lasarga

Patricia Blanquer: “som un Govern progressista i farem polítiques d’esquerra”

• La majoria de la societat està emocionada i il·lusionada amb el nou Govern. • Parlem amb l'alcoiana diputada al Congrés dels diputats pel PSOE, Patricia Blanquer, sobre la nova etapa política

L’alcoiana Patricia Blanquer és diputada al Congrés dels diputats pel PSOE. Hem parlat amb ella perquè ens comente tota l’actualitat estatal ara que Pedro Sánchez s’ha convertit en el nou president d’Espanya.

– El canvi de Govern ha vingut pràcticament de sorpresa? Quin és l’estat d’ànim?

Ha sigut una sorpresa que no s’ho esperava ni el PP, van aprovar els Pressupostos Estatals una setmana abans i estaven eufòrics. Nosaltres estem molt il·lusionats perquè suposa obrir una nova etapa on les dificultats són grans i els reptes són molts. No podem perdre de vista que aquest és el Parlament més fraccionat de la Democràcia espanyola, i això comporta la necessitat de diàleg amb tots els grups. És una cosa que el PSOE no ha oblidat mai i per això esperem poder desembossar moltes de les coses que estan bloquejades.

– La reacció ha sigut ràpida i contundent

La moció de censura ha sigut una solució perquè jo veig que la majoria de la societat està emocionada i il·lusionada: ha sigut un encert apostar per un equip de Govern que ens represente a tots. Jo crec que no a soles és legal sinó també legítima. No hem fet res que estiga fora de la Constitució espanyola. Hi Ha hagut una sentència de l’Audiència Nacional que ha posat en dubte la credibilitat del Govern: ens ha dit que la persona que està dirigint el país no és creïble.

– Com s’encara la situació des del nou Govern?

Estem molt esperançats, fins ara hem tingut un Govern que no era capaç d’assumir els reptes que té la nostra societat. Tot han sigut pegats que evitaven fer front als problemes: pugem un poc les pensions i l’any que ve ja veurem, retardem el factor de sostenibilitat… Encara que el nostre Govern no puga estar una legislatura completa, sí que pot obrir línies de treball per a resoldre els problemes. Açò la premsa internacional, per exemple, ho ha vist clarament. Després de viure el Brèxit, amb la crisi territorial d’Espanya, que s’haja apostat per un govern europeista i amb gent que creu en Europa.

– La conformació de l’equip de Govern, amb Grande Marlaska, per exemple, ha suposat una picada d’ull tant a Ciutadans com al PP.

Jo quec que ha sigut a tota la ciutadania. Sí que és de veres que ha descol·locat a tots, tant a la dreta com l’esquerra. En aquest sentit serà interessant veure les primeres mesures que s’apliquen. Nosaltres som un Govern progressista, d’esquerra i farem polítiques d’aquest signe.

– Quin és el full de ruta de mesures que teniu pensades per a implantar?

Avui mateix (divendres 8 de juny) estaven elaborant eixe full de ruta. Però ja et puc avançar que algunes prioritats seran: el Pacte de Toledo i les pensions, la recuperació dels salaris i de l’ocupació (no pot ser que estigué creixent el PIB i que no hi haja una repercussió positiva per als salaris), la recuperació de prestacions que el PP va eliminar; la recuperació de la indústria, la investigació i la tecnologia, que jo crec que amb una figura com Pedro Duque ho tenim garantit; caminar cap a la transició energètica i ecològica…

– En aquest punt, un assumpte bàsic és l’impost al sol que penalitza l’autoconsum energètic

No se li poden posar barreres al camp. Espanya va apostar en un moment donat per les energies renovables i vam aconseguir ser líders en el sector. Després de la crisi econòmica i de la gestió del PP ja no ho som. Ho hem de revertir.

– Altre repte important, la crisi territorial oberta amb el conflicte amb Catalunya

Hi ha determinats partits que han aconseguit guanyar vots com a conseqüència de la confrontació amb Catalunya. Al PP li va anar molt bé quan va recórrer l’Estatut de Catalunya aprovat pels catalans. Però hi ha hagut gent del mateix partit que ha anat desencantant-se al final qui ha agafat en Catalunya la bandera de la confrontació ha sigut Ciudadanos. I és una confrontació que ha afectat la convivència, una confrontació que està inclús en les famílies. En aquest context, qui diga que és fàcil arreglar la situació de Catalunya no a soles s’equivoca sinó que enganya a la gent.

– Quan va començar a governar el PP en 2011 la societat independentista en Catalunya era d’un 13% i l’any passat ja havia pujat fins al 48%, això demostra que ha sigut el PP qui ha provocat la polarització i que un govern progressista amb capacitat de diàleg ha de ser capaç de resoldre-la.

La solució no la té ningú i la tenim tots. Jo crec que és bo que s’haja pres la determinació del diàleg entre els dos presidents. Perquè la solució és política. És cert que les lleis estan per a complir-les i les lleis es canvien quan n’hi ha majories. Ningú pot imposar la seua voluntat al marge de les lleis, i si no t’agraden has d’aconseguir les majories democràtiques suficients per a poder canviar-les. Però jo crec que amb voluntat i diàleg podrem trobar la solució, que com dic està en tots.

– Com repercutirà el nou Govern a nivell del País Valencià, per exemple, en el tema de l’infrafinançament, ja n’hi ha oberta una via?

Ací també s’ha fet una picada d’ull en l’equip de Govern: s’ha elegit com a ministra d’Hisenda a Maria Jesús Montero, que ha sigut consellera d’Hisenda d’Andalusia i que coneix molt bé el finançament de les comunitats autònomes. Jo crec que serà una de les principals apostes que farà. És una bona oportunitat per a intentar millorar aquest aspecte. No sé si amb el temps que tenim serà suficient però almenys podem obrir camins.

– Es canviarà el sostre de despesa declarat per Montoro?

El PP va prometre al PSOE la flexibilització de la regla de despesa, però va incomplir la seua promesa. És una de les qüestions que cal plantejar-se perquè no té molt de sentit que els ajuntaments tinguen una gran quantitat de diners al banc i que no puguen invertir en millores per a la seua població. El que no es pot fer és gastar molt més del que produeixes. S’ha de fixar un sistema fort, que permeta que si les coses van ve tot estiga perfecte però que quan l’economia vaja mal no repercutisca en les famílies que menys tenen.

– Veurem redundància del nou Govern en les nostres comarques? Vau retirar les esmenes que vau presentar als Pressupostos?

No, el que hem fet ha sigut no presentar-les. El Pressupost del 2018 es va presentar al Congrés més tard del que tocava. Nosaltres vam presentar algunes esmenes parcials, com per exemple que el Govern de la Generalitat i de l’Estat consensuen una mitjana d’inversió autonòmica igual que la resta de comunitats. El PP va votar que no en el Congrés a totes aquestes esmenes. I es van aprovar els Pressupostos. Una vegada s’aproven passen al Senat, allí el PSOE no té possibilitats d’aprovar les esmenes. Si tornem a presentar les esmenes, el PP les rebutjaria al Senat i tornarien al Congrés, ralentitzant la posada en marxa dels Pressupostos. Aquests Pressupostos no són els nostres però estem ja a juny i no té sentit canviar-los. Ara estem començant ja a treballar els nous Pressupostos, que es presentaran a partir de setembre.

– Quin serà el teu paper en aquest nou Govern?

Vaig estar com a portaveu d’Indústria, on he tingut la possibilitat de plantejar moltes coses. Ara de moment sóc la portaveu d’Hisenda, treballant el nou model de finançament, lluitant contra el frau fiscal i traslladant a la ciutadania què és el que significa contribuir a les arques públiques amb els impostos. Supose que farem alguns canvis en les comissions. Per la meua part, com sempre, estic disposada a fer la tasca que el partit considere.

 

Font: Rodrigo Paños./


firamodernistaalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *