foradia subscriutegrat

Lorena Milvaques: “hem recuperat la dignitat i l’honestedat que el PP va llevar a Gandia”

• Parlem amb Lorena Milvaques, vicealcaldessa de Gandia, sobre tota l'actualitat del municipi. • Els reptes al final és continuar treballant en benefici de la ciutadania, recuperar la seua qualitat de vida. I continuar donant a Gandia la imatge que ha de tindre.

Lorena Milvaques Faus és l’actual vicealcaldessa del municipi de Gandia, per part de Compromís. També exerceix com a regidora d’Igualtat, Diversitat, Polítiques inclusives i Polítiques lingüístiques. Parlem amb ella sobre el treball desenvolupat en tots aquests àmbits i de l’actualitat de Gandia en general.

– Bon dia, Lorena, comencem, si vols, definint quina és la situació social i econòmica actual de Gandia

Quan vam entrar a governar, en 2015, ens vam trobar amb una fallida absoluta de l’Administració, per un costat, i de valors per altre. Després de dos anys i mig que portem de legislatura hem aconseguit una fita històrica: hem reconduït l’economia, hem tancat l’empresa pública, que era un niu d’endeutament brutal, hem aconseguit pagar la totalitat de proveïdors de xicotetes, mitjanes i grans empreses que tenien un endeutament per part de l’anterior Govern del PP. Els pagaments actuals els fem en vora un mes, l’anterior govern ho feia en més d’un any de retard. I hem aconseguit tornar a l’Ajuntament la imatge d’honestedat i transparència.

– Tot això, en el context d’un pla d’ajust imposat pel Ministeri d’Economia?

Sí, només entrar al Govern, ens vam reunir amb el Ministeri i ens va dir literalment que a Gandia se li havia acabat la festa i ens va imposar un pla d’ajust molt dur que ha suposat l’esforç no a soles de l’Ajuntament, que ha reduït tots els pressupostos, sinó també de la ciutadania, que ha hagut de patir una pujada d’impostos al 24%. Vam prometre que aquests esforços serien compensats quan fóra possible i així ho hem fet: hem tornat a baixar els impostos al 19%.

– Esteu satisfets amb la vostra gestió?

La gestió està donant els seus fruits i estem contents i satisfets. Hem pogut fer una cosa importantíssima, com és el fet de mantenir els serveis públics, que la gestió del PP els havia posat en perill. Hem pogut mantenir les escoletes, el transport, el fem, la brossa… La gestió municipal per a nosaltres ha de ser transparent i honesta, i sempre en benefici dels ciutadans i les ciutadanes. A pesar del pla d’ajust i de retallada dels pressupostos no s’han deixat de fer coses a la ciutat: Gandia continua caminant i produint cultura, educació, polítiques d’igualtat i diversitat innovadores. Hi ha vida, a pesar de la nefasta situació econòmica de la qual venim.

– Parlem de l’actualitat social

La novetat social és que a Gandia ja no se li talla ni l’aigua ni la llum a ningú. Ja no n’hi ha desnonaments. S’ha fet una ordenança reguladora perquè la gent que tinga dificultats a l’hora d’accedir a una vivenda puga tindre accés a una vivenda social. Vam crear la mesura de xarxa llibres. S’han pujat moltíssim les ajudes socials i les rentes garantides i ajudes a les persones amb risc. Al principi de la legislatura vam tindre problemes a l’hora de pagar les beques als menjadors, però ho hem aconseguit reconduir i s’han mantingut. Allò que vam dir a la campanya de treballar per les persones continua sent l’objectiu de la nostra gestió.

– Tindre el Govern autonòmic que tenim, supose que també ajuda, veritat?

Efectivament, per a nosaltres està sent una ajuda molt gran, sobretot per la situació de la qual partíem. Ens han ajudat tant en ajudes econòmiques com en línies d’acció.

– Dius que en l’àmbit de la diversitat heu dut a terme iniciatives innovadores

Abans es parlava de diversitat amb la boca xicoteta, nosaltres li hem donat la importància que cal, pensem que les ciutats són més riques quan creuen en la diversitat. Vam separar la regidoria d’Igualtat de la de Diversitat (abans es deia de Dona, però la igualtat és molt més que de gènere) amb dos pressupostos específics. Hem constituït un Consell de Diversitat, un òrgan sectorial on formen part totes les entitats socials que treballen per la diversitat. Estem treballant en prevenció de violència de gènere i d’assetjament per LGTBIfòbia conjuntament amb la Policia i altres professionals. Entre altres, hem creat també una marca turística pròpia LGTBI, que es diu Gandia Pride, Orgull Gandia. L’objectiu és treballar dia a dia per la normalització.

– Respecte a Igualtat?

Hem volgut incidir principalment en la prevenció, per això treballem conjuntament amb les AMPES i amb l’equip directiu dels centres educatius a través del Coordinador d’Igualtat dels Centres Educatius, creat pel Govern del Botànic. Ha sigut molt positiu perquè estem treballant amb els alumnes i amb diversos professionals diferents temes i problemes. Tenim també l’oficina d’atenció a la víctima del delicte, on tenim un equip multidisciplinari, que treballa conjuntament amb les víctimes de gènere. Vam constituir una Mesa amb la Policia, l’Hospital, Benestar Social, el fiscal, un jutge i altres entitats. Entre tots hem fet un protocol d’actuació per tal d’assessorar i atendre d’una manera molt efectiva a les víctimes.

– Continuant amb el tema de la igualtat, com es va viure el 8 de Març a Gandia?

Ha sigut una fita històrica, no a soles per a Gandia sinó per a moltes altres ciutats, inclús per a la resta del món. Jo diria que ha significat un punt d’inflexió on les dones han demostrat el poder que tenen i que caminant juntes tenim més força i que sense nosaltres la societat no avança. Perquè la igualtat a la nostra societat no està assolida, tenim molt a caminar.

– El Govern de Gandia és en bona part igualitari, veritat?

Ja som més dones que homes en el Govern: som 7 dones i 5 homes. Els principals càrrecs de poder, de fet, l’alcaldia i vicealcaldia, estan formats per dones, cosa que no és habitual. I dins del nostre partit, Compromís, som 3 regidores i 2 regidors.

– Respecte a Polítiques lingüístiques

Tal com marca la llei tenim dues llengües, però la nostra llengua vehicular és el valencià, per això hem de procurar que totes les documentacions i tot el que isca des de l’Administració vaja sempre primordialment en la nostra llengua. El que fem és treballar conjuntament les oficines AVIVA dels diferents ajuntaments. Enguany per exemple hem aprofundit en el llenguatge igualitari, hem desenvolupat campanyes en el llenguatge no sexista, hem elaborat guies administratives… A banda, hem fet altres campanyes, com una destinada als nadons, promovent que les mares posen noms valencians. També campanyes sobre llenguatges específics, per exemple per a les fruiteries i verduleries… Tot un seguit d’accions per estimular que la gent utilitze la nostra llengua.

– Per a finalitzar, quins són els reptes de futur de Gandia?

Jo crec que els reptes majors que teníem els hem aconseguit al 100%. Per un costat perquè la gent tornara la confiança en l’Administració. I per l’altra pel fet d’haver recuperat la dignitat i l’honestedat de l’Ajuntament. Què ens queda? Treballem per poder fer una altra baixada dels impostos. Estem esperant l’aprovació del programa EDIFICANT, important per a poder reformar els centres educatius que han estat durant més de 20 anys abandonats per l’administració autonòmica. Avançar cap a la mobilitat sostenible, estem apostant per una ciutat verda, adaptada al vianant. Els reptes al final és continuar treballant en benefici de la ciutadania, recuperar la seua qualitat de vida. I continuar donant a Gandia la imatge que ha de tindre: que Gandia no siga coneguda per Gandia Shore, sinó per ser una capital cultural.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *