foradia subscriutegrat

Les Ambaixades i la Baixada de Crist de les festes d’Ontinyent seran declarats BIC

• Es considera que aquests actes festers són mereixedors d’aquesta declaració pel seu valor històric, cultural i patrimonial • “Una molt bona notícia, perquè estàvem perseguint açò des de 2011 per protegir al màxim la tradició d’aquests actes tan emblemàtics", afirma el president de la Societat de Festers.


Aprovat l’inici de declarar els actes de les Ambaixades i la Baixada del Crist d’Ontinyent com a Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC) per part de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

Es considera que aquests actes festers són mereixedors d’aquesta declaració i que requereixen una major protecció patrimonial pel seu valor històric, cultural i patrimonial.

Segons consta a l’expedient, les Ambaixades conserven les seues arrels d’època foral, representació simbòlica de l’enfrontament entre les dues cultures.

Pel que fa a la Baixada del Crist de l’Agonia, es considera un dels símbols màxim de la festa de Moros i Cristians d’Ontinyent, un acte hereu directe de les salves d’honor que disparaven les milícies efectives d’època foral, constituint una celebració amb més antiguitat que les mateixes festes patronals i que continua celebrant-se pràcticament igual que fa 150 anys.

La Societat de Festers d’Ontinyent ja va sol·licitar aquest reconeixement en 2011, però la petició es va quedar paralitzada. Ara, i amb un canvi en els requisits, es va tornar a iniciar el tràmit. La petició ha sigut avalada per altres institucions locals i associacions, a més de la Mancomunitat de Municipis de La Vall d’Albaida.

El President de la Societat de Festers, José Rafael Sanchis, destaca aquest anunci com a “una molt bona notícia, perquè estàvem perseguint açò des de 2011 per protegir al màxim la tradició d’aquests actes tan emblemàtics, que no han canviat mai”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *