Nous focus de la Xylella al Comtat i la Marina Baixa augmenten el nivell d’alerta
• 6 noves parcel·les d'ametlers, 23 d'elles a la Marina Baixa i la resta a municipis de Balones (el Comtat) i Alcalalí (Marina Alta). • El pla de contingència de la Comunitat Valenciana disposa de més de 1.160 punts de seguiment de vectors, una superfície de 110.000 hectàrees
El laboratori nacional de referència de l’IVIA ha confirmat nous positius del bacteri Xylella fastidiosa en la província d’Alacant. Concretament s’han detectat 26 noves parcel·les d’ametlers, 23 d’elles a la Marina Baixa i la resta a municipis de Balones (el Comtat) i Alcalalí (Marina Alta).
En les noves parcel·les infectades, i 100 metres a la redona, es realitzaran tractaments insecticides contra els possibles vectors per part de la Conselleria d’Agricultura. Posteriorment, es procedirà a l’arrancada i destrucció del material afectat.
En els dos focus declarats des que el 29 de juny es va confirmar la presència de Xylella en una parcel·la de Castell de Guadalest i el posterior positiu en tres mostres d’ametler de Benimantell, s’han tractat fins a la data 18’2 hectàrees amb insecticida, d’elles 5’53 en zona forestal. S’han eliminat els arbustos del sotabosc i 304 ametlers de cinc plantacions.
Seguiment i prevenció
Després de la detecció del primer brot de Xyella la Conselleria va preparar un Pla d’Acció (basat en els plans de contingència vigents) que es va remetre al Ministeri i la UE.
El pla de contingència de la Comunitat Valenciana disposa de més de 1.160 punts de seguiment de vectors de ‘Xylella fastidiosa‘ per mitjà de trampes cromotròpiques grogues, distribuïdes per plantacions (cítrics i oliveres), punts d’entrada (ports, aeroports) i vivers.
Existixen 30 punts de seguiment amb trampes cromotròpiques en la contornada de les parcel·les infectades. En total es tracta d’una superfície de 110.000 hectàrees que comprén els municipis d’Alcacalí, Alcosser de Planes, Alcoleja, l’Alfàs del Pi, Almudaina, l’Alqueria d’Asnar, Altea, Balones, Benasau, Beniarbeig, Beniardà, Beniarrés, Benidoleig, Benidorm, Benifallim, Benifato, Benigembla, Benilloba, Benillup, Benimantell, Benimarfull, Benimassot, Benimeli, Benissa, Bolulla, Calp, Callosa d’En Sarrià, Castell de Castells, Cocentaina, Confrides, Quatretondeta, Dénia, Facheca, Famorca, Finestrat, Gata de Gorgos, Gaianes, Gorga, El Castell de Guadalest, Xaló, l’Orxa, Llíber, Millena, Murla, Muro d’Alcoi, la Nucia, Ondara, Orba, Orxeta, Parcent, Pedreguer, Pego, Penàguila, Planes, Polop, El Ràfol d’Almúnia, Relleu, Sagra, Sanet y Negrals, Sella, Senija, Els Poblets, Tàrbena, Teulada, Tollos, Tormos, La Vall d’Alcalà, La Vall d’Ebo, Vall de Gallinera, La Vall de Laguar, El Verger i La Vila Joiosa.
En compliment de la normativa europea, és necessari controlar el moviment del material dels vegetals especificats per a impedir la seua eixida fora de la zona, i investigar la seua traçabilitat per a veure les eixides de material de vegetals especificats dels últims tres anys, com s’està fent en les altres dues zones.
Per altra banda, La Unió de llauradors i ramaders està realitzant una sèrie de xarrades informatives per tal de promoure protocols d’identificació, prevenció i actuació davant el bacteri. El dimecres 6 de setembre, es durà a terme a Muro.
Comenta i participa-hi