foradia pressupostparticipatiualcoi

Entrevista a Toni Francés: “tots els indicadors d’Alcoi han millorat”

• Parlem amb l'alcalde d'Alcoi del present i el futur de la ciutat: quines millores s'han aconseguit durant els últims anys, quins assumptes queden per solucionar, quins són els reptes de futur? • “Són molts els projectes que el PP va transformar en projectes ruïnosos i que estem pagant” • “Volem dissenyar una ciutat compacta, respectuosa, que pense en la ciutadania”

Toni Francés és l’alcalde d’Alcoi des de juny del 2011, sent reelegit en juny del 2015. Per altra banda, Francés és diputat provincial de la Diputació d’Alacant des del 2015 i president del Consorci de les Comarques Centrals des d’abril del 2016. Parlem amb ell del present i el futur d’Alcoi.

– Sembla que la I Fira Modernista alcoiana ha sigut un èxit i ha superat les expectatives d’organització, quins beneficis aporta a Alcoi aquest esdeveniment?

Hem superat les expectatives que teníem. Estem molt contents per la implicació de tota la ciutat, dels comerciants, de les entitats com les Ames de casa, El Carrascal… jo crec que els beneficis per a la ciutat són molt evidents: primer intern, de retrobar-nos amb una època i un patrimoni nostre: ha servit perquè molts alcoians pogueren redescobrir-ho, han reviscut eixe sentiment d’una època que va marcar molt a Alcoi. També el punt de vista extern, perquè l’impacte que ha tingut fora de les nostres fronteres ha sigut impressionant. Aquesta setmana he estat per València i per la província d’Alacant, i tot el món havia sentit parlar de la Fira Modernista i ens felicitaven per l’èxit. Per tant s’augura un èxit per a la següent convocatòria, la de l’any que ve, que superarem les expectatives de nou.

– Des del Consorci de les Comarques Centrals es va expressar la voluntat de posar en marxa la Via Verda Alcoi-Gandia, comenta’ns.

El projecte consisteix a recuperar l’antiga via del tren Alcoi-Gandia com una via ciclo-turista i que eixa connexió entre la costa i interior siga un atractiu perquè la gent puga descobrir el nostre territori i els nostres paratges des del punt de vista esportiu, turístic, cultural… Estem treballant per a impulsar-lo i des de cada poble treballem per una imatge comuna i per una senyalització que identifique a tot el recorregut.

“Són molts els projectes que el PP va transformar en projectes ruïnosos i que estem pagant”

– Des de fa uns mesos heu impulsat el projecte AVALEM Joves, quins beneficis està comportant a la ciutat?

Som la ciutat, després de València, que més fondos ha aconseguit per a aquest programa que consisteix a contractar durant un any a joves menors de 30 anys per a poder fer tasques vinculades a la seua professió. Són més de 150 joves els contractats, els que tenen estudis estan treballant a diferents departaments de l’Ajuntament i ajudant a gestionar la ciutat; i una altra part molt important estan treballant en diferents brigades de neteja i manteniment de la ciutat. Es poden comprovar dia a dia com els beneficis estan en els nostres carrers en els espais públics, pintant immobiliari urbà, estan ajudant d’una forma molt important a millorar la ciutat.

– També heu anunciat que es durà a terme pròximament la iniciativa AVALEM Experiència…

Estem pendents de la resolució per part del Servef, que esperem que estiga a finals d’octubre. No sé si s’aprovarà tot el que vam demanar o no, però igual que ara s’han beneficiat tots els joves menors de 30 anys, que es beneficien els majors de 30 i així poder cobrir totes les edats de la població en edat laboral per a poder tindre eixa oportunitat de treball que tants alcoians i alcoianes necessiten.

– Com valoreu que ha repercutit a Alcoi el canvi de Govern de la Generalitat Valenciana que es va dur a terme en 2015?

D’una forma radical: de tindre un Govern que actuava d’esquena a Alcoi i al conjunt de les ciutats de la Comunitat Valenciana, que no tenia les prioritats on haurien d’estar, que és en les persones i en els problemes de les famílies, hem passat a tindre un Govern que es preocupa per la ciutadania, per crear oportunitats per a tots. Una de les grans virtuts que té el nostre President Ximo Puig és la seua aposta pel municipalisme, que sap que quan s’implanta una política, si ho fas de la mà dels ajuntaments, l’èxit està garantit.

“Tenim un Govern Valencià que aposta per Alcoi i millorar la vida dels ciutadans”

En Alcoi s’ha traduït en el fet que som la ciutat que més fons ha aconseguit per a contractar als joves, 2 milions i mig; la que més fons ha aconseguit per a la rehabilitació de vivendes i la regeneració urbana amb el plan ARRUS, que està permetent rehabilitar 380 vivendes a la nostra localitat; s’ha notat en l’aposta del president per l’apertura del CADA; s’ha notat en l’acord de l’apertura dels jutjats, que estava enquistada; la modernització dels polígons industrials amb la inversió més gran que s’ha fet en les últimes dècades, amb 3 milions d’euros. Són dades objectives de què tenim un Govern que aposta per Alcoi i millorar la vida dels ciutadans.

– Pel que fa a l’apertura del Cada en Alcoi, el president Ximo Puig s’ha compromés a dur-la a terme.

Estem acabant el conveni entre la Conselleria, la Fundació Cam i l’Ajuntament per a reobrir el CADA. Cal destacar que en el Debat de l’Estat de la Comunitat Valenciana, una de les línies estratègiques destacables que va traslladar el president Ximo Puig va ser l’apertura del CADA a Alcoi, això demostra la importància del projecte per a tota la Comunitat Valenciana i la importància d’Alcoi, que està entre les prioritats del govern.

– Respecte a la indústria de la nostra zona, pareix que està repuntant, com ho valores?

Hi ha una recuperació clara de la indústria, no només a Alcoi sinó a la nostra zona. El sector tèxtil està creixent, està creant ocupació, augmentant en vendes i en exportació… Alcoi ha diversificat molt el seu sector industrial, encara que el tèxtil continua sent el més important: tenim indústria agroalimentària, cosmètica, moltes empreses vinculades a les noves tecnologies. En aquests moments és la indústria la que està tirant del carro, està creant ocupació. Això genera moltes sinergies i oportunitats peque quan la indústria va bé, el comerç va bé el sector dels serveis, la restauració… es multiplica l’efecte positiu i es nota a Alcoi. Alcoi és una de les ciutats on més s’ha reduït l’atur de la Comunitat Valenciana.

– Com valores la situació d’Alcoi des que el PSOE va començar a Governar en el 2011 fins ara?

Podem dir que pràcticament tots els indicadors de la ciutat han millorat. L’atur ha baixat en més de 2.000 persones; l’índex de pobresa és dels millors de la província d’Alacant i de la Comunitat Valenciana; en Alcoi està aconseguint-se que la gent que ha patit la crisi veja com està millorant la seua vida, encara que sempre fa falta més i sempre estem obligats a fer més.

– Podem considerar que ja s’ha superat l’herència que va deixar el PP a Alcoi?

Encara ens queden algunes motxilles carregades perquè era una herència molt pesada, són molts els projectes que el PP va transformar en projectes ruïnosos i que estem pagant, però el pitjor ja ha passat. Perquè vam agarrar un Ajuntament quebrat i amb molts deutes, que ja hem aconseguit sanejar-los. Encara hauran de passar alguns anys però sí que podem considerar que el gros del problema que vam heretar està superat.

– Quins són els projectes ruïnosos que encara queden per superar?

La urbanització de Serelles, per la qual ens van imposar una sanció de 600.000 euros, a més de reposar tots els danys mediambientals que es van ocasionar, estem veient ara la forma de resoldre’l; temes com els jutjats, que hem aconseguit arribar a un acord favorable a l’Ajuntament; ens van condemnar a pagar pel Bulevard més de 3 milions d’euros, ara hem aconseguit que el Tribunal Suprem ens done la raó i hem pogut eixir; estem intentant recuperar part dels sobrecostos del Calderón, i que els responsables assumisquen la seua responsabilitat; el projecte de La Rosaleda està pendent d’executar…

– Com estimeu que quedarà la ciutat en acabar la legislatura en 2019?

Un, quan governa, l’objectiu és deixar la ciutat millor que quan la va trobar: que el legat siga una ciutat millor, amb més oportunitats i major qualitat de vida, i jo crec que això s’està aconseguint amb dades objectives i amb molts projectes que són molt positius per a la ciutat. Volem dissenyar una ciutat compacta, respectuosa amb el territori, que pense en la ciutadania i en millorar la seua vida.

“Volem dissenyar una ciutat compacta, respectuosa, que pense en la ciutadania”

– Com valoreu la tasca que està fent l’oposició? Està facilitant el treball del Govern amb les seues propostes i crítiques?

Jo crec que en l’oposició tenim, com en tot en la vida: n’hi ha coses per les quals hem d’estar satisfets perquè realitzen una tasca de facilitar la governança a Alcoi i de propostes. Però jo crec que no acaben de trobar la seua posició al seu lloc, sobretot per part d’alguns grups que cauen moltes vegades en la demagògia fàcil, en el populisme, i que utilitzen de vegades els atacs personals com a arma política. Però cal destacar que en moltes ocasions sí que fan una oposició constructiva.

– Quins són els reptes de futur per a Alcoi?

Ara tenim damunt de la taula el projecte de Desenvolupament Urbà Sostenible: 20 milions d’euros d’ajuda que vénen d’Europa que serviran per a transformar la nostra ciutat, crear oportunitats de treball per a la ciutadania, que podrà dur a terme projectes com el de Rodes, el de la plaça Al-Azraq, Entença, la revitalització del llit del riu, projectes molt importants amb una visió d’ací a 5 anys.

– Quines són les complicacions o obstacles més importants que hem de superar?

Els tenim precisament en la gestió, tenim un Govern de Madrid que vol limitar la gestió municipal no deixant-nos contractar a personal, no deixant ni gastar els ingressos que tenim, limitant la gestió diària dels ajuntaments. Si tinguérem un Govern a Madrid, que fera el contrari, que facilitara la tasca als ajuntaments, podríem fer moltes més coses i d’una manera més ràpida.

– Per a finalitzar, recomana’ns algun llibre o pel·lícula que hages vist recentment o que t’agrade especialment

Una pel·lícula de les meues favorites és “Senderos de Gloria” de Stanley Kubrick, sempre recomanable. I un dels últims llibres que he llegit és de Mario Benedetti, “Primavera con una esquina rota”.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *