foradia pressupostparticipatiualcoi

Sergi Rodríguez: “el Pacte del Botànic ha creat més expectatives de les que ha complit”

• Parlem amb Sergi Rodríguez com a nou secretari d'organització d'EUPV per conéixer l’actualitat i posicionament de l’organització respecte diversos temes d'actualitat. • Continuem tenint els mateixos problemes estructurals: la indústria sobrevivint a dures penes, la qualitat de vida dels ciutadans degradada...

Sergi Rodríguez és el secretari d’Organització d’Esquerra Unida del País Valencià, des del 28 d’abril del 2018. Hem parlat amb ell per conéixer l’actualitat i posicionament de l’organització respecte diversos temes d’actualitat.

Bon dia, Sergi, comenta’ns la teua experiència com a secretari d’Organització

En abril vam fer les eleccions de la nova direcció d’EU del País Valencià. Va eixir majoritàriament la candidatura que encapçalava Rosa Pérez i que jo vaig recolzar. Aquesta candidatura es va comprometre a buscar la integració a la nova executiva de totes les parts i sensibilitats del partit. Així ho hem fet. Jo sóc el responsable de l’Àrea Interna, però hi ha un equip en tota l’Executiva de gent molt bona i molt preparada. Tenim molta faena, i jo estic molt ocupat. Açò representa una nova etapa en la meua vida.

– Quins són els reptes i aspiracions d’Esquerra Unida en aquesta nova etapa?

El repte fonamental és la major presència en els conflictes i en la societat, junt amb els moviments socials que volen transformar la realitat. Perquè lluny d’anar a una millora social, estem assistint a una precarització del món laboral i social.

– Aspireu a presentar-vos a soles a les pròximes eleccions o en confluència?

La nostra filosofia, des de la fundació d’Esquerra Unida, és aconseguir la unitat de l’esquerra. De fet, recentment la militància ha pogut validar l’acord marc que hem arribat amb Podemos: més del 80% de la militància ho va recolzar.

– Comentes d’estar en el carrer amb els moviments socials, durant aquesta primavera hem viscut una certa efervescència de la mobilització, amb els pensionistes, les dones i la crítica a la justícia. Quina valoració féu al respecte?

Afortunadament cada cop la gent és més conscient de les desigualtats i els problemes socials, i cada cop participen més de les mobilitzacions. El moviment feminista, que tradicionalment s’ha celebrat el 8 de Març, ha observat enguany gratament que hem viscut una revolució violeta. Malauradament el patriarcat i el masclisme continuen sent predominant en la nostra societat. Ara, les dones estan dient ‘prou’ i estan ocupant més quotes de la societat. A més ho fan d’una manera molt femenina de solidaritzar-se i de socialitzar-se, a mi em sembla del més bonic que hem viscut des de fa molt de temps. I la lluita dels pensionistes és un altre gran exemple de dignitat de la que cal treure lliçons, doncs és una lluita pensant no solament en ells sinó amb les generacions futures.

– En setembre teniu un acte amb el moviment pensionista

El 15 de setembre portem a Yolanda Díaz, representant d’Unidos Podemos en el Parlament. Tant Esquerra Unida, com Podem com Guanyar Alcoi treballarem per omplir l’Àgora per explicar la realitat de les pensions públiques i la nostra posició.

– Creus que la mobilització que hi ha hagut durant els últims mesos pot haver quedat rebaixada per l’arribada del PSOE al poder, que ja està posant límits a algunes de les seues promeses.

El PSOE, històricament sempre ha fet un discurs en l’oposició i un altre ben distint en el govern. Ha sigut històricament la seua estratègia política: en l’oposició realitza promeses socials i progressistes però en el Govern en fa la meitat del que diu. En el tema de les pensions ha posat límits, en la reforma laboral també i de la promesa de fer pública la llista dels que s’acolliren a l’Amnistia fiscal, res de res. És a dir, el PSOE en el poder aplica la mateixa política econòmica del Règim del 78, no n’hi ha a penes diferència amb les del PP.

– Heu proposat obrir una comissió d’investigació de la corrupció de Juan Carlos I, de fet, vos personareu en la causa judicial.

Sí, ens personarem perquè n’hi ha informació molt evident i preocupant de la vida de la Monarquia. Que el PSOE, que s’autoproclama republicà, es negue a investigar i protegisca una monarquia que segons tots els indicis s’està aprofitant del seu estament per fer negocis bruts és del tot incomprensible. És molt greu, crec que s’ha de fer la investigació. En qualsevol cas, crec que cada cop estem més prop de la III República.

– Quina valoració féu del Pacte del Botànic?

Crec que va crear més expectatives de les que ha complit. Si Esquerra Unida haguera estat en el Parlament, segurament l’execució dels acords hagueren sigut més d’esquerra. N’hi ha coses positives que, clar, després de la incidència de més de 20 anys del PP, havien de vindre. La renta valenciana d’inclusió, malgrat que encara no s’està aplicant com cal i amb algunes deficiències. També la nova radiotelevisió valenciana, qualitat de la qual s’ha de fer un seguiment, o estan les polítiques de defensa del finançament just o la recuperació de la gestió pública en sanitat que encara cal avançar. Nosaltres sempre estarem al costat d’aquestes polítiques. Però jo crec que és del tot insuficient (memòria històrica, política mediambiental, industrial, etc.. resten per fer)

– Quina anàlisi féu de la realitat alcoiana?

Més crític. Perquè el Govern en minoria decidit per Toni Francés no ha sabut fer un canvi reial de les polítiques dels últims anys. Continuem tenint els mateixos problemes estructurals: la indústria sobrevivint a dures penes, la qualitat de vida dels ciutadans degradada, el Centre de la ciutat, que és el cor, desaparegut… No s’ha tingut una estratègia de ciutat com cal. El PSOE s’ha recolzat fonamentalment en la dreta, cosa que han pagat amb el fet de no voler airejar el passat corrupte i d’especulació urbanística del PP i Cs. És una connivència que ens sembla molt greu.

– Ara el PSOE ha anunciat que l’Ajuntament es personarà en el cas Erial, que investiga les relacions entre Luxender, Zaplana i Serelles…

Sí però ha mirat cap a una altre costat amb el tema del Teatre Calderón, dels Jutjats, de la Rosaleda, per exemple. El PSOE es personarà en la causa del cas Erial, cosa que evidentment aplaudim, perquè s’ha obert ara i ha eixit en la premsa estatal, ni més ni menys. Felicite que haja pres aquesta decisió però critique que es mire cap a altre costat en altres temes similars.

– Quin és el paper de Guanyar?

Guanyar ha fet un paper fonamental com a primer partit de l’oposició, una oposició dura però responsable. I des d’Esquerra Unida, que participa activament, esperem que Guanyar continue sumant gent. I fins i tot estaria molt bé que al projecte de Guanyar se sumara Compromís. Un acord entre el que representa Guanyar, Esquerra Unida, Podem i Compromís, significaria un canvi reial en les polítiques, perquè no oblidem que quan hem anat junts a les eleccions, amb la marca A la Valenciana, ens van votar 10.900 alcoians, sent la primera força més votada.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *