foradia subscriutegrat

Ana i Nuria opinen sobre com Facebook fa un ús il·legal de les dades dels usuaris

• Com a societat no som conscients de tota la informació que donem a les corporacions i no sabem reialment com aquestes les utilitzaran • Facebook ha transgredit la norma de respectar les dades privades a favor de la campanya política de Donald Trump.

Els avanços tecnològics estan canviant el nostre món i la nostra manera de relacionar-nos amb ell. Internet és un exemple ben clar en aquest sentit: una eina que ens permet accedir a una enorme quantitat d’informació i comunicar-nos de manera instantània amb qualsevol persona de qualsevol lloc del món.

Dins del món d’Internet, destaquen les xarxes socials com a ferramenta de comunicació massiva; i entre elles, la més popular és Facebook. La majoria de persones de la nostra societat fan ús d’aquestes.

Recentment hem viscut un fet que ens obliga a prendre més consciència del poder que té una empresa com Facebook i de l’ús que fa d’ell: el cas de Cambridge Analytica ha posat en evidència que aquesta plataforma ha transgredit la norma de respectar les dades privades i personals dels seus usuaris. I, pitjor encara, ho ha fet a favor de la campanya política que va guanyar les últimes eleccions, la de Donald Trump.

Ha quedat clar que tot el que sap Facebook sobre els seus usuaris, i no és poc, pot ser utilitzat per tal de crear propaganda personalitzada i manipular la nostra manera de pensar sobre determinats temes i conduir, així, la nostra conducta cap a determinades accions.

Analitzem amb les nostres veïnes i veïns d’Alcoi aquest fenomen.

Les nostres entrevistades són ben conscients que la majoria de serveis i aplicacions d’Internet utilitzen les dades personals dels usuaris per a fer negoci amb ells, “en quant que et registres en una web, plataforma de correu o inclús un joc, ja saps que estàs donant les teues dades a les empreses propietàries”.

Però aquestes dades personals legalment no poden ser utilitzades per a vendre-les a altres empreses. És el que ha fet Facebook amb les de més de 50 milions d’usuaris dels EUA, que després han sigut utilitzades per a crear missatges de propaganda política personalitzats.

Reialment, com a societat no som conscients de tota la informació que donem a les corporacions i no sabem reialment com aquestes les utilitzaran”, ens comenten les nostres entrevistades. Una tesi que, després del cas de Cambridge Analytica, té més sentit que mai.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *