lasarga

Alcoi en quinze dies: nou atropellament contra pimes, comerç local i salut pública

• L'aprovació del tractat internacional CETA, amb el silenci dels grans mitjans de comunicació, afectarà de manera important al nostre municipi. • Els guanyadors són les empreses transnacionals i els polítics que rebran recompenses i favors per dur a terme aquest atropellament legal

El Senat aprova l’aplicació de l’article 155 per intervenir l’autonomia de Catalunya; ho fa, segons els seus promotors, per la defensa de la sobirania espanyola. El mateix dia, en la mateixa Cambra, els mateixos partits polítics (amb el silenciament dels grans mitjans de comunicació), aproven el tractat internacional CETA. Un tractat que, segons tots els experts sense interessos directes, regala bona part de la sobirania dels estats, en el nostre cas de l’espanyol, a les empreses multinacionals.

Però el dolent no és aquesta hipocresia (defensar de paraula la sobirania mentre per darrere la regalen als grans capitals), sinó com afectarà aquesta nova legislació internacional als nostres municipis i societats.

Entre altres fets, el CETA permetrà igualar els estàndard de qualitat dels productes canadenc i europeus. Actualment els estàndard europeus són molt més estrictes que els canadencs, i, per tant, vetlen més per la salut i el medi ambient. Quan el tractat entre definitivament en vigor, els nostres supermercats començaran a vendre productes hormonats, tractats amb antibiòtics i transgènics, que Canadà sí que permet i fins ara Espanya no.

En concret són 46 les substàncies actives prohibides a la UE i permeses a Canadà. 46 productes químics, nocius per a la nostra alimentació, que poden formar part en el futur de l’alimentació de les alcoianes i alcoians.

Com que es reduiran els aranzels entre ambdós continents, s’incrementarà la competència entre els productes, resultant guanyadores, com sempre, les empreses que tenen més recursos i que comporten menys costos laborals (en moltes ocasions gràcies a l’eliminació de drets laborals). Així, resulta molt complicat esperar que el comerç local es recupere del declivi que viu des de fa dècades.

En l’espai d’aquesta columna no podem analitzar totes les conseqüències que portarà l’aplicació d’aquest tractat, per exemple la capacitat de les transnacionals de jutjar a l’Estat i sancionar-lo amb multes milionàries per tal de donar-les més guanys, l’apertura dels serveis públics cap a la privatització… Però convidem a cercar informació al respecte (es tracta d’un tema transcendent per a la cosa pública i els mitjans i els grans partits han omés el necessari debat públic).

La tesi final és clara i evident (n’hi ha tractats precedents en vigor en altres països, com el NAFTA, que ho corroboren): l’economia local, les Pimes, el medi ambient i la salut social ixen perdent. Els guanyadors són les empreses transnacionals i els polítics que rebran recompenses i favors per dur a terme aquest atropellament legal. Les gallines estan en mans de la rabosa, esperem que quan ens adonem no siga massa tard.

Font: Rodrigo Paños./


firamodernistaalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *