lasarga ajualcoitel

La era del ‘antropoceno’

mirada al món per Ester Jordà

Escribia fa uns dies Pedro Pozas, director del Proyecto Gran Simio, en el ‘diario.es’ un interessant article sobre el conveni CITES. 

El Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre, busca preservar la conservació de les espècies amenaçades de fauna i flora silvestres per mitjà del control del seu comerç. Va ser firmat a Washington en 1973 per 21 països, entrant Espanya en 1986. 

El Reial Decret 1333/2006, que regula la destinació d’espècimens CITES confiscats a Espanya en l’article 8 diu textualment: “En el cas que siga impossible o inadequada la reintroducció de l’espècimen al mig silvestre, la seua cessió per al seu manteniment en captivitat o la seua donació per a fins d’investigació, o els espècimens patiren d’una malaltia incurable, crònica o infecciosa, podrà aplicar-se l’eutanàsia i, si és el cas, la destrucció de l’espècimen vegetal”.

Segons este reial decret si un ximpanzé o un elefant no poguera ser cedit a un centre col·laborador, com solen ser zoològics o centres privats, podrà ser entregat a un centre d’experimentació i inclús ser sacrificat. O per a experimentar amb ell o el maten? Estem bojos? Es protegix a les espècies amenaçades d’extinció amb un Reial Decret on s’autoritza el seu sacrifici pel mer fet de no trobar un lloc per a la seua cessió o manteniment? De fet inclús la Unió Europea ha sancionada a Espanya per este tema.

Recentment, la BBC News, en una investigació que ha durat un any, ha comprovat què el tràfic de simis continua augmentant de manera alarmant, a l’existir demanda com a mascotes per a domicilis particulars de gent adinerada o per a zoològics, on un bebé de ximpanzé té un preu mínim de 12.500 dòlars. El cost d’este tràfic és terrible per a les poblacions en llibertat, ja que assassinen tots els adults de la família i de la resta del grup perquè no impedisquen la captura del bebé. Una vegada en poder dels furtius, els adults morts són venuts en mercats com a carn de caça. Per a obtindre un bebé viu són sacrificats més de 10 adults. 

Actualment totes les indicacions científiques i les avaluacions dels ecosistemes naturals realitzades en nombrosos països indiquen que ens trobem davant de la denominada ‘sexta extinció d’espècies’. La destrucció de les selves tropicals i la constant extracció dels recursos naturals fan que estiguem vivint el que els investigadors ja criden “l’era de l’antropoceno”, que va començar amb la revolució industrial, en la que el ser humà està arrasant l’únic planeta on vivim i posant en perill la supervivència de la vida, inclús la seua pròpia.

Les dades són estremidores. Les poblacions de les espècies terrestres han disminuït en un 38% a causa de la pèrdua i la degradació de l’hàbitat i a la sobreexplotació; les d’aigua dolces, en un 81% per la seua pèrdua, contaminació de les aigües i degradació del seu hàbitat; i les marines en un 36% per sobreexplotació, esgotament dels caladors de pesca i pèrdua i degradació dels ecosistemes marins.

Benvinguts al món que l’ésser humà ha creat!

Font: Ester Jordà Solbes, @soc_arcaris./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *