foradia subscriutegrat

Presentació d’un llibre imprescindible per conèixer la repressió franquista a Alcoi

• “Tiempo de sombras: la represión en Alcoi desde la Guerra Civil a los años 70”, escrit per Àngel Beneito Lloris, Francisco Moreno Sáez i Josep Lluís Santonja Cardona. • Estem davant d’un “document necessari per a posar llum a una època obscura i tenebrosa que ha de ser contada”.


Comprendre la nostra història com a poble és imprescindible per a conéixer les nostres arrels. Durant aquests dies s’ha publicat un llibre que ens ajudarà a fer-ho d’una manera significativa. Es tracta de “Tiempo de sombras: la represión en Alcoi desde la Guerra Civil a los años 70”, escrit per Àngel Beneito Lloris, Francisco Moreno Sáez i Josep Lluís Santonja Cardona.

Per les seues característiques industrials, socials i històriques, Alcoi va viure d’una manera molt intensa tant la repressió a la Guerra Civil i durant la dictadura franquista. L’estudi del qual estem parlant dóna compte de les dues. I posa èmfasi en la repressió franquista, perquè va formar part d’una planificació política, amb validesa legal i perquè va repercutir en tots els àmbits i sectors de la societat durant molt de temps (administració, economia, cultura, educació, relacions socials, empreses…). Una repressió que no ha sigut sanejada i de la qual els que vivim al present som hereus.

Així va quedar patent a la presentació d’aquesta obra d’investigació a la sala de plens de l’Ajuntament d’Alcoi, on les explicacions dels autors van ser complementades amb emotives experiències dels presents i els seus familiars.

“Tocava conéixer ja, amb noms i cognoms, els milers de persones, naturals o veïnes d’Alcoi que, en un moment o un altre, van ser empresonades, depurades, vigilades, investigades i perseguides, o van passar pels camps de concentració de treball o batallons disciplinaris repartits per mitja Espanya, o que van partir a l’exili”, diu la sinopsi del llibre.

No obstant això, el llibre es llança com un punt de partida per a poder continuar pel camí de la investigació de la nostra història recent. No és cosa fàcil, ja que molta de la documentació ha sigut destruïda amb el temps i la que queda no és d’accés senzill. A més, la documentació que tenim del franquisme va ser escrita pels vencedors d’una manera completament parcial. Per exemple, no n’hi ha a penes documents que ens donen compte de les tortures que es van perpetuar.

En qualsevol cas, tal com va comentar l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, estem davant d’un “document necessari per a posar llum a una època obscura i tenebrosa que ha de ser contada”.

Font: Rodrigo Paños./


Una resposta de Presentació d’un llibre imprescindible per conèixer la repressió franquista a Alcoi

 1. chartier ha dit:

  OBLIGACION DE BAUTIZAR catholicos romanos a los bebes
  digo romanos porque catholicos quiere decir en griego universal
  en la reuniones con el pastor obligacion de une persona de la policia no se podia cantar, los bautizos por imersion los haciamos en el campo el primer templo protestante se autorizo en alcoy en los anos 1958 si no me engano, el valenciano era prohibido mi maman nos hacia escuchar “radio paris” escondidas debajo de la mesa con una gran manta por encima para que no nos oigan
  mi madre me envihaba porque cuando se hiba al juzgado entrando se levantava la mano y se decia “arriba franco”
  es lo poco que me acuerdo, maman y yo nos marchamos de Espana yo tenia 10 anos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *