foradia mediambient

Nahuel González, tinent d’alcalde de Gandia: “hem donat més ajudes socials que mai”

• Realitzem amb Nahuel un balanç de les polítiques realitzades a Gandia durant els últims anys. • Queda molt per a fer, però estem fent moltes coses. En definitiva, jo diria que som un Govern que treballem per les persones.

Nahuel González té 29 anys i és tinent d’alcalde de Gandia i regidor de Responsabilitat Social i Polítiques amb la Ciutadania, per Esquerra Unida. La seua experiència política procedeix de l’activisme social. Realitzem amb ell un balanç de les polítiques realitzades a Gandia durant els últims anys.

– Després de tres anys de legislatura en el Govern de Gandia, quina és la valoració?

El pacte de Govern que vam fer entre EU, PSOE i Compromís es basava en tres objectius fonamentals: la defensa dels espais naturals, la protecció social de les persones més vulnerables i la regeneració democràtica. I crec que s’han aconseguit de forma notable. Hem tingut entrebancs molt importants, un d’ells és el pla d’ajust de Montoro, al qual ens vam haver d’adherir en 2015. Però ja estem fent que la situació econòmica siga cada vegada menys dramàtica i ben aviat esperem poder baixar els impostos, com vam prometre.

– Desenvolupem aquests tres objectius que comentes. Pel que fa a protecció social?

La situació social a Gandia i a la resta de municipis de l’Estat és molt dramàtica, però des que estem al Govern hem augmentat les mesures de protecció social, hem donat més ajudes socials que mai, hem fet plans de reinserció social i laboral, que han sigut molt eficaces, hem aturat desnonaments, hem fet un pla de vivendes socials.

– Estem en un moment històric on les ajudes són necessàries

Estem especialment contents perquè la renta garantida del País Valencià ara canvia i es consolida com una renda d’inclusió social que és una autèntica revolució, perquè estableix la possibilitat econòmica a les persones que pitjor ho estan passant de viure una vida digna. Fins ara, érem els ajuntaments els que havien de donar la cara davant tota la gent que ho està passant mal. La nova renda garantida és una molt bona notícia per a tota la gent que creiem reialment en les persones.

Respecte la defensa dels espais naturals…

Un fet important és que hem salvat la Platja de l’Ahuir, que és la nostra platja verge. L’hem hagut de protegir davant l’amenaça de Torró i del PP, que volien fer d’ella un espai per als hotels. Per altra banda, estem fent una Gandia verda i sostenible, amb el carril bici i una mobilitat saludable.

– I el tercer objectiu era la regeneració democràtica

Tenim preparada l’auditoria al Consistori, que era una promesa electoral a complir i era un requisit necessari per a sanejar l’Ajuntament. Estem aconseguint que Gandia siga una ciutat transparent i participativa. Crec que encara queden molts passos per fer però estem avançant.

– Gandia ha començat enguany, per primera vegada en la història, amb els Pressupostos Participatius, i, amb 160 propostes de les veïnes i veïns, podem dir que ha sigut un èxit, veritat?

A nivell de participació hem iniciat el camí de donar-li veu a la ciutadania, que mai l’havia tingut. Ho hem fet a través dels Pressupostos Participatius i de les assemblees ciutadanes que farem d’ací poc, perquè la gent puga decidir. Hem implantat aquestes iniciatives, igual que ho estan a altres municipis, i la ciutadania ha demostrat que era una cosa necessària. Ara hem d’aconseguir que no es queden en aquesta legislatura sinó que vagen més enllà.

– Què podem destacar respecte a Responsabilitat Social?

En matèria de benestar social jo destacaria les mesures contra la pobresa energètica. Quasi 800 famílies de Gandia han sigut protegides mitjançant l’Ajuntament i la conselleria d’Igualtat de Mónica Oltra. Destacar també la creació d’un parc de vivendes socials; hem tancat l’empresa pública, que estava en ruïnes, però hem salvat tot el patrimoni de vivendes, que són quasi 200, que han passat a formar part del parc municipal. Aquest ha sigut un altre èxit. Ara som la segona ciutat, després d’Alacant, amb més vivenda municipal en tot el País Valencià.

 

– Altra mesura a favor dels més vulnerables

En Gandia treballem colze a colze amb les entitats socials, especialment amb Càritas, Creu Roja i Bunyoleres sense fronteres. Hem fet conjuntament diversos plans molt importants. El més important ha sigut una campanya per a combatre el fred de les persones sense llar. A Gandia tenim un espai d’acollida per a aquestes persones. Hem aconseguit una coordinació que ha fet que cap persona estiga en el carrer. Ha sigut un assoliment històric. Per altra banda, hem realitzat un programa d’acolliment als refugiats, hem acollit a quatre famílies refugiades.

– Què heu fet en matèria de mediació hipotecaria?

Un altre servei innovador: es tracta d’un advocat públic que s’encarrega d’assessorar a la ciutadania sobre si pot demanar les clàusules de sòl o no. Més de 400 famílies han passat per aquest servei. Ha sigut altre èxit.

– Quina és la perspectiva de futur del Govern de Gandia?

Crec que la gestió de Govern està sent en general bona, a pesar que el Partit Popular es dedica a incendiar amb titulars la ciutat. Crec que estem fent una bona tasca de Govern i que ara cal aprofundir en tot el que encara no s’ha fet, com és el tema de la remunicipalització dels serveis. Però en general, estem molt contents de formar part del Govern del canvi de Gandia. Queda molt per a fer, però estem fent moltes coses. En definitiva, jo diria que som un Govern que treballem per les persones. Crec que la confluència de Més Gandia ha sigut un èxit, malgrat ser forces diferents i tindre diferències ideològiques, el treball d’equip està sent molt positiu.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *