Beneïdes enquestes
mirada al món per Arcaris
Vinc d’uns estudis universitaris experts en manipulació social. Sí, el grau en publicitat i relacions públiques. Que si penseu que la publicitat és manipuladora no vos dic res de les relacions públiques. Que dit així sona a simpaticota de discoteca però res més enllà. ‘Public relations’ mal traduït a ‘relacions públiques’ tracta sobre grups de pressió, lobbys i resta d’equips de creacions de tendències.
Germana borda de periodisme i sociologia eixa carrera tracta d’ensenyar des d’un principi les millors maneres de moldejar la societat al teu interès, bé, millor dit, a l’interès de qui et pague. I, per suposat, abans de crear una tendència o modificar una actitud d’un determinat grup has de saber amb qué et trobes. Per això és tan important l’ús, d’entre altres tècniques, de les enquestes. Sols coneixent perfectament a la societat a la que has de dirigir un missatge per aconseguir que faça el que tu vols obtindràs èxit.
Per tant, un expert manipulador de masses necessita, en primer lloc, les millors ferramentes per conèixer els entramats de la societat a la que es dirigeix i, dins d’això, a l’individu que compon eixa massa. Per este motiu, la psicologia i la psicologia social (que tant va avançar amb els nazis i que be que els van anar els estudis que van obtindre amb mètodes aberrants) s’ocupen de dotar d’eines per obtindre dades a l’estudiós que després haurà de saber interpretar-les. Perquè, una cosa es fer enquestes, i l’altra interpretar-les. Amb una mateixa enquesta dos investigadors poden donar obtindre diferents interpretacions i, per tant, formular conclusions diferents.
Doncs be, amb eixe panorama, qualsevol persona es planteja que la societat no té res a fer per a poder defendre’s davant d’eixos ‘grans poders’ que des de la ombra mouen els fils del món. Tal volta això era així, ‘ERA’ fins el Brexit, el Sorpasso de Podemos, després amb Trump, amb LePenn… i una ristra d’enquestes fallides. Perquè ja no aprofiten les enquestes com fins ara? Entre altres perquè la gent s’ha ensenyat a mentir. Dius el primer que et ve en gana a l’enquestador però no el que realment vas a fer. Qui ens tindria que dir fa uns anys que l’antisistema que s’ha carregat el Tractat de Comerç TTIP i que posa en perill la llibre circulació de mercaderies i l’Organització Mundial de Comerç (OMC) anava a ser un milionari president dels EE.UU? Estem tots desbaratats.
Significa això que els conspiranoics podem cantar victòria? Més bé diria que els ciutadans hem guanyat una batalla però no una guerra ja que hi ha més ferramentes per a l’estudi social que sense dubte ja estaran posant-se en marxa. A més, amb les xarxes socials i el ‘big data’ (encreuament de dades) no tardarem en tornar a ser tant predicibles com uns borreguets. Però mentres tant… gaudim de la sensació de que les classes poderoses no tinguen ni idea per on els eixerem!!
Comenta i participa-hi