La necessitat d’avançar cap a gestions responsables de la brossa
• El 85% de la nostra brossa s’arreplega mesclada, motiu pel qual només se’n recupera d’ella un 6% dels materials • La Carrasca-Ecologistes en Acció organitza un cicle d’activitats per a plantejar diferents propostes i conscienciar sobre la necessitat de reduir i fer una bona gestió dels residus
La Carrasca-Ecologistes en Acció organitza un cicle d’activitats per a plantejar diferents propostes i conscienciar sobre la necessitat de reduir els residus que generem i fer una bona gestió d’ells, ja que al problema d’incompliment de l’obligació de la recollida selectiva s’afegeix el de tindre un sistema que no resulta efectiu.
Es tracta del cicle ‘Cap al residu zero’, que té “l’objectiu avançar cap a l’eliminació de la pràctica d’abocar o emetre a la terra, l’aigua o l’aire cap substància que puga representar una amenaça per al medi o la salut”.
Segons les dades La Carrasca-Ecologistes en Acció, el 85% de la nostra brossa s’arreplega mesclada, motiu pel qual només se’n recupera d’ella un 6% dels materials. El resultat és que, dels 2,4 milions de tones de residus urbans que generem cada any al País Valencià, només se’n recupera un 15%. El 70% d’aquests residus acaben soterrats en abocadors, que “haurien de ser l’última opció, ja que suposen balafiar materials valuosos i greus impactes ambientals”.
Matèria orgànica
El col·lectiu defensa que la implantació de la recollida selectiva de la matèria orgànica “no pot consistir a instal·lar un nou contenidor (el marró) sense més, ja que les experiències d’altres ciutats ens ensenyen que els resultats són negatius, amb una presència de residus impropis en aquestos contenidors que impossibiliten la producció de compost”. En aquest sentit planteja “estudiar els altres models que estan tenint més bons resultats: el sistema porta a porta, els contenidors amb accés limitat, etc”.
Gestió dels envasos
La gestió dels envasos utilitzats, defensen des de La Carrasca, per tal de resultar efectiva, hauria de basar-se en un sistema de depòsit-devolució-retorn, ja que “cada envàs té un valor, que es torna a qui ha comprat el producte quan el retorna al comerç. Així, torna a la cadena de producció i es converteix en un nou producte. És l’únic sistema que permetria que es compliren els objectius europeus de recuperació del 90% dels envasos de plàstic per a l’any 2025”.
Però des de La Carrasca insisteixen “aquestos canvis en la gestió de la brossa són només alguns passos urgents que cal fer, però la solució requereix un canvi de filosofia: residu zero. En un món de recursos naturals limitats no es pot continuar amb el model de producció i consum lineal, d’usar i llançar. A imitació de la natura, cal construir un sistema circular, en el qual es dissenyen i utilitzen els productes i els processos amb la intenció de reduir el volum i la nocivitat dels residus, i preservar o recuperar els recursos”.
Cicle d’activitats
Tots aquests temes seran desenvolupats en el cicle ‘Cap al residu zero’, que es durà a terme durant el mes de novembre.
- Conferència: ‘Es pot arribar al Residu Zero?’, a càrrec d’Anna Peña. Dissabte 10 de novembre, a les 11,30 h, al Centre Ovidi Montllor
- Exposició sobre residus i reciclatge d’Ecologistes en Acció del País Valencià, Del 10 al 23 de novembre al Centre Ovidi Montllor
- Conferència: ‘Què fem amb els envasos? Han de decidir els lobbys les polítiques de gestió de residus?’, a càrrec de Fernando Rodrigo. Dijous 22 de novembre, a les 20 h al Centre Ovidi Montllor
- Excursió a Alacant (bus gratuït) Cara i creu de la gestió de la brossa. Dissabte 24 de novembre
Comenta i participa-hi