foradia mediambient

Pablo de Gracia: “és important que les empreses avancen amb el canvi tecnològic que està present”

• Parlem amb Pablo de Gracia sobre la nova etapa de la Cambra de Comerç, la realitat empresarial en la zona i les necessitats industrials que es plantegen en el nostre territori. • Els salaris han d’estar acordes a la realitat actual, dins d’una societat consumista. I les empreses no poden pensar en competir en preus.

Pablo de Gracia és el nou president de la Cambra de Comerç d’Alcoi des de fa uns mesos. Fins a març d’enguany va ser també president de la Federació d’Empresaris Alcoià Comptat. I des de l’any 2000 és el director gerent de l’empresa alcoiana FORADIA. L’entrevistem per tal de parlar de la nova etapa de la Cambra, la realitat empresarial en la zona i les necessitats industrials que es plantegen en el nostre territori.

– Bon dia, Pau, primer que res, enhorabona pel teu nou càrrec. Com es planteja per a tu aquesta nova etapa?

Moltes gràcies per les felicitacions. Comence aquesta nova etapa d’una manera il·lusionant. Durant els últims anys s’han fet una sèrie d’esforços econòmics i financers per mantenir la Cambra de Comerç oberta, sobretot des que van llevar el recurs cameral, ja que hem de tindre en compte que és una entitat tutelada per l’Administració. Ara que s’ha alleujat la situació més tensa és quan hem de donar a conéixer la Cambra com una entitat útil per a les empreses. Moltes empreses estan preocupades perquè no poden tenen dificultats a l’hora de dur a terme projectes d’internalització, digitalització o d’augment de competitivitat, és ací on la Cambra ha de jugar un paper fonamental, partint de totes les ajudes que es poden posar en marxa.

– Quins són els principals que es plantegen des de Cambra?

En la Cambra som trenta membres, cadascú amb les seues especialitats. El primer que hem fet és crear grups de treball perquè puguem captar les necessitats de les empreses i ajudar-les. Per exemple, hem creat un grup de comerç, turisme i restauració, altres d’indústria, d’exportació, d’infraestructures i polígons industrials i altre d’imatge. A partir d’ací hem de fer accions concretes, algunes d’elles són l’exportació, la digitalització del comerç i la indústria 4.0 aplicada a les empreses, que no és exclusiva de les grans empreses, sinó que inclús les més xicotetes poden fer avanços en la matèria per ser més competitives…

– Es tracta d’ajudar al desenvolupament de la competitivitat de les empreses de la zona

Sí, la Cambra és una entitat col·laboradora que forma part del conjunt socioeconòmic de la ciutat que ha d’estar present per a qualsevol treball d’ajuda, no a soles a les empreses, sinó també al govern, a activitats socioculturals d’institucions com les universitats. Es tracta de ser un ens actiu per promocionar tant aspectes econòmics com socials de la població.

– En aquest sentit, com valores la creació del Consell Social Econòmic i el Consell de Formació Professional?

Aquest segon, des del meu punt de vista, des de fa temps que hauria d’haver estat en actiu perquè un dels problemes de les empreses és que moltes vegades no troben a gent amb la formació que necessiten o que la formació reglada que es dóna no està actualitzada a les seues necessitats. Per això és important que existisca un foro en el qual estiguen presents les entitats socioeconòmiques junt amb les entitats formatives per posar en marxa iniciatives que s’adapten a les necessitats reials de les empreses i a les ofertes educatives de la població. Cal tindre en compte que aquests consells han de ser iniciatives actives que realitzen accions.

– Les noves tecnologies estan transformant el món a grans velocitats. S’estan adaptant les empreses a les noves realitats?

Efectivament la revolució tecnològica que estem vivint, segons alguns experts, és més important inclús que la revolució industrial. Crec que ara estem assabentant-se, ja fa temps que es va iniciar però les empreses ho veien com una cosa que no era tan important. Jo crec que és molt important que les empreses avancen junt amb eixe canvi tecnològic que està present. La nostra labor és la de donar suport a les empreses perquè puguen fer-ho.

– Per altra banda, n’hi ha un problema a nivell global que afecta la competitivitat de les empreses: els països asiàtics han absorbit bona part de la indústria d’Europa perquè són més competitius, en el sentit que no han d’assumir el cost dels mateixos drets laborals que tenim ací.

Efectivament és un problema. Les condicions laborals no són les mateixes en els països asiàtics que en Europa, però ara ja estan apareixent sindicats en els països asiàtics demanant millores salarials, com és lògic. Ara, a més, el consum que n’hi havia en els països asiàtics ha baixat molt. Abans podien competir molt perquè fabricaven de manera massiva i tot es venia. Ara ja no, ara ja juga un paper fonamental el transport, on els països Europeus sí que podem competir.

– En qualsevol cas, les exportacions ho tenen cada vegada més complicat

Hem de tindre clar que l’exportació de productes no és l’única via de competitivitat de les empreses, també està la demanda interna. Perquè les exportacions ja tenen diferents problemes: la falta de demanda dels països asiàtics, l’augment dels preus del petroli i les mesures del proteccionisme que el senyor Trump està posant al seu país. És important que aquesta baixada de les exportacions vinga acompanyada d’un augment de les inversions i les obres públiques que ajude a generar demanda interna i generar els estímuls necessaris perquè les famílies puguen consumir productes nacionals.

– Perquè n’hi haja demanda interna, cal que les famílies tinguen poder adquisitiu, i estem veient com apugen els preus dels productes bàsics i els salaris continuen estancats.

Els salaris han d’estar acordes a la realitat actual, dins d’una societat consumista. Les empreses no poden pensar en competir en preus. Hem de competir en productes que tinguen qualitat, per descomptat, que siguen personalitzats i que es realitzen amb immediatesa.

– I si són del territori, millor, no?

Efectivament. També s’haurà de fer una revisió de la pressió fiscal de les empreses i una revisió del preu de l’energia de les empreses. En Espanya tenim els preus de l’energia dels més alts d’Europa, perquè no canviem de sistemes de generació d’energia? Perquè no creem una llei que afavorisca la creació de l’energia eòlica i solar? S’hauria de fomentar l’autoconsum de l’energia, però ací entrem en el tema de les portes giratòries, que haurien d’estar prohibides, i de fet jo crec que s’està treballant per eixe camí.

– Tornant ací al territori, la Generalitat està duent a terme, a petició de la Plataforma per la Reindustrialització, en la qual tu has tingut un paper fonamental, un pla de reindustrialització en les comarques i la millora dels polígons, com valores la situació?

En primer lloc, agraeix molt que s’haja invertit en la nostra comarca, perquè dúiem una sequia en aquest sentit de molts anys. Però el projecte s’ha quedat en la primera fase. Nosaltres vam plantejar un projecte molt més ambiciós: crear tots els serveis necessaris per a generar un espai industrial de qualitat per permetre ser més competitives les empreses i que vinguen altres empreses al nostre territori. Parlàvem de fibra òptica d’alta velocitat, de gas de mitja i altra pressió, de zones verdes, de serveis de guarderia i restauració… Crear una àrea agradable per a les empreses. Continuarem treballant perquè es duga a terme.

– El Govern local està treballant un projecte de l’Illa de Rodes, on es vol situar un parc tecnològic, on el sector cosmètic tindria un paper important, com ho valores?

Ho valore molt positivament. Ara bé, per a mi és més important el territori que els sectors. El sector cosmètic està creixent ací a Alcoi d’una manera important. Crec que s’ha de tindre en compte tots els sectors. Si es vol construir un institut tecnològic em pareix estupend, però s’hauria de definir bé les seues funcions, ho dic perquè malauradament hem tingut en Alcoi entitats que s’han col·lapsat en les seues funcions. Hem de sumar els esforços, fer realment productiu tot l’enramat que tenim d’entitats. Des de la Cambra, donem suport al projecte i si necessiten qualsevol tipus d’ajuda la tindran.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *