“Les Converses de Maig”, trobada intel·lectual per conversar sobre el País Valencià
• “Les Converses de Maig” és un punt anual de trobada d'intel·lectuals i especialistes per a conversar sobre el País Valencià. • El lema de les Converses és "Sumar per a governar-nos el territori" i la inauguració serà el divendres 11 de maig a les 19 hores a l'Ajuntament de Bellreguard.
“Les Converses de Maig” és un punt anual de trobada d’intel·lectuals i especialistes per a conversar sobre el País Valencià, la seua realitat i els reptes de futur. El seu objectiu és posar models i polítiques de futur a l’abast de tècnics, polítics i públic en general. Cal ressenyar que enguany, per primera vegada, tindran la col·laboració del Consorci de les Comarques Centrals Valencianes (CCCV).
El lema de les Converses és “Sumar per a governar-nos el territori” i estaran coordinades per Nèstor Novell i Josep Sorribes. Es comptarà amb altres especialistes valencians i de la resta de l’estat.
La inauguració serà el divendres 11 de maig a les 19 hores a l’Ajuntament de Bellreguard. Els dies 16 i 23 de maig a la vesprada al Saló de Graus de la Facultat de Filologia de València i, els dies 17 i 24 de maig de vesprada a la Casa de Cultura de Bellreguard, es realitzaran les aules de formació dirigides a especialistes i persones interessades, les quals poden matricular-se en www.fundacionexe.org. A partir de les 19.30 h, els debats seran oberts i de lliure assistència.
Les jornades s’adrecen a l’administració valenciana i, als principals agents involucrats en qüestions territorials: l’administració i tècnics municipals i de les mancomunitats, agents de desenvolupament local, agents locals de caràcter social, mitjans de comunicació, partits polítics, sindicats, associacions empresarials, universitats i institucions de formació i de cultura, així com les personalitats diverses amb capacitat de generar opinió.
El president del Consorci de les Comarques Centrals, Toni Francés, explica que “conéixer-nos, reflexionar sobre la nostra essència i descobrir-nos o, millor dit, retrobar-nos és un fet necessari que qualsevol col·lectivitat ha d’emprendre de manera recurrent. Com a espai central del territori valencià, les comarques centrals tenim molt a dir en què volem ser i com volem ser els valencians”.
El programa és el següent:
Divendres 11 de maig. Ajuntament de Bellreguard.
- 19.00 h. Presentació Converses de Maig. Conferència: Las redes de cooperación entre ciudades
como instrumento de la gobernanza territorial: Elementos clave y buenas prácticas en Europa. Andreas Hildenbrand. Geògraf i politòleg. Departamento de Urbanística y Ordenación del Territorio de la ETSA, Universitat de Sevilla. - 20.00 h. Exposició de pintura: La generació dels 70.
- 20.30 h. Concert Carles Dénia.
Dimecres 16 de maig. Facultat Filologia UV. Models d’èxit en gestió d’àrees metropolitanes. Coordina Josep Sorribes.
Aula formació. Horari: 16.30 a 19.00 h.
- Aprendre dels altres, les Àrees Metropolitanes a Europa. Lluís del Romero. Professor de Geografia de la Universitat de València.
- L’experiència del Àrea Metropolitana de Barcelona. Mariona Tomàs. Professora de la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona.
- BM-30 i la Ria de Bilbao. Ana Sancho. BM– 30. Debat públic. Horari: 19.30 a 21.00 h. Intervindran: Lluís del Romero, Mariona Tomàs i Ana Sancho.
Dijous 17 de maig. Ajuntament de Bellreguard. Models d’èxit de gestió territorial en regions intermèdies. Coordina Nèstor Novell.
Aula formació. Horari: 16.30 a 19.00 hores.
- Línies bàsiques d’una nova administració valenciana en el context dels canvis en altres països europeus: Andrés Boix. Professor Dret Administratiu. UV-EG.
- L’experiència de les xarxes de ciutats a Catalunya. Joan Vicente Rufí. Geògraf. Professor de la Universitat de Girona.
- La gestió del territori al País Basc. Ana Sancho. BM-30. Debat públic. Horari: 19.30 a 21.00 h. Intervindran: Andrés Boix, Joan Vicente Rufí i Ana Sancho.
Dimecres 23 de maig. Facultat Filologia UV. Què podem fer ara a l’AMV? Coordina Josep Sorribes.
Aula formació. Horari: 16.30 a 19.00 h.
- El desenvolupament d’un PAT. Vicent Domènech. Conselleria d’Ordenació del Territori, Medi Ambient, Transport i Habitatge.
- El canvi en el model productiu. La Marina de València. Ramon Marrades. Director Estratègic de la Marina de València.
- L’AMV: Els costos del no govern metropolità. Rafael Boix. Professor d’Economia. Universitat de València. 19.00 h. Paraules de Joan Ribó, Alcalde de la ciutat de València.
Debat públic. Horari: 19.30 a 21.00 h. Intervindran: Vicent Domènech, Ramon Marrades i Rafael Boix.
Dijous 24 de maig. Ajuntament de Bellreguard. Què podem fer ara a les CCV? Coordina Nèstor Novell
Formació amb experts. Horari: 16.30 a 19.00 h.
- El desenvolupament d’un PAT de les CCV. Lluís Ferrando. Director G. de la Conselleria d’Ordenació del Territori, Medi Ambient, Transport i Habitatge.
- El canvi de model productiu: Indústria i serveis a l’empresa de les CCV. Josep A. Ybarra. Professor d’Economia Aplicada. Universitat d’Alacant.
- La cultura com actiu econòmic i creador d’un imaginari col·lectiu a les CCV. Pau Rausell. Professor d’Economia de la Cultura. Universitat València.
Debat públic. Horari: 19.30 a 21.00 h. Intervindran: Lluís Ferrando, Josep A. Ybarra i Pau Rausell.
Comenta i participa-hi