foradia subscriutegrat

Fonèvol: “cada dia hi ha més gent a favor de la integració”

• Cada dia més satisfetes i satisfets dels canvis que es donen cap a la igualtat • Enguany, sembla que no hi haurà cap dona que participe en una esquadra, ni tampoc cap dona a la junta directiva de l’ASJ, ni directora de l’himne, ni creadora del cartell.

Parlem amb l’associació per la integració de la dona en la festa d’Alcoi sobre els avanços que s’han dut a terme enguany i les perspectives de futur.

– Com van els preparatius de les festes?

Bé, com tots els anys, preparem les festes tranquil·lament, cada dia més satisfetes i satisfets dels canvis que es donen cap a la igualtat. Volem recordar a tota la societat que perquè la festa siga justa encara s’haurà de treballar, esperem que més ràpid que fins ara.

– Què teniu pensat realitzar enguany?

El dia 13 hem repartit en la nostra seu confeti, adhesius i agulletes. El dia 16 hem celebrat la nostra entradeta en la que tant dones com hòmens poden participar i el 26 de maig convidarem els i les nostres simpatitzants a la presentació del llibre “Dones a les festa” del col·lectiu VLCETC amb el qual hem col·laborat.

– Per primer any eixirà una gloriera en representació d’una filà

Sí, tenim molta il·lusió perquè s’estrena un nou acte mixt en les festes: la Glòria; que segueix els passos de la Diana que van protagonitzar les dones de la filà Chanos i el sergent l’any passat. Participaran dones tant en la Glòria del carrer com en la de l’hospital i xiquetes en la Glòria infantil i tornarem a ser testimonis que no ens cau el cel damunt i que les festes milloren si totes podem participar.

– Penseu que hem avançat en la integració de les dones a la festa d’Alcoi respecte a l’any passat?

Sí, van donant-se passes endavant: la Glòria mixta, com ja hem comentat; el número de filaes que han tret Dianes femenines al carrer augmentarà; el nombre de dones de ple dret és major; també hi ha més filaes amb dones de ple dret i, finalment, trobem que cada dia hi ha més gent a favor de la integració.

De tota manera, no es pot dir que s’ha assolit la igualtat, perquè algunes de les fites de les dones en les festes, de moment, han sigut anecdòtiques. Enguany, sembla que no hi haurà cap dona que participe en una esquadra, ni tampoc cap dona a la junta directiva de l’ASJ, ni directora de l’himne, ni creadora del cartell.

– Penseu que l’any proper hi haurà alguna novetat més?

No saben si hi haurà novetats tan sonades com un acte mixt, però ens han comentat que seguirà la tendència de fer que els vestits femenins es pareguen cada volta més al disseny oficial de les filaes. Pensem que és una tendència que va lligada a la presència de dones de ple dret a les filaes i esperem que culmine amb la tornada a la unitat de dissenys a les filaes i la participació mixta als actes.

– Com interpreteu l’auge del moviment feminista? Penseu que pot afavorir els objectius de Fonèvol?

Valorem positivament que la societat siga conscient de les desigualtats i vulga erradicar-les. Esperem que la societat alcoiana també entre en aquesta dinàmica i això tinga un efecte positiu en l’àmbit de les festes. Però, com en la resta d’àmbits, encara queda molt per fer.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *