foradia subscriutegrat

Bocairent viu les festes de Moros i Cristians en honor a Sant Blai

• Durant aquests dies, del 2 al 6 de febrer, la localitat de l’ombria de la serra de Mariola, coberta de neu i amb baixes temperatures, celebra el seu homenatge anual a Sant Blai • El dia dedicat a Sant Blai ha clarejat, fred i acompanyat de neu, amb la diana per a deixar pas, a migdia, a la missa solemne

Durant aquests dies, del 2 al 6 de febrer, la localitat de l’ombria de la serra de Mariola celebra el seu homenatge anual a Sant Blai. Ho fa coberta de neu i amb unes temperatures molt baixes. Les mantes de carrer, producte tradicional del tèxtil de Bocairent homenatjat en l’escultura d’entrada a la població, abriguen la celebració dels Moros i Cristians més matiners del calendari festiu valencià.

La retreta de les Caixes, en record a aquell 6 de novembre del 1632 quan el bisbe de Sebaste va ser elegit patró de Bocairent, va obrir el divendres l’activitat festera al so del tabal, a la llum dels fanals de paper i a l’abric de la manta tradicional. A la nit, la desfilada de les nou filaes va concloure amb una revetlla a càrrec del grup Eñe.

Dissabte de matí, la interpretació dels himnes ha precedit la cercavila de les bandes de música participants en les festes que conduí fins a la zona de la disparada d’una mascletada. No obstant això, la principal cita ha sigut a primera hora de la vesprada, quan els carrers de Bocairent han viatjat en el temps i en l’espai de la mà de les filaes i de les seues capitanies.

D’aquesta forma, Eva M. Gómez (Espanyoletos), Pepa Doménech (Granaders), Ricardo Sanchis (Contrabandistes), Amparo Vicedo (Suavos), Vicent Beneyto (Estudiants), Santiago Beneyto (Moros vells), Adelaida Ferre (Marrocs), Joan Vicent Tortosa (Moros marins) i Pedro Ferre (Mosqueters) han oferit en els seus boatos una mescla enriquidora per a tots els sentits gràcies a esquadres especials, bandes de música, ballets, animals i carrosses entre altres sorpreses preparades pels màxims representants dels Moros i cristians del 2018. Una discomòbil va rematar la jornada a partir de la mitjanit.

El dia dedicat a Sant Blai ha clarejat, fred i acompanyat de neu, amb la diana per a deixar pas, a migdia, a la missa solemne oficiada pel bisbe auxiliar de València, Javier Salinas, i cantada per l’Agrupació coral de Bocairent dirigida per Damián Molina. El piquete de la filà Terç de Suavos i el ball del moro impulsat pels Moros vells animaran la vesprada fins a l’hora de la processó que recorrerà els carrers històrics de la localitat fins a l’arribada a la plaça de l’Ajuntament on s’esperarà l’entrada del guió pintat per Joaquín Sorolla, de la relíquia i de la imatge del patró en uns instants de gran emotivitat que es repetiran en el retorn a l’església parroquial de l’Assumpció de Nostra Senyora.

La diana de dilluns servirà per iniciar la jornada protagonitzada per les batalles entre els bàndols cristià i moro que acabaran amb els parlaments entre els ambaixadors Miguel Pérez i Pau Verdú. A la nit, la retreta posarà el toc humorístic a les festes abans d’encarar l’últim dia de les celebracions que mourà amb una nova cercavila matinera abans d’encarar la pujada a l’ermita del Sant Crist per a la missa en acció de gràcies i l’acte de la despulla del moro.

El bes de la relíquia tancarà el matí mentre que el canvi de bandes que proclamarà les capitanies del 2019 marcarà el declinar de les festes. Abans, però, la cordà de canyes, especialment valorada en l’àmbit pirotècnic per la seua singularitat, posarà el colofó a unes celebracions en què els moros i cristians de Bocairent intentaran donar caliu a l’inici del mes de febrer com des de fa més de 150 anys.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *