foradia elgrat

Juan Ignacio Torregrosa: “la UPV es troba  entre les tres primeres universitats en els rànquings nacionals”

• Juan Ignacio Torregrosa ens comenta tota l’actualitat del Campus d'Alcoi: ofertes formatives, projectes d’investigació, mètodes docents i incidència en el món laboral. • El 53% dels alumnes que cursen alguna titulació en el Campus d’Alcoi acaben la seua formació amb algun tipus de contracte empresarial

La Universitat Politècnica de València està celebrant el 50 aniversari des que va signar un decret per a aglutinar les diferents escoles tècniques, que es van convertir en universitats. Entre aquestes es troba el Campus d’Alcoi de la UPV. Hem parlat amb el seu director, Juan Ignacio Torregrosa, perquè ens comente tota l’actualitat: ofertes formatives, projectes d’investigació, mètodes docents i incidència en el món laboral.

Ofertes formatives

En total són 2.200 les alumnes i els alumnes que estudien al Campus d’Alcoi. Tots ells es reparteixen entre 6 títols de Grau, 2 dobles graus i 4 Màsters Universitaris.

Els primers són: Grau en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes, Grau en Enginyeria Informàtica, Grau en Administració i direcció d’empreses, Grau en Enginyeria Elèctrica, Grau en Enginyeria Química i Grau en Enginyeria Mecànica. Els segons són: doble grau en Administració i direcció d’empreses + Turisme i el doble grau en Administració i direcció d’empreses + Enginyeria Informàtica. I els Màsters són d’Enginyeria Tèxtil, d’Enginyeria d’Organització i Logística, d’Enginyeria, Processament i Caracterització de Materials i el Màster en Direcció d’Empreses (MBA).

Per al curs vinent, 2018-2019, n’hi ha disponibles vora 600 places per als alumnes que vulguen cursar aquestes ofertes formatives.

Incidència en el món laboral

El 53% dels alumnes que cursen alguna titulació en el Campus d’Alcoi acaben la seua formació amb algun tipus de contracte empresarial, dins dels sectors relacionats amb les modalitats formatives: industrial, tecnològic, informàtica, comunicació, robòtica, enginyeria tèxtil, cosmètica, el sector agroalimentari…

Cada any es realitzen 600 pràctiques d’empresa, totes elles remunerades “i un percentatge molt elevat d’aquestes, el 40%, acaba amb un contracte amb l’alumne; a banda d’això, cal sumar les ofertes de treball que arriben als alumnes directament o a través de l’oficina d’ocupació de la Universitat Politècnica de València, que té la seua pròpia àrea”, comenta el director del Campus d’Alcoi.

El servei que ofereix aquesta àrea de treball, s’ofereix també als antics alumnes de la Universitat, que quan acaben el seu estudi, compten amb una sèrie d’avantatges, entre altres la de conéixer les ofertes de treball que arriben a través de la Universitat.

La Universitat Politècnica de València es troba normalment entre les tres primeres universitats en els rànquings nacionals: per criteris de docència, d’investigació, transferència de coneixements i de formació d’alumnes, “està especialment bé situada en l’àmbit relacionat amb l’opinió que tenen els empresaris del perfil dels titulats, amb el primer lloc”.

Investigació i recerca

Pel que fa a la investigació i recerca del Campus d’Alcoi, destaquen els projectes en l’àmbit del tractament d’aigües, la tecnologia dels materials, en l’enginyeria de producció i direcció d’empreses. Destaca també el Programa de Col·laboració Polisabio, que es basa a crear sinergies de treball que resolguen necessitats sanitàries a través dels investigadors de medicina i els investigadors de les enginyeries i les TICs.

“Un exemple de l’interés que tenim al Campus d’estar al dia en tota l’actualitat tecnològica és la celebració del Congrés d’Indústria 4.0, organitzat pel Col·legi de Graduats i Enginyers Tècnics Industrials d’Alacant (COGITIA), amb el qual vam tindre l’oportunitat de tindre multitud de conferenciants i de debats sobre el present i el futur de la Indústria 4.0. Ara estem pendents de celebrar la segona edició del Congrés”.

En aquest context, en el qual les noves tecnologies en general i la robòtica en particular estan vivint un avanç exponencial, el director ens comenta que n’hi ha moltes expectatives posades en el Màster en Robòtica i Visió Artificial que començarà en setembre del curs que ve, “l’objectiu és el de donar eixida als nostres titulats en l’àmbit tan important en la Indústria 4.0 com és la robotització i l’ús de la tecnologia en aquest àmbit”.

Mètodes docents i col·laboracions

Pel que fa als mètodes docents, s’ha d’apuntar la col·laboració que el Campus ha dut a terme amb la universitat finlandesa de Lahti, en concret ha sigut amb el doble Grau de l’Enginyeria Informàtica. L’alumnat realitza i comparteix la titulació amb les dues universitats.

Cal assenyalar que l’intercanvi amb universitats de l’estranger no el realitzen a soles els alumnes, també n’hi ha professors que ho duen a terme, aprenent i implementant les noves tendències formatives.

“Tenim un programa molt bonico, que es diu Generació Espontània, a través del qual els alumnes s’organitzen per a assumir reptes a nivell nacional i internacional, competint amb alumnes d’altres universitats. És un programa que motiva molt als alumnes, que aprenen fent”. N’hi ha grups treballant, per exemple, en un cotxe de competició de baix consum energètic, un altre de mobiliari intel·ligent, un altre de robòtica humanoide…

Un altre programa que cal assenyalar és el de Càtedra i Aules d’Empresa, a través del qual empreses i institucions donen suport a la difusió de les iniciatives de ciència i tecnologia dels alumnes. Actualment, entre altres, n’hi ha col·laboracions d’aquest tipus amb l’Ajuntament d’Alcoi, el de Mutxamel, el de Xàtiva, amb l’empresa Miltiscan, Aitex i Caixa Ontinyent.

Font: Rodrigo Paños./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *