foradia pressupostparticipatiualcoi

Maria: “les violències masclistes són un problema polític, no privat”

• El sistema capitalista fomenta de manera natural la cultura del masclisme i les violències de gènere • Aquest és “un problema polític, no privat. I des de l’educació està la clau per a lluitar contra ell”

Cada any són més les activitats que se celebren entorn del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere. Raons no ens falten: les xifres d’assassinats masclistes i de diferents tipus d’agressions i violències són alarmants. Cada cert temps ix a la llum algun cas mediàtic significatiu, però són molts més els que no ixen.

Perquè, per desgràcia, el sistema en el qual vivim fomenta, de manera més directa o més indirecta, la cultura masclista: la preeminència i el domini de l’home per damunt de la dona. De manera que és la societat civil la que ha de prendre consciència i espentar amb totes les forces per una societat on la igualtat de gènere siga reial.

A l’IES Pare Vitòria d’Alcoi ho tenen molt clar. Després de realitzar un acte per a reivindicar valors i principis necessaris per a una societat amb més justícia i igualtat, parlem, per a confirmar-ho, amb alumnes, professors i el seu director.

Maria Solo és professora de filosofia de l’IES Pare Vitòria. Des del seu punt de vista, el sistema capitalista fomenta de manera natural la cultura del masclisme i les violències de gènere. Aquest és “un problema polític, no privat. I des de l’educació està la clau per a lluitar contra ell”. Però són totes les institucions les que han d’implicar-se pel feminisme, que significa igualtat de gènere, i combatre les idees que generen desigualtat i promoure els valors del respecte: centres educatius, institucions polítiques i públiques, mitjans de comunicació…

Precisament podem dir que l’IES Pare Vitòria és un exemple d’institució que ho fa. Entre altres mesures, ens comenta Maria, compten amb un equip de coordinació per la igualtat i la convivència, del qual ella forma part. Es tracta d’un grup d’alumnes i professors que s’especialitzen en mediació de conflictes, fomentar la convivència i erradicar qualsevol idea o comportament masclista, racista o xenòfob.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *