelles persones que el visitaren pogueren conèixer de primera mà, no sols les espècies naturals que hi viurien allí, sinó poder interactuar amb olors i textures de plàntes aromàtiques autòctones com el romer o romaní, l’orenga, la sàlvia o el llorer, entre moltes altres espècies.

Aquest Bosc urbà hauria de tindre àrees d’esmorteïment respecte a habitatges i edificis en general, a més d’establir boques d’incendi i un protocol antiincendi. No obstant el perill d’incendi, que sempre està present en espais d’arbreda i/o sotabosc-, el Bosc urbà estaria ben comunicat per carretera i amb un fàcil accés a tots els seus punts, donada que l’extensió no és gran tant en amplària com en llargària.

Un bosc urbà format per estrats forestals herbacis, d’arbust, sotabosc i arbres en una zona d’ombria que propiciaria la plantació i proliferació d’espècies naturals autòctones i característic del bosc mediterrani.

Algunes de les espècies naturals autòctones i típiques del bosc mediterrani, aptes per a reforestar l’espai proposat són:

Plantes i arbustos de port baix -herbacis, arbust i sotabosc:

 • Cistàcies
 • Lamiàcies
 • Asparagals
 • Lleguminoses
 • Rosàcies
 • Lauràcies (Llorer)

Plantes de port mig i alt -sotabosc i arbreda:

 • Quercínies
 • Pinàcies
 • Fagàcies
 • Rosàcies

 

Font: Redacció./


3 Responses to Guanyar Alcoi proposa crear un Bosc urbà

 1. Javi Jover 16 de Maig de 2017 en 22:55

  Em sembla una idea fantastica!! A mes les zones ajardilades dels centres de qualsevol gran ciutat son llocs d’encontre per als ciutadans, per fer esport o nomes com area d’esplai. El contacte amb la natura te efectes molts positius a les persones, donant serenitat i tranquilitat a qui la transita, disfruta, observa que redunda a la seua salut. Hi ha estudis que ho demostren que ara no venen al cas.
  Aprofite per reivindicar l’us i l’ampliacio del fantastic llit del riu aque travesa el centre d’alcoi per a zona ajardilada amb millor accesos per a vianants i families. Deurien have atractius per a que els ciutadans fem servir eixa zona meravellosa.
  M’alegra molt aquesta iniciativa, es una molt bona noticia.

  Respon
 2. M. Teresa Torregrosa 17 de Maig de 2017 en 0:08

  En pareix una idea fabulosa i crec que fa molta falta hi ha que en Alcoi hi ha poc espai verd on es puga caminar, córrer o passejar. Si es pot portar a efecte, no dudaria en fer-ho. Total suport a la idea.

  Respon
 3. Inma Coloma 19 de Maig de 2017 en 10:55

  És una idea fantàstica. Totalment d’acord en aquest projecte tant

  de bo es portara a termini i no quedara només en paraules”

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *