foradia becasivace

Ximo Victoriano: “ha augmentat el coneixement del valencià, però no el seu ús”

• Volem conéixer quina és l’actualitat de l’ús del valencià i com es pot millorar. • "Les generacions més jóvens sí que la coneixen però no s’està utilitzant més. Si no recorde malament, a soles el 50% dels valencians usa el valencià”

La llengua és el mitjà de comunicació que tenim les persones per a comunicar-nos, per a expressar sentiments, emocions, per a raonar, per a pensar, per a queixar-nos, per a enfadar-nos, per a estimar-nos, per a somiar, per a fer la nostra vida, per a construir la societat i el món…

La llengua conformar la cultura i la identitat d’un poble. Com major és el seu ús, major el seu vocabulari, més rica la seua sintaxi, més amples els seus horitzons, major qualitat i profunditat d’expressió, major la seua riquesa.

De la mà d’algunes persones amb una capacitat d’influència i de construcció de societat important, volem conéixer quina és l’actualitat de l’ús del valencià i com es pot millorar.

Ximo Victoriano és l’encarregat del Ganivet de Normalització Lingüística d’Alcoi. El valencià per a ell és “la meua llengua habitual, la que use i amb la que pense les 24 hores del dia. Sense desmerèixer cap altra”.

L’anàlisi que realitza Ximo de l’ús actual del valencià parteix d’un estudi que va realitzar recentment la Conselleria d’Educació. Els resultats de l’estudi demostren que, des que va deixar de ser prohibit, del valencià “ha augmentat el seu coneixement, però no el seu ús. És a dir: les generacions més jóvens sí que la coneixen però no s’està utilitzant més. Si no recorde malament, a soles el 50% dels valencians usa el valencià”.

Aquesta realitat s’explica en bona part, segons Ximo, en el fet que el valencià durant molts anys “no ha sigut la llengua habitual en l’administració pública, i en general, en la vida quotidiana no en tenim res en valencià i que la faria ser una llengua normal. Per exemple, gran premsa, televisió o cinema”.

Font: Rodrigo Paños./


ivace

campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *