foradia subscriutegrat

López Melero: “tothom és intel·ligent si té l’oportunitat de desenvolupar els seus potencials”

• L'educació s'ha de "partir de les oportunitats de cadascun", doncs "tothom té les seues potencialitats", i no remarcar "els defectes". • Solament s'aconseguirà que "el sistema educatiu públic siga equitatiu i de qualitat quan les diferències siguen considerades un valor i no un defecte

Miguel López Melero sosté que tothom és intel·ligent sempre que tinga l’oportunitat de desenvolupar els seus potencials. El catedràtic de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de Màlaga i impulsor del ‘Projecte Roma’ va dirigir durant juliol un curs en la seu de Cocentaina de la Universitat d’Alacant en el qual va donar a conéixer el model educatiu del Projecte Roma.

Aquest projecte educatiu es fonamenta, entre altres principis, en què “totes les persones són competents per a aprendre” i per a treballar “de manera cooperativa i solidària en les aules“.

Cal educar per a fer el bé, per a millorar les condicions de vida

Aquest catedràtic dirigeix des de 1990 el citat projecte, una institució de referència pedagògica contemporània amb l’objectiu de demostrar que la intel·ligència no està determinada de manera inapel·lable per la genètica, sinó que pot ser construïda i desenvolupada a partir del respecte de les diferències com a valor i mitjançant una educació i un entorn adequats.

Un dels assoliments dels plantejaments de López Melero és el treballat desenvolupat amb el malagueny Pablo Pineda: el primer europeu amb síndrome de Down que va aconseguir un títol universitari.

Segons López Melero, l’escola ha d’ensenyar a pensar i a conviure, un principi queno es porta a la pràctica perquè, segons ha afirmat, els centres docents continuen sent “mers transmissors d’informació“.

També ha apostat perquè tots els xiquets i xiquetes es beneficien d’un sistema d’escola inclusiu i basat en l’equitat educativa, de manera que permeta “donar a cadascú en funció del que necessita“.

Referent a açò, ha manifestat que en l’educació s’ha de “partir de les oportunitats de cadascun“, doncs “tothom té les seues potencialitats“, i no remarcar “els defectes“. “Construir projectes educatius, contemplant les peculiaritats i no subratllant les dificultats“, ha resumit.

En la seua opinió, la finalitat prioritària de l’escola pública és que tots els xiquets i xiquetes acudisquen a ella en igualtat de condicions i tinguen l’oportunitat de participar en “la construcció de la cultura escolar, independentment del handicap, de l’ètnia, del gènere, procedència o religió“.

“Mentre hi haja un alumne o una alumna en una classe que haja perdut la seua dignitat i no siga respectat com és, ni participe en la construcció del coneixement amb els altres ni convisca en condicions equitatives als seus companys i companyes, no haurem aconseguit l’educació pública”, ha advertit López Melero.

Al seu judici, solament s’aconseguirà que “el sistema educatiu públic siga equitatiu i de qualitat quan les diferències siguen considerades un valor i no un defecte, i les aules es convertisquen en comunitats de convivència i aprenentatge“.

Que és tant com dir que les aules es convertisquen en unitats de suport d’uns a uns altres, on qualsevol activitat no s’organitze ni individualment ni competitivament, sinó de manera cooperativa“, segons López Melero, qui ha sentenciat: “l’escola pública o és una escola sense exclusions o no és escola pública“.

“Totes les persones són competents per a aprendre”

Aquest catedràtic considera que l’educació ha de servir per a “transformar la realitat i per a inculcar als alumnes, entre altres valors i aspectes, “una autonomia moral“.

Cal educar per a fer el bé, per a millorar les condicions de vida, ha manifestat abans d’assegurar que l’escola pública va sorgir perquè els alumnes descobrisquen “la veritat, la bellesa i la bondat”.

El model educatiu del projecte Roma està present a Argentina, Xile, Mèxic i Brasil, així com a Màlaga, Granada, Cartagena (Múrcia) i en les localitats alacantines d’Alcoi i Cocentaina, entre altres zones d’Espanya.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *