lasarga ajualcoipresuparticipa

Presentació d’un llibre imprescindible per conèixer la repressió franquista a Alcoi

• “Tiempo de sombras: la represión en Alcoi desde la Guerra Civil a los años 70”, escrit per Àngel Beneito Lloris, Francisco Moreno Sáez i Josep Lluís Santonja Cardona. • Estem davant d’un “document necessari per a posar llum a una època obscura i tenebrosa que ha de ser contada”.


Comprendre la nostra història com a poble és imprescindible per a conéixer les nostres arrels. Durant aquests dies s’ha publicat un llibre que ens ajudarà a fer-ho d’una manera significativa. Es tracta de “Tiempo de sombras: la represión en Alcoi desde la Guerra Civil a los años 70”, escrit per Àngel Beneito Lloris, Francisco Moreno Sáez i Josep Lluís Santonja Cardona.

Per les seues característiques industrials, socials i històriques, Alcoi va viure d’una manera molt intensa tant la repressió a la Guerra Civil i durant la dictadura franquista. L’estudi del qual estem parlant dóna compte de les dues. I posa èmfasi en la repressió franquista, perquè va formar part d’una planificació política, amb validesa legal i perquè va repercutir en tots els àmbits i sectors de la societat durant molt de temps (administració, economia, cultura, educació, relacions socials, empreses…). Una repressió que no ha sigut sanejada i de la qual els que vivim al present som hereus.

Així va quedar patent a la presentació d’aquesta obra d’investigació a la sala de plens de l’Ajuntament d’Alcoi, on les explicacions dels autors van ser complementades amb emotives experiències dels presents i els seus familiars.

“Tocava conéixer ja, amb noms i cognoms, els milers de persones, naturals o veïnes d’Alcoi que, en un moment o un altre, van ser empresonades, depurades, vigilades, investigades i perseguides, o van passar pels camps de concentració de treball o batallons disciplinaris repartits per mitja Espanya, o que van partir a l’exili”, diu la sinopsi del llibre.

No obstant això, el llibre es llança com un punt de partida per a poder continuar pel camí de la investigació de la nostra història recent. No és cosa fàcil, ja que molta de la documentació ha sigut destruïda amb el temps i la que queda no és d’accés senzill. A més, la documentació que tenim del franquisme va ser escrita pels vencedors d’una manera completament parcial. Per exemple, no n’hi ha a penes documents que ens donen compte de les tortures que es van perpetuar.

En qualsevol cas, tal com va comentar l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, estem davant d’un “document necessari per a posar llum a una època obscura i tenebrosa que ha de ser contada”.

Font: Rodrigo Paños./


Una resposta de Presentació d’un llibre imprescindible per conèixer la repressió franquista a Alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *