El jaciment arqueològic del Cabeçó de Mariola aporta noves dades del nostre passat
• Les excavacions han permés obtenir dades sobre la forma de vida dels darrers ibers de la zona • Es constata una violenta destrucció del poblat en el marc de les guerres entre faccions romanes de la dècada del 70 abans de Crist.
Continuen els treballs d’investigació en el jaciment arqueològic del Cabeçó de Mariola, situat entre Alfafara i Bocairent. Aquest és el quint estiu consecutiu dels treballs d’excavació i investigació de la zona, a càrrec de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), de la Universitat d’Alacant, i del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó d’Alcoi.
Les investigacions s’hi emmarquen en un ample projecte del pla nacional de recerca sobre el període de la conquesta romana.
Durant les quatre setmanes de treball de camp, un grup de quinze estudiants i graduats de les universitats d’Alacant, Complutense de Madrid i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han excavat al sector nord del poblat, concretament a l’interior de la muralla de tancament del poblat.
Aquests treballs han permès documentar el frontal fortificat que es troba ocult en un marge que sembla un antic bancal. Aquesta fortificació va estar construïda en la darrera fase d’habitació del poblat entre els segles II i I abans de Crist, quan es va iniciar la presència romana a la zona, un període escassament conegut per l’arqueologia i la història comarcal.
Les excavacions han permés obtenir dades sobre la forma de vida dels darrers ibers de la zona: des de les formes de les cases fins a les pautes de consum o comerç, passant pel desenvolupament de les feines agrícoles o els seus rituals.
A més, les troballes han permés reconéixer l’empremta dels fets històrics de la conquesta romana a aquestes terres: es constata una violenta destrucció del poblat en el marc de les guerres entre faccions romanes de la dècada del 70 abans de Crist. Els historiadors romans van deixar narrats alguns fets històrics de la regió, com la batalla de Sucro (al Xúquer) o la destrucció de Valentia (València) i ara l’arqueologia reconstrueix el nostre passat.
Comenta i participa-hi