Almenys cinc persones d’Alcoi i les comarques afectades per l’estafa iDental
• Les males pràctiques eren tan habituals com escandaloses, destacant les condicions antihigièniques i les intervencions que esdevenen en problemes i infeccions • Al País Valencià només hi ha una atenció dental pública molt insuficient i precària: s'atenen només situacions d'emergència i extraccions dentals.
L’estafa de l’empresa d’atenció a la salut bucodental iDental ha afectat milers de persones. Entre elles, almenys cinc de la comarca de l’Alcoià i el Comtat. De colp a repent, l’empresa les ha deixat sense atenció i, en molts casos, deutes i préstecs als quals han de fer front. Ara, les famílies estan lluitant perquè es faça justícia.
Segons ens han comentat alguns dels afectats, per altra banda, les males pràctiques eren tan habituals com escandaloses, destacant les condicions antihigièniques i les intervencions que esdevenen en problemes i infeccions.
Tal com denuncia la plataforma Dret a Decidir, aquest fet és una conseqüència de no tindre una atenció pública sanitària bucodental, ja que “moltes persones es veuen obligades a recórrer a aquestes empreses dentals que es publiciten precisament per a persones ‘sense recursos’. I l’atenció privada té això, que es basa en el benefici i no en les necessitats de la gent”.
Al País Valencià només hi ha una atenció dental pública molt insuficient i precària: s’atenen només situacions d’emergència i extraccions dentals. Una realitat que contrasta amb la freqüència de problemes de salut bucodental és molt alta entre la població, des de les càries a les pèrdues greus de dents.
En aquest sentit, tal com defensa la plataforma Decidim, “alhora que cal desenvolupar l’atenció primària cal fer passos per a millorar la nostra atenció pública de qualitat a la salut dental. La força que s’ha demostrat per a la no renovació de la concessió a Ribera Salut de l’atenció de la comarca de La Ribera és la que cal mantenir també en casos com el que ens ocupa”.
“El govern valencià té competències per actuar i assegurar una salut digna per a tota la ciutadania”, asseguren des de Decidim. “Ara bé, sense el dret a decidir, sense les claus de la caixa dels diners que ens permeten superar el problema de l’infrafinançament, sense la reparació pel deute històric acumulat, sense l’auditoria ciutadana del deute (50.000 mil milions d’euros), sense desobeir la priorització ‘constitucional’ del seu pagament, així com sense la participació de la ciutadania en el desenvolupament dels serveis sanitaris, el treball des de la Conselleria de Sanitat es pot veure forçat (sense potser pretendre-ho) a gestionar mesures contra la salut de la població i les prestacions sanitàries”.
Comenta i participa-hi