foradia subscriutegrat

Nadal? Si és alcoià… millor!

mirada al món per Ester Jordà

Es vam proposar fer-ho. Era el dia de la Constitució i estàvem al mercadet de Nadal de La Glorieta amb unes amistats de Madrid i Bulgària. Vam jugar al joc de trobar Pares Noels al mercadet d’Alcoi i jo, per suposat, em vaig jugar la meua alcoiania a que no hi hauria cap. Així que vam començar a mirar. Vam trobar samarretes, pijames, calcetins, xuplons, llapiceres de Tirisiti, dels patges i dels Reis. Vam veure joguets tradicionals, plantes, betlems, llibres i dolços. No es vam resistir a acariciar les burretes i els dromedaris i també vam degustar xurros amb xocolata. 

Però… i els Pares Noels? Finalment vam veure un i encara que no anava vestit de roig i blanc efectivament era un Santa Claus.

Així que em va tocar pagar el sopar per xula. No obstant, el diumenge abans de que tancaren definitivament el mercadet fins l’any que ve vaig decidir tornar a pujar. Els mercaders estaven contents perquè havien venut prou i de les coses ‘típicament alcoianes’ en quedaven ben poques. Em vaig alegrar internament quan vaig vore que el Pare Noel continuava al mateix lloc on el vam veure dies abans. Poc èxit havia tingut.

És ben cert que totes les tradicions tenen la seua idiosincràsia i que totes tenen la seua part bonica però jo vaig nàixer i he crescut a les faldes de la Mariola i no a la Lapònia. El meu sant és Tirisiti i no tirar la carta a la Burreta és sacrilegi.

Cansada d’unes festes de Moros i Cristians elitistes que ja de menuda em van fer fora per ser dona el Nadal alcoià és per a mi la festa alcoiana més vertebradora. A la Cavalcada, a la Burreta o a les Pastoretes no hi ha grups tancats i tota la gent és benvinguda. La il·lusió que es viu es comparteix amb tot el poble. A Alcoi el Nadal no és dels xiquets i de les xiquetes, el Nadal és de tots. La gent forastera al·lucina quan li dius que escrius la carta a les SS.MM, però no sols tu, si no que ho fa la majoria d’alcoianes i alcoians (i damunt algunes ben boniques i treballades).

Així que no hem d’oblidar que el Nadal alcoià no és especial per tindre la Cavalcada més antiga, no és especial per tindre el Tirisiti, no és especial per tindre les Burretes… el Nadal alcoià és especial perquè la gent que vivim a esta ciutat el fem especial. Fa uns anys un botiguer va tindre la idea de fer un patge per penjar als balcons i hui en dia la majoria de nosaltres convivim amb un durant estos dies. Fa poquet un grup de persones van fer visible el Campament Reial amb un èxit sense precedents. Este any s’han obert noves funcions de Tirisiti i han esgotat les entrades en hores.

No, açò no és cap anunci de temàtica nadalenca. Açò és de veres: El Nadal alcoià serà sempre diferent i emocionant perquè nosaltres mantenim viva la il·lusió, perquè no tenim vergonya en retrobar-nos en la nostra part infantil que creu en la màgia i proclamar-ho al món.

Bon Nadal!

Font: ESter Jordà, @soc_arcaris./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *