lasarga ajualcoitel

Actualitat i consells de l’Associació de Diabètics d’Alcoi i Comarca

• Des d'ADAC ens assabenten sobre tota l’actualitat de la malaltia de la diabetis i ens ofereixen alguns consells per a mantenir una bona salut. • Més de 5 milions d’espanyols pateixen la malaltia de la diabetis. D’aquestes persones, quasi la meitat encara no sap que és diabètica

Carolina Pérez i Javier Serra són representants de l’Associació de Diabètics d’Alcoi i Comarca, ADAC. Parlem amb ells perquè ens assabenten sobre tota l’actualitat de la malaltia de la diabetis així com l’associació i les seues activitats. També ens ofereixen alguns consells per a mantenir una bona salut.

Més de 5 milions d’espanyols pateixen la malaltia de la diabetis. Una xifra que creix any rere any a causa d’hàbits de vida i alimentaris poc saludables. D’aquestes persones, quasi la meitat encara no sap que és diabètica.

A aquestes dades que ens ofereix la Federació de Diabètics Espanyola, cal afegit altres que estan íntimament relacionats a la diabetis, les de l’obesitat: un de cada sis espanyols és obés i el 26% de la població infantil té sobrepés.

Segons ens comenten des d’ADAC, aquesta realitat és conseqüència en bona part de l’alimentació diària que fem, que, entre altres, inclou grans quantitats de sucre: “es parla molt de la dieta mediterrània, però no es compleix, a més consumim una gran quantitat de productes amb massa sucres”.

Una unitat de diabètics a l’Hospital Verge dels Lliris

Però també al sedentarisme de la població: “el sedentarisme està molt consolidat en la nostra societat, n’hi ha gent que va al gimnàs amb el cotxe, per exemple”.

Per tal de prevenir i de no augmentar el problema de la diabetis, alguns dels consells que ens ofereixen des d’ADAC són: menjar una dieta equilibrada, com és la mediterrània, i mantindré un estil de vida en què estiga present l’exercici físic, “és molt important cremar el sucre que consumim”.

A banda, ens conviden a llegir les etiquetes dels components dels productes per a ser conscients de què consumim, ja que al mercat n’hi ha productes que no són gens saludables. També n’hi ha productes que resulten enganyosos per als consumidors, com és el cas dels que diuen que no contenen sucres afegits, “no vol dir que no tinguen sucres, sinó que no els afegeixen més del que ja en tenen”.

Durant aquests dies de Nadal, és normal alterar la nostra dieta i permetre’ns menjar més que en altres èpoques de l’any. Des d’ADAC ens comenten que “és normal fer un extra durant aquests dies, per això és aconsellable tindre cert control i compensar l’alimentació amb altres dies”.

ADAC, a més de donar suport a la gent que pateix la malaltia, s’encarrega durant tot l’any, de sensibilitzar a la població sobre els hàbits saludables que hem de tindre per tal de prevenir o no empitjorar la diabetis: “el nostre objectiu principal és el de donar informació a la gent, sobretot en les primeres etapes de la diabetis”.

Per a fer-ho realitzen nombrosos actes públics, com ara xerrades, activitats i campanyes pedagògiques. Per exemple, per a celebrar el Dia Mundial Contra la Diabetis, que va tindre lloc el 14 de novembre, van organitzar, a més d’actes informatius, activitats d’oci com campionats de cotos, parxís i xinxó. Per altra banda, organitzen entre els socis de l’associació, que en aquests moments se situen en més de 120, viatges organitzats i excursions al camp.

Per a augmentar la seua efectivitat, ADAC està en permanent contacte amb la Federació de Diabètics de la Comunitat Valenciana, FEDICOVA (de fet Carolina és secretària de l’organisme) i amb la Federació Espanyola de Diabètics, FEDE.

Algunes de les reivindicacions concretes que ADAC està treballant a Alcoi són les següents. Per una banda, proposen la creació d’una unitat de diabètics a l’Hospital Verge dels Lliris, que suposaria la creació d’un equip coordinat de professionals que milloraria les necessitats sanitàries dels diabètics.

Llegir les etiquetes dels components dels productes

Per altra banda, proposen que els col·legis integren algun professional sanitari, que podria ser compartit entre diversos col·legis, que ajude a atendre les necessitats dels xiquets i a normalitzar la convivència amb els diabètics.

Aquestes millores no a soles repercutirien en la població diabètica, sinó que contribuiria a millorar l’àmbit de la sanitat en general tant en l’Hospital com en els col·legis.

Per a finalitzar, els amics d’ADAC ens conviden a participar de l’associació, amb un cost simbòlic de 2 euros mensuals, i dels actes i accions que organitzen.

Font: Rodrigo Paños./


ajualcoiturisme

culturalcoi

 

mascaretes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *