foradia pressupostparticipatiualcoi

Alcoi desplega els seus equips de prevenció d’incendis

• “Enguany el risc és extrem”, ens comenten els professionals de protecció, • La vigilància estarà establida en tres punts estratègics dels entorns naturals d’Alcoi.

Des del 25 de juny, Alcoi ha desplegat els seus equips de voluntaris i de protecció civil per tal de prevenir incendis i contratemps mediambientals. Ens ho comenten dos d’ells, Javier i Tatiana.

Enguany són més de 50 els vigilants forestals voluntaris que des de final de juny fins a setembre, la temporada de temperatures més elevades de l’any, es dedicaran a vigilar les muntanyes d’Alcoi i voltants durant totes les vesprades per tal que no ocórrega cap incident mediambiental.

La vigilància estarà establida en tres punts estratègics dels entorns naturals d’Alcoi. El primer d’ells és Sant Antoni, des d’on es pot controlar tota la zona d’El Preventori, L’Aitana, La Serreta i El Montcabrer. Un altre és La Buitrera d’El Preventori, des d’on s’observa part de la Serra de Mariola i la Font Roja. L’altre espai de vigilància estratègic és la Via Verda, territori que recorren en bicicleta elèctrica dos voluntaris cada vesprada.

L’any passat va ser una temporada molt tranquil·la, ens comenten els nostres entrevistats: no va succeir cap incident alarmant, “a excepció d’alguna falsa alarma”. Però enguany, durant tan sols el mes de juny ja hem patit incendis a la zona d’El Preventori, El Molinar, Cocentaina, Onil i Bocairent.

Enguany el risc és extrem, ens comenten els professionals de protecció, “avui mateix, per exemple, estem en alerta 2 (d’un màxim de 3), no n’hi ha núvols i fa aire molt calent, si es prenguera foc es podria expandir molt ràpidament”.

A més, cal afegir que enguany les pluges des de gener fins a maig han sigut molt generoses, per la qual cosa, la vegetació està especialment frondosa i abundant, un element que augmenta el nivell de risc.

Un altre element de risc són les tempestes d’estiu, que solen venir acompanyades de llampecs: “els raigs que cauen poden quedar soterrats durant dos o tres dies i, al cap d’eixe temps, prendre a poc a poc fins a provocar un incendi, hem d’extremar molt la precaució”.

No obstant això, la major part dels incendis forestals es produeixen per causes humanes, per la qual cosa cal que la societat prenga consciència i, a través de bones conductes i pràctiques cíviques dels espais naturals, evitar les imprudències.

En qualsevol cas, els equips de protecció civil estan completament preparats per fer front de manera immediata a qualsevol incident, a més de mitjos i equipament, com ara els tres vehicles especialitzats, han rebut cursos de formació de tot tipus (primers auxilis, prevenció d’incendis, cerca i captura i comunicació).

És important la velocitat de reacció, ja que una intervenció primerenca pot evitar un gran incendi: els primers minuts són fonamentals per a evitar que es propague i atallar-ho com més prompte millor. Per tant, si es produeix un incendi o hi ha qualsevol indici d’inici del foc, cal cridar al 112.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *