foradia camaraalcoi

La concessió del ducat de Franco a la néta vulnera la legislació europea per apologia del feixisme

• L’Estat espanyol, argumenta Albiol, “continua ignorant la legislació internacional” • Seria “inimaginable” que en altres Estats membres de la UE existira, per exemple, “un ducat de Hitler o de Salazar, o una baronia de Mussolini”

La concessió del ducat de Franco a la néta del dictador, Carmen Martínez-Bordiú, vulnera les lleis sobre apologia pública de règims culpables de genocidi i crims contra la humanitat. Així ho ha denunciat l’eurodiputada Marina Albiol a la Comissió Europea.

En concret, Albiol denuncia que aquest fet vulnera la Decisió Marc 2008/913/JAI, segons la qual es consideren delictes penals “l’apologia pública, negació o trivialització flagrant dels crims de genocidi, crims contra la humanitat i crims de guerra tal com es defineix a l’Estatut de la Cort Penal Internacional (articles 6, 7 i 8) i els crims definits a l’article 6 de l’Estatut del Tribunal Militar Internacional, quan les conductes puguen incitar a la violència o a l’odi contra tal grup o un membre del mateix”.

El títol del Ducat fou creat en 1975 pel règim franquista, segons exposa Albiol, per tal d’enaltir la figura del dictador, cosa que contravé tant la mateixa legislació europea com les recomanacions de diferents organismes comunitaris en matèria de polítiques de memòria, com són les de l’Agència Europea de Drets Fonamentals i els objectius del Programa Europa amb els Ciutadans 2014-2020.

Per aquests motius, l’Estat espanyol, argumenta l’eurodiputada per Esquerra Unida, “continua ignorant la legislació internacional”. Seria “inimaginable” que en altres Estats membres de la UE existira, per exemple, “un ducat de Hitler o de Salazar, o una baronia de Mussolini”. Si aquest fóra el cas, “sabem que hi hauria una reacció internacional de condemna, donat que contravé qualsevol dels principis democràtics subscrits per aquests estats”.

Aquest fet evidencia, per altra banda, que mai s’ha dut a terme una ruptura amb el seu passat feixista espanyol, i que “els hereus directes del franquisme segueixen ocupant la major part de les institucions i poders públics després de dues dècades de governs conservadors i socialdemòcrates”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *