foradia subscriutegrat

Ester Vizcarra: “el 35% de la población no llig mai o quasi mai”

• "Actualment estem assistint a una davallada lingüística important, causada pel gran protagonisme que tenen les activitats d’oci no lingüístiques" • "Llegir també reforça altres capacitats intel·lectuals, com la concentració. A més, ens fa comprensius, tolerants i oberts".

Hem parlat amb professionals de l’escriptura perquè realitzen una valoració sobre la percepció que tenen sobre la lectura i el seu paper social i individual. Per a què serveix llegir? Té algun benefici o és ximplement qüestió de gust? Vivim en una societat on es llig prou? Quines lectures ens recomanen els nostres escrifrancesptors?… A continuació, ens respon Ester Vizcarra

Creus que l’hàbit de la lectura està ben instal·lat en la nostra societat?

Dir que no seria una resposta simplista perquè, si bé hi ha signes que moltíssima gent llig molt poc –diuen que el 35% no llig mai o quasi mai- també és cert que estem calculant els percentatges sobre la totalitat de la població. Fa cinquanta anys, possiblement este mateix percentatge no llegia, només que no els teníem en compte perquè eren part d’un col·lectiu que agrupava els que havien anat molt poc a escola o directament eren analfabets. Ara, pràcticament tothom sap llegir i llig, però ho fa en la mesura de les seues necessitats, segons el seu ofici i el protagonisme que altres activitats tenen en el seu oci, cosa que depèn molt del caràcter.

Per què és recomanable la lectura com a hàbit?

Ací entrem en el problema de si la gent aprofita les seues lectures. Actualment estem assistint a una davallada lingüística important, causada pel gran protagonisme que tenen les activitats d’oci no lingüístiques. Ens trobem que molts joves, tot i haver estudiat una carrera, no han desenvolupat un llenguatge suficientment ric i això és molt roín perquè fa que la seua percepció siga limitada. Abans hi havia molta gent que vivia una realitat estreta perquè no havia eixit mai d’un poble xicotet, ara molts viuen en un món pla perquè no han eixit d’un vocabulari infantil, que no els permet reconèixer els matisos. Això s’arregla amb molta lectura, però llegir també reforça altres capacitats intel·lectuals, com la concentració. A més, ens fa comprensius, tolerants i oberts.

Quina lectura o lectures recomanaries?

És impossible recomanar una lectura adequada per a tothom. Als que lligen poc, els recomanaria experimentar amb lectures relacionades amb els seus interessos, els llibres que han sigut adaptats com a sèries de televisió poden resultar apassionants per iniciar-se en la lectura de llibres llargs, que fan por a molta gent. Als que han superat eixa fase, una bona immersió de novel·la i evitar avorrir-se, és a dir, si un llibre no agrada, deixar-lo i començar-ne un altre. N’hi ha milers!

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *