foradia cdturisme

Refugi Antiaeri de la Guerra Civil a Onil: conèixer la història 

• Durant juliol i agost Onil ha preparat visites guiades al seu Refugi Antiaeri de la Guerra Civil SAF 15 • Ens comenta tots els detalls Marcos Pardines, el regidor de Turisme del municipi.

Durant juliol i agost Onil ha preparat visites guiades al seu Refugi Antiaeri de la Guerra Civil SAF 15, un espai històric privilegiat per a conéixer a través d’ell la història d’aquest període històric en Onil.  Ens comenta tots els detalls Marcos Pardines, el regidor de Turisme del municipi.

Durant la Guerra Civil, tal com ens comenta Marcos, Onil va dedicar totes les seues fàbriques i tota la producció a produir material que s’utilitzaria en la contesa bèl·lica. Destaca la seua activitat entorn de l’aviació, i, entre altres la producció de l’avió conegut com a “La Mosca”.

Aquesta és una petita part de la història que es pot conéixer amb les visites guiades al Refugi Antiaeri de la Guerra Civil d’Onil, un espai que va ser soterrat durant els anys 80 i que va ser recuperat i rehabilitat en l’any 2014 gràcies als treballs de l’IES La Creueta i l’Organització Juvenil Espanyola.

Gràcies a la seua bona conservacióendinsar-se en aquest espai suposa poder-se posar en la pell de la gent que va viure la fosca etapa de la Guerra Civil”. Entre altres coses, dins d’aquest refugi, es poden veure: la seua boca d’entrada, una bomba aèria fabricada a Onil, la il·luminació original i la sirena manual. Tot acompanyat d’il·lustracions i panells informatius que ens informen de tots els detalls.

“Cal destacar, que aquest refugi no estava destinat a la població del municipi, com succeeix en altres poblacions, sinó als treballadors i als militars del camp d’aviació d’Onil”, ens remarca Marcos.

Per altra banda, Onil mai va patir cap bombardeig, això no obstant, sí que es van donar moltes falses alarmes que obligaven a la població a eixir corrent des de les seues cases. El regidor de Cultura ens conta, a nivell anecdòtic, que va haver-hi tantes falses alarmes que l’última d’elles, en 1939, la seua àvia va optar per no fugir de sa casa “es va abraçar al seu fill en el menjador de casa esperant que tot passara”.

En definitiva, es tracta d’un espai imprescindible per conéixer la història de la Guerra Civil i de la localitat d’Onil, “tot explicat de manera apolítica, però tenint en compte que estem parlant d’una guerra i de totes les seues conseqüències”. Les visites guiades es podran realitzar els dies 15 de juliol i el dissabte 11 d’agost.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *