foradia cdturisme

Xavier Ròdenas: “Gandia té un govern que és revolucionari”

• Parlem amb el regidor gandià perquè ens explique els aspectes més innovadors de les seues polítiques desenvolupades durant aquesta legislatura. • Ací no hem vingut a comprar vots ni a arreglar-li les coses a algú sinó a mirar pel bé comú.

Xavier Josep Ròdenas Mayor, enginyer de forests, enginyer tècnic forestal i coordinador d’activitats de temps lliure, és l’actual regidor de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia per la confluència Més Gandia. Hem parlat amb ell perquè ens explique els aspectes més innovadors de les seues polítiques desenvolupades durant aquesta legislatura.

– Quines són les principals gestions que heu dut a terme a Gandia des de la regidoria Gestió Responsable del Territori durant aquesta legislatura?

Han estat moltes. Vam arribar i el departament estava destrossat, fet a miquetes. S’havia repartit en molts altres departaments. Un departament que havia sigut potent en etapes anteriors, amb molta activitat i sent molt pioner, en les últimes legislatures s’havia anat destrossant.

– Què vau fer per reconstruir-lo?

La primera tasca va ser un diagnòstic, reestructurar el departament, recuperar els projectes que s’havien quedat en l’oblit i que estaven dispersos (sense cap mena de gestió responsable), recuperar els funcionaris que es van encarregar en el seu moment de donar els serveis i d’absorbir l’empresa pública IPG. També vam posar en marxa projectes nous. Amb tot això va quedar un departament que gestiona una gran part de pressupost de l’Ajuntament i que gestiona moltíssims serveis i projectes diferents.

– Un d’ells és el de Patrimoni Històric i Cultural, comenta’ns

Aquesta era una tasca pràcticament parada des de fa 8 anys, a excepció d’algunes accions que s’havien fet de màrqueting i poc més. Hem recuperat molts projectes de patrimoni que estaven penjats. Hem restaurat una part de la ‘Torre dels pares’, que era un patrimoni que s’havia comprat però estava caent. Hem restaurat ‘l’Alqueria de les boles’ i ‘l’Alqueria del Gall’, que són dos espais públics que s’havien comprat però estaven abandonats. Hem recuperat els refugis de la Guerra Civil, on hem fet un espai d’interpretació històrica. La idea ara és obrir per a festes d’hivern l’espai de les Muralles. Tenim en marxa la restauració del Castell de Bairen, amb una subvenció de mig milió d’euros, a la qual li afegirem mig milió d’euros propis i restauràrem el Morabit en els propers mesos. Estem tancant unes permutes de l’ermita de Sant Vicent i de la Capella de l’Assumpció, que són expedients que duen paralitzats des de fa 14 anys. Hem creat un magatzem d’arqueologia, on hem organitzat totes les peces arqueològiques que hi havia disperses…

– També heu fet tasques d’Urbanisme

Sí, una d’elles, fonamental, és l’esponjament urbà: vam crear un projecte, el ‘Pla d’Ombres’, que té l’objectiu de generar el màxim d’ombres possibles per tota la ciutat. A través d’aquest pla hem posat arbres a diferents carrers i hem creat espais verds per la ciutat, com el parc d’Ausiàs March, el parc de les Foies, el parc Periurbà de Santa Anna, un jardí davant del Pavelló del Raval o el mirador del Serpis. Són microespais que fan la ciutat més agradables. Un projecte a destacar és el de l’Anella Verda de Gandia, que consisteix a reunir totes les zones verdes periurbanes de Gandia, generant un cordó que connecta des de la platja de l’Auir fins al Riu Serpis.

– Una de les teues preocupacions fonamentals és el tema mediambiental

En aquest àmbit, la prioritat ha sigut l’Auir, una platja quasi verge, i per això hem sigut els principals aliats de la Generalitat perquè el pla especial del Litoral tire endavant. Es tracta d’un espai que l’anterior alcalde, Torró, volia urbanitzar. Hem aconseguit salvar-lo i protegir-lo. També hem aconseguit parar un camp de golf en la Marjal, que és un altre èxit d’aquesta legislatura.

– Urbanisme verd…

Sí, en lloc de fer grans i espectaculars obres, que al final són un fiasco econòmic, hem anat a buscar obres menudes amb un factor ambiental molt potent. Urbanisme de guerrilla l’anomenem.

– Altra línia de treball ha sigut el de mobilitat sostenible

Gandia s’havia quedat ancorada. Hi havia, per exemple, molts trams de carril bici sense connexió. Vam fer un projecte que es diu les anelles ciclistes de Gandia en el que hem integrat tots els trams i hem construït altes. Abans, quan arribaves des de la platja a Gandia, ja no es podia continuar, ara ja queden connectades amb el carril segregat de l’avinguda del Grau.

– I tot això l’heu complementat amb l’educació ambiental

Hem repescat i hem posat en marxa moltes campanyes d’educació per la ciutadania en qüestions ambientals. A través de cartelleria, actes als carrers, jornades de voluntariat, fires, tallers i xerrades a les escoles. Hem posat en marxa la xarxa Ecoescoles, que són escoles que assumeixen els programes mediambientals. Quan vam entrar a governar hi havia tan sols un programa mediambiental en marxa, i ara en tenim tretze.

– Quin és el balanç que feu de la legislatura?

Molt positiu. Aquesta legislatura ha sigut un punt i a part en la política local: hem passat d’un Ajuntament amb una nefasta gestió a un altre que té beneficis tots els anys: cada any hem tingut superàvit, del voltant un 10% del pressupost (entre 7 i 12 milions d’euros), que utilitzem per a baixar el deute. Això no s’havia vist mai en la història de Gandia. Podem parlar d’un govern responsable, que gestiona bé els diners de la població i que té pressupostos legals (cal recordar que venim d’un govern que va tindre tres pressupostos il·legals, sentenciats pel Tribunal Superior de Justícia), que inverteix en projectes de millora per a la ciutat i que busca aliances amb les altres institucions, com la Diputació, la Generalitat, els Ministeris…

– És una altra manera de fer política

El Govern de Gandia és una combinació de gent jove, gent que no havia estat en política activa, gent amb experiència política i majoria de dones. S’ha sabut combinar bé l’experiència amb una mentalitat nova lluny de la política tradicional. Tenim molt en compte a les associacions, per exemple, hem superat el clientelisme. Som un govern de projectes que miren per tota la ciutadania i no per interessos particulars. Jo crec que és revolucionari. Ací no hem vingut a comprar vots ni a arreglar-li les coses a algú sinó a mirar pel bé comú. Crec que això ha sigut possible perquè les forces d’esquerres han sabut unir-se en una eina, que és Més Gandia (que està format per una assemblea ciutadana i tres forces polítiques, que són Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià i Esquerra Unida). Ha sigut molt beneficiós per a tots.

– Creus que el model Més Gandia es validarà?

Jo sóc un defensor a ultrança del fet que es revalide. No sóc partidari d’obrir-lo més ara mateix a més formacions, perquè crec que està funcionant i és estable.

– Tu et tornes a presentar?

No, jo vaig donar el meu compromís que estaria quatre anys. Ha sigut una experiència molt bonica, he aprés molt però necessite més temps per criar a les meues filles. El fet de no tindre una motxilla política t’allibera molt. Però entenc que n’hi haja gent que estiga més temps en política, perquè alguns projectes necessiten temps per a donar resultats, jo estic veient ara com funcionen projectes que vaig començar fa tres anys.

– Com està evolucionant la part que es va incendiar aquest estiu de la Marxuquera?

La recuperació està sent molt bona perquè la climatologia també està sent molt bona. Només passat l’incendi va començar a ploure i ha estat plovent setmana sí i setmana no. Tot ha rebrotat amb força. El Botànic va canviar radicalment l’estratègia política forestal: va començar a vertebrar els sectors estratègics i a posar diners en prevenció, incorporant equips, millores professionals i campanyes. Ha sigut un punt i a part amb l’anterior gestió, en la qual no hi havia política rural ni de territori. Perquè la prevenció requereix una inversió que no es veu i el PP a soles inverteix en allò que es veu, és una política irresponsable.

– Venim d’un escenari complicat, en aquest sentit…

L’escenari era molt precari, amb un govern de dretes, molt de dretes i neoliberal que ha treballat pel territori com si fóra mercaderia, que no ha estructurat, no ha generat comarca ni ha vertebrat. Són molts anys. Hem de tindre clar que la dreta gestiona afavorint els seus lobbies. Ells pensen de forma natural que s’ha de fer així, que per a això estan. És una mentalitat que la gent d’esquerres no entenem perquè la nostra prioritat és el fet públic, que les nostres accions repercutisquen en la comunitat. Llavors no n’hi havia estratègia ni motivació ni projectes que miraren per la comunitat. Al final és una qüestió de valors.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *