foradia mediambient

Homenatge a Enric Valor a l’alt de Guisop

Un bell paratge de la serra de Castalla, pròxim al racó de Catí i al mas de Planisses, tan estimat per Enric Valor. Per commemorar el 103è aniversari del naixement de Valor i reivindicar la vigència del seu llegat.

enric valor

Enric Valor un dels principals promotors de l’estandardització i normativització del valencià./

En la matinada del divendres 22 d’agost, Enric Valor, el gran escriptor i gramàtic valencià de Castalla, hauria complit 103 anys. Vora mig centenar de persones es van reunir per quart any consecutiu per pujar de matinada a l’Alt de Guisop. Un bell paratge de la serra de Castalla, pròxim al racó de Catí i al mas de Planisses, tan estimat per Enric Valor, que en aquesta ocasió va comptar amb l’al·licient d’un paisatge incomparable d’un mar de núvols baixos que donaren la benvinguda al nou dia.

L’objectiu, commemorar el 103è aniversari del naixement de Valor i reivindicar la vigència del seu llegat, en un acte entranyable que es consolida, any rere any, com una manifestació en favor de la llengua i la identitat valenciana de les comarques del sud. Convocats per l’Ateneu Republicà de Petrer i el Centre Cultural Castellut, la trobada va començar amb la presentació del professor Vicent Brotons, de la Universitat d’Alacant, a la qual va seguir la lectura d’alguns fragments de l’obra valoriana, de les rondalles, de la novel·la L’ambició d’Aleix i d’estudis evocadors.

enric valor 1Entre els assistents, hi havia representants del Centre Cultural Castellut, com els professors Carles Durà, Josep Lluís Rico o Francesc Verdú. Investigadors de l’obra valoriana, com Daniel Climent, escriptors, Leandre Iborra, Víctor Labrado o Francesc Gisbert, i representants del món univeritari i educatiu (Dari Escandell, Vanessa Ferre, Josep Escolano, Silvia Díez, Enric Aragonés o Jaume Fornés). L’encarregat del brindis d’honor va ser l’escriptor de Mutxamel Leandre Iborra, que va sorprendre per la bellesa i encert de les seues paraules.

Per últim, en aquest IV Homenatge a Enric Valor, el profesor Joan Ponsoda, va aportar una divertida anècdota protagonitzada per Valor en una visita a la Font Roja d’Alcoi. La jornada es va cloure amb un esmorzar de germanor.

Font: Coordinadora pel Valencià Alcoià-Comtat


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *