foradia mediambient

Alcoi en quinze dies: l’Aqüífer del Molinar en perill

• El valor de l’Aqüífer és inestimable. La majoria de la gent ho sap. Per això, un grup de gent que es preocupa pel seu manteniment i el seu futur fa anys va constituir una plataforma • Hi ha alternatives a la ubicació d’Alcoinnova a la zona de La Canal, i és completament necessari tindre-les en compte. Ho estan avisant professionals i experts

Els alcoians i alcoianes som uns privilegiats perquè tenim un recurs hídric d’una qualitat inestimable: l’Aqüífer del Molinar. Un brollador del qual emana l’aigua suficient, de manera natural i abundant, per a abastir a bona part de la ciutat d’un recurs natural imprescindible per a la vida.

L’Aqüífer del Molinar constitueix un espai natural fonamental per a donar vida en forma d’aigua a la fauna i flora alcoiana. La seua importància transcendeix al fet de convertir-se en un atractiu turístic en alça. Per això, fa uns mesos, quan l’Ajuntament va obrir les seues portes, un nombrós públic va acudir a conéixer la seua història, arquitectura i funcionament.

El Molinar constitueix un valor mediambiental ingent característic d’Alcoi. De fet l’Ajuntament està organitzant noves rutes turístiques al seu voltant durant aquest estiu.

El valor de l’Aqüífer és inestimable. La majoria de la gent ho sap. Per això, un grup de gent que es preocupa pel seu manteniment i el seu futur fa anys va constituir una plataforma ciutadana per a vetlar per la seua seguretat: Salvem l’Aqüífer del Molinar, entitat amb un diagnòstic i uns valors dels quals participa cada colp més gent.

No obstant això, segons ens alerten molts experts en l’àmbit, existeix un projecte urbanístic que posa en perill l’aigua del nostre Aqüífer. Es tracta d’Alcoinnova, un projecte que, segons denuncien des de la plataforma ciutadana Salvem l’Aqüífer del Molinar, té la intenció de realitzar una requalificació urbanística a costa del risc de contaminació de l’Aqüífer: “no té cap sentit posar en perill la principal i insubstituïble font d’aigua potable de la ciutat d’Alcoi i destruir terrenys agroforestals que formen part de la Xarxa Natura 2000, quan hi ha moltes altres alternatives d’ubicació“.

Com que el Govern d’Alcoi ha donat d’una manera tàcita el vistiplau a la ubicació mencionada del projecte Alcoinnova, les associacions ecologistes del nostre entorn estan, no només realitzant una rigorosa campanya de conscienciació a la ciutadania, sinó també han aportat al Tribunal Superior de Justícia diversos informes per a paralitzar el projecte abans que ocórrega una catàstrofe natural a Alcoi.

Hi ha alternatives a la ubicació d’Alcoinnova a la zona de La Canal, i és completament necessari tindre-les en compte. Ho estan avisant professionals i experts en l’àmbit que han dedicat molt de temps i treball de manera desinteressada a la qüestió: Andreu Bonet, Roque Belenguer, Germán López, Carlos Martín Cantarino, Vicent Altur, Julia Moltó, Jordi Silvestre, Tirs Llorens…

Per molt que diguen els interessats, recordem les paraules del geòleg i hidrogeòleg Alfredo Barón: “em pareix una irresponsabilitat col·locar el polígon en aquest emplaçament, perquè per moltes mesures correctores que es posen i per molts càlculs enginyers que es facen, la natura té el costum no respectar les fórmules matemàtiques”.

 

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *