lasarga ajualcoitel

Isa Verdú: “totes les festes tenen el seu encant, les de Castalla per descomptat que  també”

• Serà el dissabte 25 d’agost quan comencen les festes de Castalla, amb el Pregó. Ens ho comenta la regidora de Festes del municipi, Isa Verdú

Castalla ha començat a celebrar els actes previs a les seues festes de Moros i Cristians, unes festes que, tal com ens comenta la regidora de Festes del municipi, Isa Verdú, tenen la seua pròpia idiosincràsia i els seus distintius.

El dia 14 de juliol va tindre lloc la presentació oficial dels càrrecs festers, “un acte que no s’havia fet mai, que vam implantar fa tres anys, i que, pel bon acolliment de la gent, ara ja està completament consolidat”.

El dissabte 28 de juliol, per la seua banda, es va celebrar el Dia de Sant Jaume, l’Avis de les festes, “un dia molt important previ a les nostres festes en el qual ens ho vam passar tot el poble molt bé, des de primera hora del matí amb la Diana, amb el dinar de les comparses i les benediccions a l’església“.

Serà el dissabte 25 d’agost quan comencen les festes de Castalla, amb el Pregó, que enguany serà anunciat per Sonsoles Luna Juan, anterior presidenta de l’Agrupació de Comparses.

Personalment, Isa ens comenta que el dia que més gaudeix de les festes del municipi és el de l’Entrada (que enguany se celebra el dia 1 de setembre) “l’arrancà és el moment que estem tots esperant”. I en concret, espera amb molta ilució la processió de la Baixada, que recorre els carrers amb trets d’arcabusseria, “és un distintiu important de les nostres festes, en cap municipi fan la processió amb els dispars”.

Un altre dels actes que destaca la regidora és la Magdalena, “és un acte molt bonico en el que, entre altres atractius, destaca que totes les dones tenen flors” durant la desfilada tradicional.

Tal com ens comenta Isa, enguany la previsió és de molta afluència a les festes, ja que el dia gran serà dissabte 1 de setembre. Per altra banda, la realització de berbenes populars, des de fa tres anys, ha incrementat la diversió i les visites. En paraules d’Isa, “totes les festes tenen el seu encant, i les de Castalla per descomptat que també, per això convidem a tot qui tinga el gust de vindre, seran molt ben acollits i benvinguts”.

Del 15 d’Agost al 5 de Setembre de 2018

DIA 15 D’AGOST FESTIVITAT DE LA MARE DE DEU D’AGOST – 00’00 a 02’00 h: FESTEJOS POPULARS. – 18’30 a 20’30 h: FESTEJOS POPULARS.

DIA 16 D’AGOST FESTIVITAT DEL SANT PATRÓ SANT ROC – 00’00 a 02’00 h: FESTEJOS POPULARS. – 09’00 a 10’30 h: FESTEJOS POPULARS. – 18’30 a 20’30 h: FESTEJOS POPULARS.

DIA 17 D’AGOST – 00’00 a 02’00 h: FESTEJOS POPULARS.

DIA 18 D’AGOST – 00’00 a 02’00 h: FESTEJOS POPULARS. – 18’30 a 20’30 h: FESTEJOS POPULARS.

DIA 19 D’AGOST – 00’00 a 02’00 h: FESTEJOS POPULARS. – 09’00 a 10’30 h: FESTEJOS POPULARS – 18’30 a 21:00 h: FESTEJOS POPULARS I FI DE FESTA.

DEL 22 AL 30 D’AGOST, NOVENA A LA MARE DE DÉU DE LA SOLEDAT Dia 22: Avinguda. · Dia 23: Caserna-Poliesportiu. · Dia 24: Ajuntament-Carrer Major. · Dia 25: Punta la Penya-Xorro. · Dia 26: Carrer Biar-Trinquet Vell. · Dia 27: Barri Eres. · Dia 28: Escoles. · Dia 29: Convent. · Dia 30: Centre població. (Dies laborables a les 19’30 hores. Dissabtes i festius a les 18’30 hores)

DIA 25 D’AGOST, EXALTACIÓ FESTERA 22’00 hores: EXALTACIÓ FESTERA, PRESENTACIÓ DELS ÀNGELS DE LA RODELLA I PREGÓ a càrrec de Sonsoles Luna Juan a la Plaça Major.

DIA 31 D’AGOST, NIT DE L’OLLETA – 21’00 hores: Entrada de les bandes oficials de música que intervindran en les Festes, sopar de comparses i desfilada per tota la ciutat. DIA 1 DE SETEMBRE, L’ENTRADA – 12’00 hores: Rés de l’Àngelus, salutació de l’alcalde del M.I. Ajuntament. Seguirà una MASCLETÀ i, tot seguit, L’ARRANC de les Bandes de Música oficials que participaran en el Concurs d’Interpretació. – 17’00 hores: ENTRADA DE MOROS I CRISTIANS, seguint l’itinerari tradicional. – 22’00 hores: PROCESSÓ DE LA BAIXADA DE LA VERGE, que s’iniciarà a l’Ermita i acabarà a l’Església Parroquial. En aquest acte ancestral -embrió de les nostres Festes de Moros i Cristians-, la imatge serà acompanyada per les comparses disparant salves d’arcabusseria.

DIA 2 DE SETEMBRE, PRIMER DIA DE TRONS – 08’00 hores: Volteig general de campanes i DIANA. – 09’00 hores: MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Cristià a l’Església Parroquial i el Bàndol Moro al Convent. – 11’00 hores: Solemne MISSA MAJOR. – 12’00 hores: DESFILADA AMB ALARDO D’ARCABUSSERIA. El Bàndol Cristià iniciarà l’Alardo des de l’Església i el Bàndol Moro ho farà des del Convent, per a confluir a la Plaça Major. A la conclusió de l’acte es procedirà a la BALLADA DE BANDERES. – 17’00 hores: GUERRILLA, simulacre de combat entre Moros i Cristians. Les comparses de Cristians, Mariners, Moros Grocs i Mudèjars començaran a la Plaça Era dels Cavalls, confrontant els Bàndols. Les comparses de Pirates, Maseros i Moros Vells començaran des del Portal d’Onil, també confrontant els Bàndols. Aquests dos itineraris confluiran a la Plaça Major i davant de la Casa del Fester tindrà lloc L’AMBAIXADA DEL MORO i la pèrdua del castell per part del Bàndol Cristià. 21 hores: PROCESSÓ DEL PASSEIG de la nostra Patrona, la Santíssima Mare de Déu de la Soledat amb la participació de totes les comparses.

DIA 3 DE SETEMBRE, DIA DE L’OFRENA – 08’00 hores: Volteig general de campanes i DIANA. – 09’00 hores: MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Moro a l’Església Parroquial i el Bàndol Cristià al Convent. – 11’00 hores: Solemne MISSA MAJOR. – 12’30 hores: DESFILADA INFANTIL des de l’avinguda República Argentina fins a la Plaça Major. Finalitzada la desfilada, es procedirà a la BALLADA DE BANDERES pels capitans infantils. – 19’00 hores: OFRENA DE FLORS. Desfilada de totes les comparses que, seguint l’itinerari tradicional, finalitzarà al temple Parroquial amb la tradicional Ofrena de flors a la nostra EXCELSA PATRONA.

DIA 4 DE SETEMBRE, SEGON DIA DE TRONS – 08’00 hores: Volteig general de campanes i DIANA. – 09’00 hores: MISSA DE COMPARSES. El Bàndol Moro a l’Església Parroquial i el Bàndol Cristià al Convent. – 11’00 hores: Solemne MISSA MAJOR. – 12’00 hores: DESFILADA amb Alardo d’arcabusseria. El Bàndol Moro iniciarà l’Alardo des de l’Església i el Bàndol Cristià ho farà des del Convent, per a confluir a la Plaça Major. A la conclusió d’aquest acte es procedirà a la BALLADA DE BANDERES. Tot seguit tindrà lloc la VOLTA DE CAPITANS, presentació dels capitans de l’any pròxim, desfilant amb alardo d’arcabusseria i acabant aquest amb la BALLADA DE BANDERES pels nous Capitans. 17’00 hores: GUERRILLA, simulacre de combat entre Moros i Cristians. Les comparses de Pirates, Maseros i Moros Vells començaran a la Plaça Era dels Cavalls, confrontant els Bàndols. Les comparses de Cristians, Mariners, Moros Grocs i Mudèjars començaran des del Portal d’Onil, també confrontant els Bàndols. Aquests itineraris confluiran a la Plaça Major i davant de la Casa del Fester tindrà lloc L’AMBAIXADA DEL CRISTIÀ i la pèrdua del castell per part del Bàndol Moro. – 21’00 hores: PROCESSÓ DE LA PUJADA. Des de l’Església Parroquial, autoritats, comparses i Bandes de Música, partiran en solemne processó de comiat a la nostra Excelsa Patrona. Arribada la comitiva a la Placeta del Carreter, s’efectuarà el CANT DE L’ADÉU.

DIA 5 DE SETEMBRE 21’30 hores: Extraordinari CASTELL DE FOCS ARTIFICIALS, com a colofó a estes meravelloses FESTES DE MOROS I CRISTIANS DE CASTALLA.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *