Biar inaugura el Congrés Internacional ‘La dansa dels altres’
• Del 7 al 9 de juliol, la seu universitària de Biar, acull una vintena de ponències. “La dansa dels altres: alteritat i joc en la festa popular: moros, cristians i altres figures del diferent en el teatre, la música i la dansa de la tradició”
La vila de Biar enceta el Congrés Internacional “La dansa dels altres: alteritat i joc en la festa popular: moros, cristians i altres figures del ‘diferent’ en el teatre, la música i la dansa de la tradició”. Ahir de vesprada, es va inaugurar el congrés, de la mà de l’Alcalde Biar, Julio Sanjuan, el regidor de Cultura, Joan Lluís Escoda, el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, i els primers ponent de la cita, Raül Sanchis Francés i Francesc Massip Bonet de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
La seu universitària de Biar, del 7 al 9 de juliol, acull ‘La dansa dels altres’ amb una vintena de ponències per reunir estudiosos de les festes populars on es representa el moro, el salvatge, l’estranger o simplement “l’altre”. La idea de “l’altre”, com a imatge abstracta, ha estat un dels motors més prolífics en la construcció de les narracions festives a Catalunya. Diverses figures de l’imaginari popular en són mostres, per exemple, a Corpus, el Carnestoltes o les festes majors.
Des de diferents visions del coneixement com l’antropologia cultural, la història, la sociologia, la filologia, la història del teatre i de la dansa, la musicologia, i aprofundir en l’estudi al voltant de les festes de moros i cristians, amb materials documentals historiogràfics, etnogràfics i iconogràfics.
Les activitats del congrés es complementaran amb mostres de dansa, teatre, música i audiovisuals, i amb la presència de dues les exposicions itinerants de l’Etnològic Ballar el moro i El Teatre del cos. L’assistència és gratuïta. Auditori de la Casa de Cultura Biar, Plaça del Convent.
PROGRAMA Ponències Congrés Internacional “La dansa dels altres:
- (Inaugural): Francesc Massip i Raül Sanchis (Universitat Rovira i Virgili). Orígens espectaculars de les festes de moros i cristians: del llegat andalusí a les festivitats tardomedievals i modernes.
- Josefina Roma (Universitat de Barcelona). La visió dels altres en les danses de Carnaval i en els dances de moros i cristians a l’Aragó.
- Ahmed Shafik (Universidad de Oviedo). Moros y cristianos en el marco del arte teatral en el Medioevo islámico.
- José Antonio González Alcantud (Universidad de Granada). Una comedia de moros y cristianos desaparecida en la ciudad de Granada. Razones políticas y culturales.
- José Antonio Ramos Arteaga (Universidad de La Laguna). La Ceremonia de los Guanches ante la Virgen de Candelaria: evangelización alterizadora del aborigen canario a través de la fiesta.
- Beatriz Aracil (Universitat d’Alacant). Formas de alteridad en la tradición mexicana de moros y cristianos.
- Juan Antonio Urbeltz (Ikerfolk). El «moro» folclórico en Vasconia: en la Arqueología y el Carnaval.
- Isaac Donoso (Universitat d’Alacant). Danzas marciales en el moro-moro de las islas Filipinas.
- Eugenia Jurado (Mèxic). La danza de Santiagueros entre los totonacos de Puebla (México).
- (cloenda): Joan Francesc Mira (Universitat Jaume I).
Programa complet
Dijous, 7 de juliol de 20
16:00-16:30 Recepció de congressistes.
16:30-17:00 Presentació a càrrec de Raül Sanchis Francés i Francesc Massip (directors científics del congrés La dansa dels altres), Joan Lluís Escoda (Regidor de Cultura, Tradició i Patrimoni de Biar) i Manuel Palomar (Rector de la Universitat d’Alacant).
17:00-18:15 Ponència inaugural: Orígens espectaculars de les festes de moros i cristians: del llegat andalusí a les festivitats tardomedievals i modernes. Francesc Massip i Raül Sanchis Francés (Universitat Rovira i Virgili, Tarragona).
18:15-19:00 Ponència: La visió dels altres en les danses de Carnaval i en els dances de moros i cristians a l’Aragó. Josefina Roma (Universitat de Barcelona).
22:30 Activitat complementària: Concert a càrrec de Pep Gimeno el Botifarra i Ahmed Touzani a la plaça de l’Ajuntament.
Divendres, 8 de juliol de 2016
9:30-10:15 Ponència: Moros y cristianos en el marco del arte teatral en el Medioevo islámico. Ahmed Shafik(Universidad de Oviedo).
Taula de comunicacions A (moderador: Francesc Massip)
10:15-10:30 Les representacions del turc en el cicle de Corpus, de Santa Tecla i d’entrades espectacularitzades a Tarragona. Jordi Bertran (Universitat Rovira i Virgili).
10:30-10:45 El Tractat d’Almisrà. Romà Francés (Patronat del Tractat d’Almisrà).
10:45-11:00 Matachines, moros y chichimecas. Personajes de la otredad en las danzas de conquista europeas en México. Alejandro Martínez de la Rosa i Ivy Jacaranda Jasso Martínez (Universidad de Guanajuato, México).
11:00-11:15 Debat
11:15-11:45 Pausa
11:45-12:30 Ponència: Una comedia de moros y cristianos desaparecida en la ciudad de Granada. Razones políticas y culturales. José Antonio González Alcantud (Universidad de Granada).
12:30-13:15 Ponència: Danzas marciales en el moro-moro de las islas Filipinas. Isaac Donoso (Universitat d’Alacant).
13:15-14:00 Ponència: La Ceremonia de los Guanches ante la Virgen de Candelaria: evangelización alterizadora del aborigen canario a través de la fiesta. José Antonio Ramos Arteaga (Universidad de La Laguna).
14:00-16:00 Dinar
Taula de comunicacions B (moderador: Jordi Bertran)
16:00-16:15 Danses paganes en els oficis litúrgics precarolingis. Joan Maria Martí Mendoza (Universitat Autònoma de Barcelona).
16:15-16:30 Emmascarats amb mascara. Eloi Ysàs (Universitat Rovira i Virgili).
16:30-16:45 La desmesura al Ball de Torrent: quan l’Altre és de dins. Joan Giralt-Bailach (Escola Superior de Arte Dramática de Galicia).
16:45-17:00 La pasión burlesca de Cehegín (1845) y otros carnavales antireligiosos y anticlericales del siglo XIX. José Manual Pedrosa (Universidad de Alcalá de Henares).
17:00-17:15 Debat
17:15-17:30 Pausa
17:30-19:00 Sessió d’audiovisuals: documental de caire etnogràfic Las Mudanzas del diablo. Dance ycontradanza de Cetina. Presentació a càrrec del director Domingo Moreno i de l’editora Luisa Latorre(Domingo Moreno P. C. i Aragón TV).
20:00 Activitat complementària: Representacions del Ball dels Blavets i del Ball de les Espies de Biar a la plaça de l’Ajuntament.
DISSABTE, 9 de juliol de 2016
9:30-10:15 Ponència: El «moro» folclórico en Vasconia: en la Arqueología y el Carnaval. Juan Antonio Urbeltz(Ikerfolk).
Taula de comunicacions C (moderador: Raül Sanchis Francés)
10:15-10:30 La música per a la festa dels moros i cristians: aproximació al naixement d’un gènere bandístic. José Rafael Pascual Vilaplana.
10:30-10:45 Dansant amb l’altre entre sorra i escuma de mar. El Desembarc de la Vila Joiosa. Albert Alcaraz(Associació Santa Marta de La Vila Joiosa).
10:45-11:00 La fundació d’una companyia de Moros a Bocairent. Les arrels d’una filà amb balls propis. Josep Vicent Ferre Domínguez.
11:00-11:15 Debat
11:15-11:45 Pausa
11:45-12:30 Ponència: Formas de alteridad en la tradición mexicana de moros y cristianos. Beatriz Aracil (Universitat d’Alacant).
Taula de comunicacions D (José Antonio Ramos Arteaga)
12:30-12:45 Recuperació, latència i eclosió del Ball dels Llauradors d’Ontinyent. Ernesto Soler Sais, Salvador Sanchis Ferri i Rafel Sanchis i Ferri (Ball dels Llauradors d’Ontinyent).
12:45-13:00 Malintsin (la arpa) y pilkochotsin (el rabel), para la Danza del arpa en un pueblo náhuatl de la huasteca mexicana. Relaciones y sentidos de alteridad en los instrumentos músicos de la conquista espiritual. Víctor Hernández Vaca (Universidad de Guanajuato, México).
13:00-13:15 El Ball dels Espies de Biar: pantomima, dansa i tradició. Joan Antoni Cerdà Mataix (Associació d’Estudis Tradicionals “Sagueta Nova” de Biar).
13:15-13:30 Debat
13:30-16:00 Dinar
16:00-16:45 Ponència: La danza de Santiagueros entre los totonacos de la Sierra Norte de Puebla (México).Eugenia Jurado (Instituto Politécnico Nacional de México
Taula de comunicacions E (moderadora: Beatriz Aracil)
16:45-17:00 El Ball dels Llauradors d’Ontinyent. Una proposta didàctica per a l’aula de Secundària. Salvador Berenguer Bodí, Llúcia Sanchis Tolsà i Júlia Sanchis Tolsà (Ball dels Llauradors d’Ontinyent).
17:00-17:15 Carlos Magno do Auto da Floripes, um imperador universal na história, na literatura e no teatro popular. Luis Franco (Núcleo Promotor do Auto da Floripes 5 de Agosto, Neves, Viana do Castelo, Portugal).
17:15-17:30 Primavera, danses, moros i cristians. Alfons Llorenç (Universitat de València).
17:30-17:45 Debat
17:45-18:00 Pausa
18:00-18:45 Ponència de clausura: Festa i identitat. Joan Francesc Mira (Institut d’Estudis Catalans).
18:45-19:00 Acte de clausura.
20:00 Activitat complementària: Representació de l’Auto de Floripes de la població de Neves (Viana do Castelo, Portugal) a la plaça de l’Ajuntament
Comunicacions sense exposició pública (llibre d’actes)
Chegança o Marujada em Alagoas, Sergipe y Bahia: Similitudes y diferenças. Katia Araujo (Universidade Tiradentes, Brasil).
Los “moros” en las celebraciones religioso-teatrales del medio rural turolense: de las Soldadescas a las Entradas. Lucía Pérez (Seminario de Arqueología y Etnología Turolense, Teruel).
Les dianes a Banyeres de Mariola. Vicent Berenguer.
Exposicions
Del 7 al 9 de juliol: exposició “Ballar el moro. Danses festives de moros i cristians a la Mediterrània occidental”, (comissari: Raül Sanchis), a l’Auditori de la Casa de Cultura (Plaça del Convent, s/n, Biar). Horari: durant la celebració del congrés.
Del 7 al 30 de juliol: exposició “El teatre del cos. Dansa i representació a la Corona d’Aragó. Traces medievals i pervivències” (comissaris: Raül Sanchis, Licia Buttà i Francesc Massip), al Museu Diocesà de Tarragona (C/ Pla de Palau, 2, Tarragona). Horari: de dilluns a dissabtes no festius (de 10 h a 19 h).
Comenta i participa-hi