lasarga ajualcoitel

Conéixer, mantenir i promoure la pedra seca, una tècnica de construcció mil·lenària

• La pedra seca és una tècnica de construcció tradicional i popular que es fa a partir de pedres encaixades sense l'ús de cap tipus d'argamassa per a unir-les • Un patrimoni immaterial amb una rica i complexa dimensió social, amb implicacions en el desenvolupament econòmic i la sostenibilitat del medi rural

La pedra seca és una tècnica de construcció tradicional i popular que es fa a partir de pedres encaixades sense l’ús de cap tipus d’argamassa per a unir-les, d’ahí el seu nom.

Muro va organitzar recentment un curs d’iniciació a la construcció en pedra seca amb una gran acceptació. El curs va estar impartit per l’arquitecta Ivana Ponsoda, especialitzada en treballs de pedra seca i rehabilitació d’arquitectura tradicional en zones rurals. Els participants del curs van rehabilitar uns marges de pedra seca a l’àrea de propietat municipal de “La Querola”, alhora que aprenien la tècnica.

El paisatge de les terres d’interior no és concebible sense l’arquitectura tradicional de la pedra seca. Aquesta arquitectura ha anat escrivint el paisatge del nostre territori al llarg de segles, des de la prehistòria fins a l’actualitat.

Els antics pobladors van crear centenars de quilòmetres de parets de pedra seca, així com casetes, refugis, basses, cisternes, abeuradors, canalitzacions (escorrentia, regadiu), masos, molins, pous de neu, forns de calç, etc., alguns dels quals encara resisteixen el pas del temps” ha remarcat el regidor de Medi Ambient, Eli Pérez.

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport va declarar, en novembre de 2016, Bé de Rellevància Local Immaterial la tècnica constructiva tradicional de la pedra seca a tot el territori valencià.

A hores d’ara, està a punt de traure una Ordre per la qual s’aprovaran les bases reguladores de les subvencions per a la catalogació de béns immobles de pedra seca, així com per a promoure la recuperació, el manteniment, la conservació i la protecció de l’arquitectura de la pedra seca al nostre territori.

“Tenint en compte tot açò, és un bon moment per a les persones interessades en aprendre la tècnica i els coneixements, ja que pensem que es tracta d’una possibilitat de feina, al recuperar un ofici perdut, a banda de tractar-se d’una tècnica respectuosa amb el medi natural” ha destacat Eli Pérez.

Es tracta, en definitiva, d’un patrimoni immaterial amb una rica i complexa dimensió social, amb implicacions en el desenvolupament econòmic i la sostenibilitat del medi rural, i la posada en valor de la qual, en definitiva, suposa la dignificació d’una forma històrica d’entendre el territori.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *