foradia ivace

La taxa de mortalitat per càncer de mama disminueix un 18,22% al País Valencià

• Aquest tipus de càncer és el més freqüent entre les dones. Al País Valencià es van diagnosticar en 2015 un total de 3.330 casos • El programa de prevenció que es va engegar en el 92 té una àmplia acceptació per part de la població

La mortalitat per càncer de mama al País Valencià ha registrat una disminució d’aproximadament el 18,22% des de l’any 2000. En concret, ha passat d’una taxa de 28,71 casos per cada cent mil dones l’any 2000 a una taxa de 23,48 l’any 2015.

Aquest tipus de càncer és el més freqüent entre les dones. Al País Valencià  es van diagnosticar en 2015 un total de 3.330 casos, el 29,21% del total de càncers diagnosticats.

Es tracta d’un tipus de càncer que pot produir-se en edats primerenques, però les taxes s’incrementen notablement a partir dels 45-50 anys i registra taxes d’incidència majors en dones d’edats compreses entre els 65 i 69 anys. L’edat mitjana d’aparició de càncer de mama se situa en els 59,28 anys.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Munt, ha destacat que “en aquests moments la taxa de supervivència a l’any del diagnòstic se situa en 96,4%, i nou anys després en un 90,7%” i ha afegit que “des de Sanitat s’està realitzant un important esforç per a incrementar la participació de les dones en el garbellat de càncer de mama amb la finalitat de realitzar una detecció precoç, i per a coordinar tota la part assistencial de manera que reben el millor tractament“.

En aquest sentit, Carmen Munt ha recordatl’engegada d’un circuit ràpid en els diferents departaments de salut amb la finalitat d’agilitar el temps que passa des que hi ha una sospita d’aquest tipus de tumor fins que es realitzen les proves diagnòstiques i s’inicia el tractament“.

Així mateix, Munt ha assenyalatla importància que està tenint el programa de càncer de mama i ha recordat a totes les dones de més de 45 anys que és important participar en el garbellat perquè en aquest tipus de malalties la prevenció i la detecció precoç són fonamentals“.

Més de 200.000 dones explorades l’any passat

Durant l’any passat, les 24 Unitats de Prevenció de Càncer de Mama van realitzar 234.324 exploracions a dones citades per al garbellat d’aquest tipus de càncer. Del total de dones explorades es van detectar 1.186 càncers, dels quals un 18% van ser càncers in situ i el 82% infiltrants.

Així mateix, en el 83% de tumors s’ha realitzat tractament conservador, gràcies al qual les dones han pogut conservar les seues mames. En aquests moments el programa de prevenció de càncer de mama, que es va engegar en el 92, té una àmplia acceptació per part de la població: es tracta d’un programa que compleix amb els estàndards europeus de qualitat proposats en les Guies Europees de Garbellat, obtenint resultats molt positius en els indicadors de participació i adhesió, així com en resultats obtinguts quant a precocitat diagnòstica i disminució de la mortalitat.

El programa es dirigeix a, aproximadament, 720.000 dones d’entre 45 i 69 anys, citant-les cada dos anys per a un estudi mamogràfic.

Font: Redacció./


ivace

campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *