Foradia

Xàtiva prepara la commemoració del 25 d’abril en honor als Maulets

• Xàtiva prepara la commemoració del 25 d’abril en honor als Maulets, que enguany coincideix amb el 40 aniversari de la Pedra dels Maulets • La Pedra dels Maulets és l’únic monument de tot el País Valencià dedicat als Maulets.


Xàtiva prepara la commemoració del 25 d’abril en honor als Maulets, que enguany coincideix amb el 40 aniversari de la Pedra dels Maulets, un monòlit en homenatge als defensors del municipi i dels furs valencians durant la Guerra de Successió.

Durant tot el matí, es realitzaran tallers per a tots els públics, actes i esmorzar d’encontres a la Placa del Mercat.

El regidor de Cultura de Xàtiva, Jordi Estellés, ha destacat que “aprofitarem l’efemèride del quaranta aniversari per reunir a alguns protagonistes polítics municipals d’aquells anys a mena d’homenatge”. Estellés també ha exposat l’increment d’entitats que s’integren en la comissió del 25 d’abril, les quals, a més de l’Ajuntament, són l’Escola de Dances de Xàtiva, la colla de dolçainers i tabaleters la Socarrada, la Muixeranga de Xàtiva, el sindicat de treballadors de l’ensenyament STEPV, els Miquelets del Regne de València, Escola Valenciana, Amics de la Costera, el Consell de la Joventut de Xàtiva i Xateba.

Per la seua banda, Sònia Caparrós, representant de la Comissió del 25 d’abril, ha comentat que “el fet d’institucionalitzar l’acte li dóna el prestigi que li correspon a aquest homenatge”. La representant de la comissió ha afirmat que “encara queden camps per llaurar com la normalització total de la llengua o el finançament just”.

La Pedra dels Maulets

La Pedra dels Maulets és l’únic monument de tot el País Valencià dedicat als Maulets. Consisteix en una gran pedra de marbre de Buixcarró de les pedreres de Barxeta, amb una cara polida sobre la qual hi ha una inscripció que diu: “Als maulets per l’heroica defensa de la ciutat, cremada el 1707 per Felip V, en la lluita pels furs valencians. Els xativins i tots els valencians. 18-6-1978”.

La Pedra va ser instal·lada el 1978 en la plaça de Sant Francesc a instàncies de l’Ajuntament. La seua inauguració va coincidir amb la commemoració de la caiguda i posterior incendi de la ciutat en mans de les tropes de Felip V, el 18 de juny. Va acudir Josep Lluís Albinyana, aleshores president d’allò que constituiria l’embrió de la posterior Generalitat Valenciana, i les autoritats locals, encapçalades per Manuel Casesnoves, el que després seria, el primer alcalde democràtic de Xàtiva.

Durant la breu existència del monument, aquest ha patit diferents agressions. Tot i això, amb el temps, el fet que la Pedra siga un dels pocs monuments dedicats als maulets, l’ha convertit en un símbol de la resistència arreu del món.

La Història del 25 d’abril

El dia 25 d’abril de 1707 va ser una data crucial per al futur i la configuració dels Regnes de la Corona d’Aragó: La Batalla d’Almansa, quan l’exèrcit borbó, al front de tropes castellanes i franceses, va derrotar a les tropes aliades, formades per anglesos, holandesos i portuguesos.

Com a conseqüència d’aquesta batalla, el Regne de València fou ocupat per les tropes borbòniques. Per als valencians i valencianes, Almansa simbolitza la derrota, amb la conseqüènt anihilació del sistema polític que havia regit des de temps de Jaume I.

El resultat va ser un càstig i un acarnissament contra el poble de Xàtiva: expulsió dels seus habitants, confiscació de tots els seus béns, bombardeig de la fortalesa sense defensors i el saqueig i incendi de la ciutat. Un càstig que pretenia esborrar Xàtiva per sempre.

Font: Redacció./

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *