lasarga ajualcoitel

Enric Morera: “el Pacte del Botànic és un exemple de nova política”

• S’està dignificant la funció pública i s’estan fent polítiques per ajudar als més desfavorits • El País Valencià ja no és notícia per la corrupció, això és cosa del passat i d’uns altres. • Les agressions del passat 9 d’Octubre són preocupants perquè existeix una extrema dreta que executa el que uns altres assenyalen

Enric Morera és l’actual president de Les Corts Valencianes, des de l’any 2015, màxim representant de la Cambra Parlamentària. Ens comenta tota l’actualitat tant de Les Corts com del panorama actual (Catalunya, l’extrema dreta, corrupció…)

Bon dia, Enric, ets un polític amb una ampla experiència política, des del teu punt de vista, per a què serveix la política?

La política és un acte de servei a les persones, a la teua societat. El polític ha de treballar per a solucionar problemes. En el moment que es perd eixa perspectiva, no s’està fent política i qui està a la política per a servir-se personalment i no servir als demés, tampoc es pot dir que siga polític.

– Per a què ha servit fins ara el Pacte del Botànic?

El Pacte del Botànic ha suposat un canvi importantíssim. Parlem d’una renovació, parlem d’unes polítiques fetes per les persones i per a les persones. Unes polítiques socials, inclusives, respectuoses, que estan generant ocupació i riquesa. El País Valencià ja no és notícia per la corrupció, això és cosa del passat i d’uns altres. Ara les institucions valencianes renovades pel Pacte del Botànic són sinònim de treball, de rigor, de transparència. S’està generant confiança i s’està recuperant la dignitat de les institucions del nostre autogovern. S’està treballant molt en la defensa d’una escola pública i de qualitat, en la recuperació de la nostra llengua, en breu estarà en marxa la radiotelevisió pública que totes i tots sabem qui va tancar. S’està dignificant la funció pública i s’estan fent polítiques per ajudar als més desfavorits. En definitiva, amb errades i amb encerts i amb tots els problemes que ens posa el Govern central i un finançament injust, estem fent polítiques per a rescatar persones, que és pel que les valencianes i valencians ens confiaren el seu vot.

– Quines millores estan produint Les Corts des de la perspectiva del valencianisme?

El valencianisme que jo milite és un valencianisme transversal. Fa valencianisme un empresari que reclama el corredor mediterrani o un finançament just. I fem valencianisme des de la política, legislant, fent possible una radiotelevisió pública en valencià, assegurant l’ensenyament en valencià, protegint el nostre medi ambient, potenciant la nostra economia, la nostra agricultura, la nostra indústria i des de Les Corts s’està legislant molt i bé en polítiques en clau valenciana. Això és el millor valencianisme polític que es pot fer.

– Com valores les agressions que es van dur a terme el 9 d’Octubre per part de l’extrema dreta?

Les agressions del passat 9 d’Octubre són preocupants perquè existeix una extrema dreta que executa el que uns altres assenyalen, i això no és tolerable. En democràcia està la paraula per damunt de tot i qui fa ús de la violència haurà de comparéixer davant de la justícia, que és el que toca.

– Acabarà fent-se justícia amb la corrupció valenciana que el PP ha mantingut durant els seus anys de Govern?

La justícia porta el seu camí, les seues investigacions. Nosaltres hem denunciat i molt en les darreres legislatures i hem col·laborat perquè els culpables compareguen davant dels tribunals. La corrupció, siga de qui siga i vinga d’on vinga, s’ha de perseguir i això és cosa de la justícia. Esperem i desitgem que la justícia actue per condemnar als culpables i per recuperar els diners saquejats al poble valencià.

– Com a president de les Corts, comenta’ns algun fet que t’haja produït especial sentiment de satisfacció.

Estic molt satisfet del gran nivell de treball de Les Corts, perquè ja som el parlament autonòmic que més iniciatives té presentades. Els diputats i diputades estan fent un gran treball i també els serveis de la cambra, gent molt professional que fa possible eixe gran nivell de treball. A més, des de la separació de poders, Les Corts estan recuperant crèdit i credibilitat i ens estem acostant a tota la ciutadania: cada vegada la gent sent amb més proximitat el seu parlament, que és el que volem.

– Un tema determinant per a la millora del País Valencià és un finançament just.

Fa molts anys que ho he defensat junt amb els meus companys i companyes de Compromís. Ara, per fi, existeix un clam unànime de la societat valenciana on estem partits polítics, sindicats, la patronal, les universitats, associacions de tota classe… És un clam perquè és una injustícia i perquè el maltractament que patim les valencianes i els valencians per part del govern central ens perjudica molt. No volem ser més que ningú, però tampoc menys; i un finançament just és vital per atendre els serveis bàsics que hem d’atendre com autonomia. Un finançament just amb unes institucions valencianes compromeses i serioses com les que tenim en l’actualitat farà possible un major benestar i un major progrés de la nostra societat.

 – La situació de Catalunya està posant a debat el tema de les Autonomies, com valores la situació?

El tema de Catalunya ve de lluny i a alguns els ha vingut molt bé per a tornar a una concepció centralista i centralitzadora de l’estat, el que és un error molt greu. Ens trobem davant d’un problema polític que s’ha de solucionar des de la política, però des d’algunes posicions sembla que això no ho han entés i s’han generat situacions molt lamentables i perilloses. No hi ha hagut diàleg ni voluntat de diàleg, i sense diàleg no és possible la política. Lamentablement, en aquesta qüestió s’ha vist que molts dirigents no han estat a l’altura i s’havien d’haver apartat, cosa que no han fet.

– Quines han de ser les vies per a solucionar el conflicte?

La solució passa per una voluntat ferma de convivència, que passa per una reforma de la Constitució i pel reconeixement d’un Estat plurinacional, on es respecte eixa pluralitat política, cultural i lingüística i on es busque un encaix sense imposicions ni amenaces. Tot passa per la voluntat de diàleg i de trobar solucions als problemes, i això és el que veig que falta en aquest escenari.

– En quina mesura el Govern de Rajoy repercuteix en el desenvolupament de les polítiques valencianes?

Rajoy té una repercussió negativa. Les lleis que estem aprovant per a rescatar persones estan sent recorregudes davant del Constitucional. No ens deixen legislar i busquen excuses per dinamitar l’acció del govern valencià i de les Corts. Això, afegit a l’infrafinançament, la manca de voluntat política del govern central de resoldre eixe problema i una inversió territorialitzada insultant, demostra el poc de respecte del govern central cap al poble valencià.

– En unes recents declaracions teues afirmaves als socialistes que no hi haurà un govern alternatiu a Rajoy que no es parega a Botànic, en quin sentit?

El govern del Botànic ha estat una realitat perquè hi ha hagut una negociació, un diàleg i uns acords. La nostra proposta per al govern central era la mateixa. No es pot basar tot en que un partit impose un candidat sense més, sense negociació i sense parlar. No només es tracta del qui, més bé és què volem i com ho anem a fer. Crec que l’exemple del Botànic és un bon exemple del que és la nova política i, en especial, una política pensada en les persones.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *